‘OVO ĆE SVE PREOKRENUTI‘

Zelenski preklinje Berlin, curi mu vrijeme, a eksperti upozoravaju Scholza: ‘Ovo loše izgleda‘

Zanimljivo je da Leoparda 3najviše ima Turska - 370, dvadeset više nego Njemačka, a pozamašnim brojem od može se pohvaliti i Španjolska

Tenk Leopard 2

 Wojtek Radwanski/Afp/Profimedia

Kada je Njemačka 1986. predstavila svoje superiorne tenkove Leopard 2, spremnik topovske cijevi napunili su pivom te su 60-tonskim vozilom provozali tenk po teškom terenu bez da su prolili ijednu kap.

Bio je to, piše Telegraph, više od klasičnog zabavnog trika. Njemačka je time pokazala da je novi tenk opremljen dotad neviđenim stabilizacijskim sustavima koji mu omogućuju da i u pokretu precizno pogodi zadanu metu. Leopard 2 razvijen je kao obrana u slučaju da Hladni rat naglo postane vruć.

Zapadni obrambeni stručnjaci, naime, smatrali su u to vrijeme da bi, u slučaju izbijanja pravog sukoba, njihovih tenkova bilo u omjeru jedan naprama deset neprijateljskih, pa je bilo nužno proizvesti što više što efikasnijih tenkova. Gotovo 40 godina kasnije Ukrajina očajnički pokušava doći do legendarnih njemačkih tenkova. Naročito zato jer, smatraju analitičari, Leopard 2 savršeno odgovara teškim i zahtjevnim terenima na kojima se vodi rat između Rusije i Ukrajine.

Ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, već mjesecima zovu Berlin očajnički moleći da im pošalju ove ubojite strojeve, a isto traže i od drugih prijateljskih država koje posjeduju Leoparde 2.

Telegraph ističe kako se ovi tenkovi, koji se smatraju jednim od najuspješnijih proizvoda u njemačkoj vojnoj povijesti, trenutno nalaze u uporabi u desetak zemalja članica NATO-a. Upravo njihova raspršenost diljem država članica Sjevernoatlantskog saveza čini ih idealnim za dopremanje i otpor agresiji Kremlja i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Velika Britanija prva je pristala te je najavila slanje 14 tenkova, no ne Leoparda, već njihovih, također izuzetno učinkovitih, Challengera 2s. No, odmah su rekli kako njihova pomoć neće biti dovoljna, no da je ona zamišljena kao "vjetar" u leđa, odnosno doprinos stvaranju kritične mase oklopnih vozila i artiljerije koja bi Ruse primorala da napuste okupirane dijelove Ukrajine i prekinu agresiju.

Ukrajina, pak, i dalje vapi za Leopardima, vjerujući da bi upravo ti moćni strojevi mogli odigrati ključnu ulogu u obrani zemlje koja se suočava s daleko nadmoćnijom i opremljenijom vojskom - ruskom.

Zanimljivo je da ih najviše ima Turska - 370, dvadeset više nego Njemačka, a pozamašnim brojem od čak 326 Leoparda 2 može se pohvaliti i Španjolska. Imaju ih još i Austrija, Norveška, Francuska, a svaki košta gotovo pet milijuna eura.

Napredni tenk razvijen je sedamdesetih, ima moćan dizelski pogon te 120-milimetarsku cijev, kao i napredne sustave za noćno izviđanje.Challenger 2, kojeg Ukrajini šalju Englezi, možda ima malo više oklopa, no Leopard je značajno brži i okretniji, što je izuzetno važno na zahtjevnim terenima.

Justin Crump, bivši zapovjednik tenkova u Velikoj Britaniji kaže kako je usporedba između ta dva oružja jednaka usporedbi Rolls Roycea i BMW-a. Svaki ima svoju prednost, no oba su vrhunska i vrlo ubojita oklopna sredstva za borbu. No, s obzirom na činjenicu da je Leopard rasprostranjeniji Europom nego Challenger, to mu daje veliku prednost jer je lakše doći do servisera i rezervnih dijelova. Usporedbe radi, Challenger 2 Ukrajinci bi mnogo teže servisirali, jer su sve upute kao i dijelovi dizajnirani još u starim metričkim sustavima.

S druge strane, Leopard je dizajniran tako da je upravljanje njime toliko jednostavno da bi, kaže Crump, njega mogao voziti svaki civil, a mnogo je jednostavnije i punjenje streljiva. Također, Leopard ima NATO-ovu standardnu cijev of 120 milimetara, što nači da gotovo svaka članica Saveza može Ukrajinu opskrbiti streljivom.

- Leopard 2 s razlogom ima velik ugled u svijetu - kaže čelnik njemačkog Muzeja tenkova Ralf Raths, no upozorava da on sam nije dovoljan za preokret u rusko-ukrajinskom ratu, niti neuništiv. Ističe kako će njegova učinkovitost na bojišnici biti ovisna o potpori drugih grana ukrajinske vojske. Navodi usput i kako njemački Leopardi gotovo nikada nisu "vidjeli" borbu, jer se Hladni Rat, srećom, nije pretvorio u pravi oružani sukob.

Zelenskij je nedavno poručio europskim političarima koji "razmišljaju o tenkovima", da "razmišljaju brže". Sve je u rukama Berlina koji drugim zemljama mora dati dozvolu da isporuče svoje tenkove njemačke proizvodnje Ukrajini. Ukrajina smatra kako njemačko odugovlačenje otvara prostor Rusiji da pojača agresiju na zemlju.

Pukovnik Hamih de Bretton Gordon, bivši zapovjednik Prve Kraljevske tenkovske regimente (Velika Britanija) ističe kako odugovlačenje također nanosi i štetu njemačkoj obrambenoj industriji, jer se stvara dojam kako su tenkovi možda, nakon toliko godina, u lošem stanju te ih nije moguće koristiti prije temeljitog servisa, prenosi Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:21