TOTALNI RAT

Zelenski otkrio koji je cilj napada na Kursk!

Ratna zbivanja u Ukrajini i Rusiji pratimo iz minute u minutu

Volodimir Zelenski

 Screenshot/

Ključni događaji:

- Ruski zračni napadi na Kijev

- Ukrajinski dronovi izazvali požar u ruskom Rostovu

- Rusija lansirala treći balistički projektil na Kijev u kolovozu

- Ukrajinci su srušili ključan most u Kursku

- Novinari AP-a: ‘Vidjeli smo trag ukrajinskog razaranja‘


Zelenski otkrio koji je cilj napada na Kursk

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da vojni upad u rusku regiju Kursk ima za cilj stvoriti tampon zonu kako bi se spriječili daljnji napadi Moskve preko granice.

Ovo je prvi put da je Zelenski jasno naveo cilj operacije koja je pokrenuta 6. kolovoza. Prethodno je rekao da je cilj operacije zaštititi stanovništvo u pograničnoj regiji Sumi od stalnog granatiranja.

Zelenski je rekao da je "sada primarni zadatak u obrambenim operacijama uništiti što je više moguće ruskog ratnog potencijala i provesti maksimalne protuofenzivne akcije. To uključuje stvaranje tampon zone na teritoriju agresora".

Zelenski je prozvao Veliku Britaniju jer su, kako kaže, usporili sa svojim naporima da pomognu Ukrajini.

Zelenski je ranije apelirao na zapadne čelnike da dopuste Ukrajini korištenje raketa dugog dometa Storm Shadow za napad na ruski teritorij. Keir Starmer i SAD su posljednjih mjeseci odbijali ovaj zahtjev kako bi se izbjegla eskalacija sukoba.

Ukrajinski čelnik je priznao da je vodstvo Britanije, i politički i vojno, "spasilo tisuće života" od početka rata. Međutim, rekao je da su od tada usporili sa svojim naporima.

Zelenski je rekao da je "ključno" za ukrajinske saveznike da "uklone prepreke koje nas sprječavaju da oslabimo ruske pozicije na način na koji ovaj rat zahtijeva".


Rusija poriče napise o neizravnim pregovorima s Ukrajinom

Rusija je u nedjelju demantirala izvješće da je ukrajinski napad na regiju Kursk omeo neizravne pregovore s Kijevom o obustavi napada na energetske ciljeve i navela da se s Kijevom nije ni pregovaralo.

Washington Post je izvijestio u subotu da su Ukrajina i Rusija ovog mjeseca namjeravale poslati izaslanstva u Katar kako bi pregovarali o značajnom sporazumu kojim bi se zaustavili napadi na energetsku infrastrukturu na obje zaraćene strane.

Post je objavio da bi sporazum značio djelomičan prekid vatre, ali da su pregovori obustavljeni zbog ukrajinskog napada na ruski suvereni teritorij.

"Nitko nije ništa prekinuo jer se nije imalo što prekinuti", rekla je o napisu Posta Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Nije bilo izravnih ili neizravnih pregovora između Rusije i kijevskog režima o sigurnosti objekata ključne civilne infrastrukture", rekla je.

Ukrajinska vlada nije odmah odgovorila na upit Reutersa da komentira slučaj.

Washington Post je izvijestio da je ukrajinski predsjednički ured rekao da je samit u Dohi odgođen zbog situacije na Bliskom istoku i da će se održati u formatu videokonferencije 22. kolovoza.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za napade na civilnu infrastrukturu u ratu.

Zaharova je potom citirala predsjednika Vladimira Putina koji je 12. kolovoza postavio pitanje kakvi bi razgovori mogli biti s Ukrajinom nakon njezina kopnenog napada na Rusiju.

"Nema se o čemu razgovarati s ljudima koji čine takve stvari", rekla je Zaharova.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022. u "specijalnu vojnu operaciju" i dosad je okupirala oko 18 posto zemlje.

Ukrajinski prekogranični napad na rusku regiju Kursk 6. kolovoza bio je prvi vojni upad na ruski teritorij od Drugog svjetskog rata.


Lukašenko kaže da je gotovo trećina bjeloruske vojske uz granicu s Ukrajinom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u nedjelju da je Ukrajina rasporedila više od 120.000 vojnika uz granicu s Bjelorusijom, te da je Minsk rasporedio gotovo trećinu svojih oružanih snaga duž cijele granice, izvijestila je državna novinska agencija Belta.

Nije naveo točan broj raspoređenih vojnika.

Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije iz 2022. godine, bjeloruska profesionalna vojska ima oko 48.000 vojnika i oko 12.000 pripadnika državne službe za zaštitu granice.

"Gledajući njihovu agresivnu politiku, rasporedili smo našu vojsku tamo i postavili ih na određenim točkama duž cijele granice. U slučaju rata oni bi bili obrana", kazao je Lukašenko u intervjuu za rusku državnu televiziju, prenijela je novinska agencija Belta.

Kijev je u subotu priopćio da nije primijetio znakove gomilanja bjeloruskih trupa na granici.

Bjeloruski ministar obrane Viktor Hrenin izjavio je u petak da postoji velika šansa za oružanu provokaciju iz susjedne Ukrajine te da situacija na njihovoj zajedničkoj granici "ostaje napeta".

Lukašenko je rekao da je bjelorusko-ukrajinska granica "minirana kao nikada prije" i da bi ukrajinske trupe pretrpjele ogromne gubitke ako bi pokušale prelazak.


Uništen još jedan most u Kursku!

Ukrajinske zračne snage objavile su snimku razaranja još jednog mosta u Kursku. Snimka objavljena na Telegram kanalu prikazuje napad na most u Zvannoe. Na istoj rijeci je prije par dana srušen još jedan most.

Vjeruje se da ukrajinsko uništavanje infrastrukture znači da žele omesti rusku opskrbu i dolazak pojačanja.

Zapovjednik zračnih snaga general-pukovnik Mikola Oleščuk napisao je:

- Jedan most manje! Ukrajinske zračne snage nastavljaju uskraćivati ​​neprijatelja njegovih logističkih mogućnosti preciznim zračnim udarima.


Rusija lansirala treći balistički projektil na Kijev u kolovozu

Rusija je u nedjelju lansirala svoju treću balističku raketu na Kijev u kolovozu, a preliminarni podaci pokazuju da je svo zračno oružje uništeno pri približavanju gradu, priopćila je vojna uprava ukrajinskog glavnog grada.

"Ovo je već treći balistički napad na glavni grad u kolovozu, s točnim razmakom od šest dana između svakog napada", rekao je Serhij Popko, šef kijevske vojne uprave u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Prema preliminarnim informacijama, Rusi su opet, treći put zaredom, najvjerojatnije upotrijebili sjevernokorejske balističke rakete", dodao je Popko, napominjući i da su jedinice protuzračne obrane Ukrajine također uništile niz bespilotnih letjelica koje je lansirala Rusija.

Opseg napada nije odmah jasan, a Popko je rekao i da trenutno nema izvješća o žrtvama ili šteti.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi tip lansiranih projektila. Reutersov svjedok čuo je eksplozije koje su zvučale poput sustava protuzračne obrane rano u nedjelju.

Otprilike dva sata nakon početnog napada, Kijev, njegova okolna regija i većina središnje i sjeveroistočne Ukrajine bili su pod novim upozorenjima o zračnim napadima, s prijetnjama novih projektila prema gradu, rekle su ukrajinske zračne snage.


Ruski zračni napadi na Kijev; ukrajinski dronovi izazvali požar u ruskom Rostovu

Ukrajinske jedinice protuzračne obrane pokušavale su odbiti ruski zračni napad na Kijev rano u nedjelju, priopćila je vojna uprava ukrajinskog grada, dok je guverner ruske regije Rostov rekao da su krhotine ukrajinske bespilotne letjelice izazvale požar u industrijskom skladištu.

Reuters je rano ujutro u nedjelju izvijestio da je njihov svjedok u Kijevu čuo eksplozije koje su zvučale poput sustava protuzračne obrane.

Kijev, njegova okolna regija i većina središnje i sjeveroistočne Ukrajine (bili) su pod upozorenjem o zračnim napadima od oko 02,00 sata (GMT).

Istodobno, iz ruske regije Rostov su izvijestili da je ukrajinski napad dronovima izazvao požar dizelskog goriva u industrijskom skladištu.

"Vatrogasne jedinice pozvane su da ugase požar", rekao je guverner jugozapadne ruske regije Rostov Vasilj Golubev u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Baza, Telegram kanal blizak ruskim policijskim snagama, objavio je da je oštećeno skladište nafte u Rostovu.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine.

Kijev je često govorio da su njegovi zračni napadi na rusku vojnu, energetsku i prometnu infrastrukturu odgovor na stalne napade Moskve na ukrajinski teritorij.


Eksplozije pokraj najveće europske nuklearke

Pogoršava se sigurnost u nuklearnoj elektrani Zaporižja nakon napada dronom na prilaznu cestu u subotu, rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi.

Ruski tim koji upravlja nuklearnom elektranom kazao je da je ukrajinski dron ispustio eksploziv na prilaznu cestu koju koristi osoblje, izvijestila je ranije novinska agencija TASS.

Rusija kontrolira najveću nuklearnu elektranu u Europi, gotovo od početka svoje invazije na Ukrajinu koja je krenula u veljači 2022. godine.

Elektrana je u hladnom pogonu dok se Moskva i Kijev opetovano međusobno optužuju za sabotažu njezina rada i ugrožavanje sigurnosti u krugu elektrane.

"Opet vidimo eskalaciju nuklearne sigurnosti i opasnosti po sigurnost nuklearne elektrane", kazao je Grossi.

"I dalje sam izuzetno zabrinut i ponavljam svoj poziv na maksimalno suzdržavanje s obje strane i za strogo poštivanje pet konkretnih načela uspostavljenih kako bi se zaštitila elektrana", dodao je.

Tim IAEA-e u subotu je posjetio područje i izvijestio da se doima da je šteta uzrokovana dronom opremljenim eksplozivnim teretom.

U izvješću se navodi da nije bilo žrtava niti oštećenja opreme nuklearne elektrane. No zabilježena je šteta na cesti između dva glavna ulaza u elektranu.

Moskva želi raspraviti o napadu na Zaporižju s IAEA-om, izvijestila je ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na Romana Ustinova koji obnaša dužnost ruskog izaslanika u Beču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 16:18