OBJAVIO NA TELEGRAMU

Zelenski od samita G7 u Italiji očekuje važne odluke: ‘Velik dio će biti posvećen našoj obrani‘

Zelenski je rekao da će s američkim partnerima biti potpisan dokument "bez presedana"

Volodimir Zelenski

 Pool/abaca/Shutterstock Editorial/Profimedia/Pool/abaca/shutterstock Editorial/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u četvrtak da očekuje "važne odluke" od samita skupine G7 koji počinje u Italiji, osobito potpisivanje sporazuma o sigurnosti sa SAD-om i Japanom.

"Velik dio (samita) bit će posvećen Ukrajini, našoj obrani i gospodarskoj otpornosti. Očekujemo da danas budu donesene važne odluke", objavio je Zelenski na Telegramu.

Ukrajina treba potpisati bilateralne sporazume o sigurnosti s Japanom i SAD-om. Zelenski je rekao da će s američkim partnerima biti potpisan dokument "bez presedana".

Države članice G7 trebale bi razgovarati o deblokiranju zajma od 50 milijardi dolara Kijevu za koji bi jamstvo bile kamate od zaplijenjene ruske imovine.

G7 je međuvladin politički i gospodarski forum koji čini sedam gospodarski vodećih zemalja svijeta - SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Italija i Japan. Na samitu sudjeluju i predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća.

Ukrajina je u četvrtak pozdravila novi paket američkih sankcija Rusiji.

"Posebno pozdravljamo stroge mjere protiv ruske vojne industrije i ruskog pristupa tehnologiji i resursima u inozemstvu", objavio je na X-u ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Ugušiti Putinov ratni stroj ključno je sa sigurnost svijeta. Svako oružje koje Rusija ne može proizvesti jedan je spašen život", dodao je.

Zelenski je u utorak pozvao zapadne saveznike da mu pošalju nove sustave za protuzračnu obranu kako bi se mogao braniti od ruskih napada koji su bacili na koljena ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Nakon samita G7, u Švicarskoj će se u subotu i nedjelju držati mirovna konferencija o Ukrajini na kojoj će sudjelovati gotovo 90 zemalja i međunarodnih organizacija. Rusija nije pozvana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 13:39