UDAR NA RUSIJU

Zelenski objavio plan za Kursk, Ukrajinci se rugaju i glume ruske generale: ‘Uzmi olovku i zapiši to!‘

Situacija u regiji Belgorod i dalje je iznimno teška i napeta - rekao je Gladkov

Ukrajinski vojnici

 Screenshot/

NOVO 23:00 - Ukrajinske snage udarile su na četiri ruska vojna aerodroma, priopćile su obrambene snage te zemlje.

Vojska je na Facebooku objavila da su na tim aerodromima borbeni bombarderi, borbeni zrakoplovi i druga oprema vojnog zrakoplovstva.

Precizirali su i lokacije: Kalino, Savaslejka, Borisoglebsk i Baltimore.

"Glavni objekti na kojima je nastala šteta su skladišta goriva i maziva i zrakoplovna sredstva", rekle su obrambene snage.

"Analiziraju se rezultati napada. Nastavlja se koordinirano borbeno djelovanje svih sastavnica obrambenih snaga."


22:00 - Ruske snage lansirale su balističku raketu na grad Odesu, rekao je ukrajinski dužnosnik, piše Sky News.

Na meti napada bila je lučka infrastruktura u južnoj ukrajinskoj regiji, rekao je lokalni guverner.

"Ozlijeđena je jedna osoba, vozač kamiona za prijevoz žitarica. Trenutno je žrtva hospitalizirana, a stanje mu je srednje teškp", rekao je Oleg Kiper u objavi na Telegramu.

Regionalni tužitelj objavio je na Telegramu najnovije informacije o situaciji, rekavši da su dvije osobe ozlijeđene: 39-godišnji lučki radnik i 43-godišnji vozač kamiona za prijevoz žitarica.

Rečeno je da su "zadobili ozljede različitog stupnja" i da im se pruža pomoć.

Odesa je bila meta nekoliko napada od početka ruske invazije 2022.

Ovaj treći po veličini grad u Ukrajini, prije rata je bio vitalan u pomorskom sustavu zemlje.


20:00 - Ukrajinski pučni pravobranitelj Dmitro Lubinec rekao je da je sa svojim ruskim kolegom razgovarao o ruskim ratnim zarobljenicima.

‘Vidim da je ova situacija barem natjerala rusku stranu na inicijativu‘, rekao je za nacionalnu TV.

Vjeruje se da je Ukrajina zarobila više od 1000 ruskih vojnika od pokretanja invazije na regiju Kursk.


19:30 - ‘Ukrajinska ofenziva unutar Rusije traje više od tjedan dana. Što se dulje nastavi, veći će biti pritisak na rusko vodstvo i, potencijalno, veća šteta za autoritet predsjednika Putina‘, piše za BBC analitičar prilika u Rusiji Steve Rosenberg.

‘Tijekom svojih 25 godina na vlasti, Putin je njegovao imidž zaštitnika sigurnosti Rusije, jedinog čovjeka u ovoj golemoj zemlji koji je sposoban čuvati Ruse.

Njegova takozvana ‘specijalna vojna operacija‘ (potpuna invazija na Ukrajinu) predstavljena je ruskom narodu kao način jačanja ruske nacionalne sigurnosti.

Dvije i pol godine nakon ovog rata ovdje nema puno znakova ‘sigurnog i zaštićenog‘.

Više je NATO-a na ruskim granicama, a Švedska i Finska pridružile su se NATO savezu; Ruski gradovi dolaze pod redovite napade ukrajinskih dronova; sada ukrajinski vojnici zauzimaju ruski teritorij.

Svojim izborom jezika Vladimir Putin ruskoj javnosti pokušava pokazati da nema mjesta panici.

Kad govori o ukrajinskoj invaziji, izbjegavao je korištenje riječi ‘invazija‘. Umjesto toga, govorio je o ‘situaciji u pograničnom području‘ ili ‘događajima koji su u tijeku‘. Čelnik Kremlja također je ukrajinsku ofenzivu nazvao ‘provokacijom‘.

Ali što će ruski predsjednik sljedeće učiniti?‘, pite se Rosenberg.


19:00 - Volodimir Zelenski apelira na saveznike da ukrajinskim snagama dopuste udare dugog dometa na ciljeve unutar Rusije.

U svom večernjem obraćanju objavljenom na Telegramu, Zelenski je pozvao partnere da dopuste udare na velike udaljenosti.

‘Što su odluke partnera hrabrije, to manje Putin može učiniti‘, rekao je.

Ukrajinski čelnik također je pozdravio ‘dobar napredak‘ Ukrajine u ruskoj regiji Kursk, rekavši da Kijev postiže svoj strateški cilj.


18:00 - Dvije osobe su poginule nakon što su ruske bespilotne letjelice napale vozilo medicinskog bataljuna u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkov, izvijestila je regionalna policija.

U napadu dronom ubijena su dva medicinara u naselju Bilji Kolodiaz, rekao je Serhii Bolvinov, šef istražnog odjela Nacionalne policije.

Troje civila u obližnjem automobilu u pokretu ranjeno je u napadu, dodao je.

Rusija niječe da je namjerno gađala civile, ali tisuće su ubijene i ranjene u njezinim napadima tijekom invazije.


17:30 - Ukrajinski vojnici očito uživaju u najnovijim vojnim uspjesima, pa su si momci na položaju dali malo oduška i našalili se na račun ruskih zapovjednika.

Na društvenim mrežama je objavljen video ukrajinskih vojnika koji su upravo zauzeli rusko zapovjedno mjesto. Ukrajinci se u videu šale praveći se da su zbunjeni Putinovi generali koji ni sami ne znaju što ih je snašlo.

U snimci koju je podijelio bloger za WarTranslated Dmitri Masinski, dva vojnika u šali kažu: ‘Tražili smo dva tenka!‘

Među muškarcima se prolama smijeh, dok drugi vojnik kaže: ‘Uzmi olovku i zapiši to.‘

Jedan vojnik pretvara se da zove generala ruske vojske Valerija Gerasimova i viče: ‘Gdje je streljivo?‘

To je očita referenca na pokojnog vođu grupe Wagner, Jevgenija Prigožina, koji je svojevremeno također putem video poruka tražio od Gerasimova i tadašnjeg ministra obrane Rusije Sergeja Šojgua još streljiva.


17:15 - Ukrajina stvara ‘sigurnosnu zonu‘ u ruskoj regiji Kursk i planira organizirati koridore za evakuaciju za civile koji žele ići ili u Rusiju ili u Ukrajinu, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Na Telegramu je dodala da Ukrajina također planira organizirati pristup tom području za međunarodne humanitarne organizacije.

‘U navedenoj zoni nalaze se ruski civili. Oni su pod zaštitom međunarodnog humanitarnog prava kojeg Ukrajina u potpunosti poštuje‘, rekla je Vereščuk i dodala da su ‘trenutačno u tijeku obuka i konzultacije‘.

‘U ‘tampon zoni‘ bi civilnom stanovništvu trebali biti pruženi hrana, lijekovi i druge potrepštine‘, objavio je na Telegramu ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec.

Predsjednik Zelenski je poručio da se ukrajinske snage ‘strogo pridržavaju‘ međunarodnih konvencija i humanitarnog prava.

Inače, Ukrajina je u srijedu rekla da je njen prekograničan napad napredovao za jedan do dva kilometra u Kurskoj oblasti od početka dana te da su njeni vojnici izbacili snage Moskve iz ruskog pograničnog grada Sudže.

Ruske snage mjesecima napadaju ukrajinske pogranične regije iz susjednih teritorija, uključujući Kursku oblast.

‘Stvaranje tampon zone u Kurskoj oblasti je korak koji kao cilj ima zaštitu naših pograničnih naselja od svakodnevnih neprijateljskih napada‘, rekao je na Telegramu ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je koristio iste izraze kako bi opisao novu bojišnicu koju su ruske snage otvorile u Harkivskoj oblasti na sjeveroistoku Ukrajine u svibnju.


17:00 - Ukrajina je tijekom noći izvela dosad najveći napad dronovima na četiri ruska vojna aerodroma, rekao je ukrajinski sigurnosni izvor za novinsku agenciju Reuters.

Napad, koji je ciljao na ruske zračne baze Voronjež, Kursk, Savaslejka i Borisoglebsk, imao je za cilj potkopati sposobnost Moskve da koristi ratne zrakoplove za bombardiranje ciljeva u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je ranije da je njegova protuzračna obrana uništila 117 bespilotnih letjelica i četiri taktičke rakete koje je Ukrajina lansirala na nekoliko regija, uključujući Kursk.

Napad na aerodrome događa se u trenutku dok ukrajinske trupe pokušavaju napredovati u ruskoj regiji Kursk.


16:29 Ukrajinske snage oborile su jedan od najskupljih ruskih borbenih zrakoplova iznad regije Kursk, rekao je u srijedu vrhovni kijevski general.

"Ukrajinske obrambene snage uništile su neprijateljski Su-34", napisao je Oleksandr Sirski na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Nebo iznad regije Kursk postalo je jasnije."

Ruski borbeni bombarder Sukhoi Su-34, također poznat kao Fullback, ima procijenjenu cijenu od oko 35 milijuna eura, a često se koristi za ispaljivanje klizećih bombi na ukrajinske gradove.

Obaranje zrakoplova podudara se s izvješćima da je Ukrajina postavila više sustava protuzračne obrane na granicu s ruskom regijom Kursk dok se upad Kijeva u Rusiju nastavlja osmi dan zaredom.

Ruski izvori bliski zračnim snagama zemlje optužili su Kijev da laže o svom trofeju.

Inače, Ukrajina je izvela dosad najveći napad dronovima na četiri ruska vojna aerodroma, rekao je ukrajinski sigurnosni izvor za novinsku agenciju Reuters.


16:00 Ruski predsjednik Putin je u "apsolutnom šoku" nakon upada ukrajinskih snaga u Kursk, rekao je bivši ruski premijer i Putinov kritičar Mihail Kasjanov za BBC News.

Kasjanov kaže da se radi o "ozbiljnom psihološkom udarcu" za Putina.

Kasjanov je bio premijer Rusije između 2000. i 2004., dok je Putin bio predsjednik, a sada iz Latvije vodi oporbenu stranku Narodne slobode.

Putin bi mogao odgovoriti "bombardiranjem nekog ukrajinskog grada ili nekim drugim potezom, koji bi mogao biti jako bolan za Ukrajince", kaže Kasjanov.


14:30 - Ukrajina je u srijedu objavila da su njezine snage od početka dana napredovale u Kurskoj oblasti jedan do dva kilometara i da su završile čišćenje Sudže od ruskih snaga.

U video snimci objavljenoj na Telegramu prikazano je kako ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija brifira njegov glavni zapovjednik Oleksandr Sirski putem video veze.

"Nastavljamo dalje napredovati u Kurskoj oblasti. Od kilometara do dva u raznim područjima od početka dana. I više od 100 ruskih ratnih zarobljenika u istom razdoblju", napisao je Zelenskij u objavi uz video.

Kijev tvrdi da je do sada preuzeo kontrolu nad više od 1000 kilometara četvornih ruskog teritorija.

Sirski je rekao da je ruski pogranični grad Sudža posve pod ukrajinskom kontrolom.

"Potraga za naprijateljem i njegovo uništenje u naselju Sudži završeni su", rekao je.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti situaciju na terenu.

Ukrajinski sigurnosni izvor rekao je za Reuters u srijedu da je Ukrajina izvela najveći napad bespilotnim letjelicama dosad na četiri ruska vojna aerodroma.

Napad je imao za cilj potkopati sposobnost Rusije da koristi ratne zrakoplove za napade bombama, dodao je sigurnosni izvor.


12:10 - Ukrajinski novinski portal TSN.ua objavio je u srijedu da su ukrajinske snage skinule rusku trobojnicu s jedne od zgrada lokalne vlasti u gradu Sudži u Kurskoj oblasti na zapadu Rusije.

U TV prilogu koji je novinarka portala TSN.ua snimila u Sudži može se čuti kako ukrajinske snage uzvikuju "slava junacima".

Objava portala TCN.ua dolazi nakon što Apti Alaudinov, zapovjednik Ahamata, čečenske specijalne postrojbe, u utorak ustvrdio da je prodor ukrajinskih snaga u Kursku oblast zaustavljen. "Neprijatelj je već svjestan da je njegov planirani blitzkrieg nije uspio", rekao je Alaudinov.


9:43 - Ukrajina u srijedu napada ruske regije raketama i bespilotnim letjelicama, a Kijev je priopćio da dublje napreduje u najvećem inozemnom upadu u Rusiju desetljećima, za što je Bijela kuća rekla da predstavlja "pravu dilemu" za predsjednika Vladimira Putina.

Tisuće ukrajinskih vojnika probile su rusku granicu u ranim satima 6. kolovoza u rusku regiju Zapadni Kursk u, kako je Putin rekao, velikoj provokaciji kojoj je cilj pridobiti jaču ulogu u mogućim budućim pregovorima o prekidu vatre.

Ponizivši Rusiju, Ukrajina je zauzela dio regije Kurska i premda je Putin rekao da će ruska vojska istisnuti ukrajinske trupe, u intenzivnim borbama dosad joj to nije uspjelo.

Rusija je u srijedu priopćila da je tijekom noći uništila 117 ukrajinskih bespilotnih letjelica u Rusiji, većinom u regijama Kursku, Voronježu te Belgorodu i Nižnjem Novgorodu. Rečeno je da su također oboreni i ukrajinski projektili, te su prikazani bombarderi Suhoj Su-34 kako gađaju ukrajinske položaje u Kursku.

Ruski zapovjednici rekli su da se bojišnica u Kursku stabilizirala, premda je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da njegove snage ondje nastavljaju napredovati i naredio svojim generalima da razviju sljedeće "ključne korake" u operaciji.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su američki dužnosnici u stalnom kontaktu s Ukrajinom zbog invazije na Rusiju, za koju je rekao da je "stvorila pravu dilemu" za Putina, koji je naredio slanje tisuća vojnika u Ukrajinu 2022.

Bijela kuća je rekla da Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svojem upadu i da Sjedinjene Države nisu bile uključene u operaciju, premda su ruski dužnosnici sugerirali da su zapadni podupiratelji Ukrajine morali znati za napad.

Američki dužnosnik rekao je da je cilj ukrajinskog upada u Kursk izgleda bio prisiliti Rusiju da povuče trupe iz Ukrajine kako bi obranila ruski teritorij od prekograničnog napada.

Ukrajinski napad na Rusiju, najveći napad strane sile od Drugoga svjetskog rata, dramatično je promijenio narativ o ratu. Nakon neuspjeha ukrajinske protuofenzive 2023. da ostvari bilo kakve veće uspjehe protiv moskovskih snaga, Rusija je stalno napredovala.

Rusija u defenzivi

Putin je u ponedjeljak rekao da Ukrajina "uz pomoć svojih zapadnih gospodara" ima cilj poboljšati pregovaračku poziciju Kijeva prije mogućih mirovnih pregovora i usporiti napredovanje ruskih snaga.

No kao znak da će pozicija Kremlja zbog napada biti još tvrđa, Putin je postavio pitanje kakvi bi pregovori mogli biti s neprijateljem kojeg je optužio da neselektivno puca na ruske civile i nuklearna postrojenja.

Ruski dužnosnici kažu da Ukrajina pokušava pokazati svojim zapadnim podupirateljima da još uvijek može imati velike vojne operacije upravo dok raste pritisak na Kijev i Moskvu da pristanu pregovarati o zaustavljanju rata.

Dovodeći rat u Rusiju, Ukrajina je prisilila gotovo 200.000 Rusa da se evakuiraju iz pograničnih područja.

Guverner ruske pogranične regije Belgoroda Vjačeslav Gladkov proglasio je u srijedu izvanredno stanje u cijeloj regiji, navodeći kao razlog nastavak napada ukrajinskih snaga.

"Situacija u regiji Belgorodu i dalje je iznimno teška i napeta", rekao je Gladkov u videu objavljenom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinske snage su svakodnevnim granatiranjem ubile i ranile civile i razorile kuće, dodao je.

Ofenziva donosi rizike za Kijev: Ukrajina bi mogla ostaviti druge dijelove bojišnice izloženima tako što će svoje snage rasporediti u borbe na ruskom suverenom teritoriju. Rusija kontrolira 18 posto ukrajinskog teritorija i zadnjih mjeseci napreduje.

Ukrajina je tvrdila da kontrolira najmanje 1000 četvornih kilometara Rusije, više nego dvostruko od onoga što pokazuju brojke Moskve. Reuters nije mogao neovisno provjeriti situaciju na bojnom polju.


Guverner ruskog pograničnog područja Belgorod Vjačeslav Gladkov proglasio je u srijedu izvanredno stanje u cijeloj regiji, navodeći kao razlog nastavak napada ukrajinskih snaga.

"Situacija u regiji Belgorod i dalje je iznimno teška i napeta", rekao je Gladkov u videu objavljenom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Svakodnevno granatiranje ukrajinskih oružanih snaga uništilo je kuće, ubilo i ranilo civile, dodao je.

"Stoga donosimo odluku, počevši od danas, da proglasimo regionalnu izvanrednu situaciju u cijeloj Belgorodskoj regiji ... s naknadnim apelom vladi da proglasi izvanrednu situaciju na saveznoj razini", dodao je Gladkov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 04:21