VELIKO ‘ČIŠĆENJE‘

Zelenski nastavlja s otpuštanjem visokorangiranih dužnosnika obavještajne službe

Smijenjena su i četiri regionalna čelnika iz Sumija, Dnipropetrovska, Zakarpatja i Poltave, zajedno s ravnateljem SBU-a Žitomira

Volodimir Zelenski

 Ruslan Kaniuka/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je smijenio još nekoliko visokorangiranih časnika obavještajne agencije u sklopu opsežnog procesa "čišćenja" sigurnosnih i tužiteljskih službi u državi, a nakon brojnih prebjega na rusku stranu.

Ukazom objavljenim u utorak Volodimir Horbenko smijenjen je s dosadašnje funkcije zamjenika šefa Službe sigurnosti Ukrajine (SBU).

S dosadašnjih su dužnosti smijenjena i četiri regionalna čelnika iz Sumija, Dnipropetrovska, Zakarpatja i Poltave, zajedno s ravnateljem SBU-a Žitomira.

Zelenski je imenovao novoga regionalnog ravnatelja službe u Harkivu. To je mjesto bilo upražnjeno još od kraja svibnja.

Šef SBU-a Ivan Bakanov, Zelenskijev prijatelj iz djetinjstva, s dužnosti je smijenjen u nedjelju, a parlament u Kijevu potvrdio je tu odluku u utorak. Iz istog je razloga u nedjelju bez posla ostala i glavna tužiteljica Irina Venediktova.

Zelenski je pokrenuo proces velikog "čišćenja" višeg i visokorangiranog osoblja u obavještajnim službama i službama državnog odvjetništva kao odgovor na velik broj prebjega okupacijskim ruskim snagama.

SBU ima oko 30.000 zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2022 04:11