NA VLASTITI ZAHTJEV

Zelenski našao vremena i za govor na summitu Afričke unije: ‘Vi ste taoci onih koji su pokrenuli rat u Ukrajini‘

Njegov govor pred Afričkom unijom održao se gotovo 10 tjedana nakon što je on prvi put zatražio da se obrati toj kontinentalnoj organizaciji

Volodimir Zelenski

 Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Ukrajinski predsjednik nazvao je Afriku "taocem" ruskoga rata, tijekom obraćanja Afričkoj uniji (AU) u ponedjeljak, javlja BBC.

Ruska invazija i blokiranje ukrajinskog izvoza žitarica uzrokovali su nestašicu te su zbog toga milijuni ljudi u opasnosti od gladi.

Predsjednik Komisije AU kazao je da postoji "hitna potreba za dijalogom" kako bi se obnovila globalna stabilnost.

Zapadne zemlje pozvale su Rusiju da oslobodi ogromne ukrajinske zalihe žitarica.

"Afrika je zapravo talac... onih koji su pokrenuli rat protiv naše države", kazao je Zelenski tijekom govora.

Kazao je da je njegova vlada uključena u "složene pregovore" o oslobađanju zaliha žitarica koje su zarobljene u ukrajinskim lukama na Crnome moru.

"Ovaj se rat vama i vašim zemljama može činiti jako dalekim", kazao je AU-u. "No cijene hrane koje katastrofalno rastu već su ga donijele u domove milijuna afričkih obitelji."

Njegov govor pred Afričkom unijom održao se gotovo 10 tjedana nakon što je on prvi put zatražio da se obrati toj kontinentalnoj organizaciji.

Prema izvješću BBC-a, na virtualnu sjednicu bilo je pozvano 55 čelnika država, no prisustvovalo ih je tek četvero. Ostale su zemlje predstavljali niže rangirani političari.

Afričke zemlje podijeljenog su mišljenja oko ruskog rata u Ukrajini. U ožujku, 17 afričkih zemalja bilo je suzdržano prilikom glasanja u UN-u o osudi ruske invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 11:59