SMJENA

Zelenski najurio jednog od najviše pozicioniranih generala: ‘Kriv je za više smrti naših vojnika od bilo kojeg Rusa‘

Združenim snagama Oružanih snaga Ukrajina otad zapovijeda brigadni general Andrij Hnatov. Predsjednik Ukrajine svoju odluku nije pojasnio

Volodimir Zelenski i Jurij Šodol (arhivska fotografija)

 Presidency of Ukraine/ANADOLU/Anadolu via AFP

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razriješio je dužnosti zapovjednika Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine general pukovnika Jurija Šodola nakon prigovora javnosti zbog velikog broja žrtava u ratu Ukrajine i Rusije te optužbi za nesposobnost, piše BBC.

Zelenski je spomenutu odluku donio u ponedjeljak, a Združenim snagama Oružanih snaga Ukrajina otad zapovijeda brigadni general Andrij Hnatov. Predsjednik Ukrajine svoju odluku nije pojasnio.

Međutim, nekoliko sati prije nego što je Zelenski objavio da je smijenio Šodola, čelni čovjek Azovske brigade bojnik Bohdan Krotevič požalio se ukrajinskom Državnom istražnom uredu da je Šodol "skrivio više stradavanja ukrajinskih vojnika od bilo kojeg ruskog generala". Krotevič je na komunikacijskoj platformi Telegram napisao da Šodol kriv i za ukrajinske poraze u brojnim regijama i gradovima. Dodao je da 99 posto ukrajinske vojske mrzi Šodola zbog onoga što radi.

Krotevič je kasnije pohvalio brigadnog generala Hnatova.

Šodol je vojnu karijeru počeo kao topnik, potom kao padobranac, pa onda kao marinac, a u ožujku 2018. postao je zapovjednik Marinskog korpusa. Novinari Šodola opisuju kao zapovjednika koji nastoji što češće biti na fronti, a Marinski korpus je prije nekoliko godina dobio status elitnog ogranka ukrajinske vojske. Šodol je sudjelovao u obrani Mariupolja te bitkama kod ukrajinskog grada Volnovahe. Rusija trenutno kontrolira obje lokacije. Šodol je zapovjednik Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine postao kada je Oleksandr Sirski postao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine.

Zelenski je u ponedjeljak šefu Ukrajinske državne garde rekao da njezine redove očisti od onih koji je diskreditiraju. Ukrajinski je predsjednik tu naredbu izdao nakon što su dva gardista optužena za planiranje atentata nadređenih.

Državna sigurnosna agencija SBU prošli je mjesec objavila da je ulovila dvojicu pukovnika garde koji su navodno surađivali s Rusijom na planu ubojstva Zelenskog i drugih dužnosnika, uključujući šefa vojne obavještajne agencije Kirila Budanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 08:43