OBRATIO SE I PUTINU

Zelenski najavio dolazak Blinkena i Austina u Ukrajinu: ‘Volio bih da nam date više razornijeg oružja‘

Bit će to prvi službeni posjet nekog člana američke vlade Ukrajini nakon 24. veljače

Volodimir Zelenski

 Handout/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je ponovno pozvao ruskog kolegu na sastanak "kako bi se prekinuo rat" i najavio dolazak američkog državnog tajnika i ministra obrane u nedjelju i želju da Sjedinjene Države budu jamac ukrajinske sigurnosti.

"Mislim da onaj tko je počeo može i završiti rat", rekao je Zelenski na tiskovnoj konferenciji koju je održao u stanici podzemne željeznice u središtu Kijeva, opetujući da se "ne boji sastati se" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ako to bude pomoglo u postizanju mira između Rusije i Ukrajine.

"Od početka sam pozivao na pregovore s ruskim predsjednikom. Ne da se želim s njim sastati, već je to nužno radi rješavanja sukoba diplomatskim putem", rekao je.

Ukrajinski predsjednik je ujedno upozorio da će Kijev odustati od pregovora s Moskvom ako ruska vojska pobije ukrajinske vojnike koji još pružaju otpor iz metalurškog kompleksa Azovstalja u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

"Ako pobiju naše ljude u Mariupolju i ako se u Hersonu organiziraju takozvani referendumi, Ukrajina će se povući iz svih pregovaračkih procesa", istaknuo je.

Usto je rekao da je "spreman" na "razmjenu naših vojnika koji brane Mariupolj" u "bilo kojem obliku" kako bi se izvukli "ti ljudi koji su u užasnoj situaciji, opkoljeni".

Dodao je da je "zadnji put" razgovarao s vojnicima ukopanim u podrumima goleme tvornice Azovstalja "prije sat vremena".

"Danas je jedan od najtežih dana" od početka ruske opsade Mariupolja početkom ožujka, rekao je.

Blinken u nedjelju dolazi u Kijev

Američki državni tajnik Antony Blinken dolazi u nedjelju u Kijev, najavio je Zelenski, točno dva mjeseca od početka ruske invazije.

"Sutra nam dolaze američki dužnosnici: sastat ću se s ministrom obrane (Lloydom Austinom) i s Antonyem Blinkenom", rekao je Zelenski.

Bit će to prvi službeni posjet nekog člana američke vlade Ukrajini nakon 24. veljače.

"Prošli tjedan bilo je znakova, poruka, etapa, rokova - govorim o američkom oružju - sve se poboljšalo", rekao je i izrazio "zahvalnost" američkoj administraciji, iako bi volio "više teškog i razornijeg oružja" kako bi se Ukrjaina suprotstavila ruskoj vojsci.

SAD jamči sigurnost Ukrajine

Ukrajina želi da Sjedinjene Države budu jedan od jamaca sigurnosti i zaštite Ukrajine od budući prijetnji, rekao je Zelenski.

Od posjeta američkih dužnosnika očekuje konkretne rezultate, uključivo sporazum o isporuci više oružja.

Ukrajinski predsjednik također želi da Sjedinjene Države razgovaraju s Njemačkom i utječu na nju kako bi isporučila Ukrajini oružje, prenosi agencija Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:59