PODJELE U UKRAJINI

Zelenski na sve snažnijem udaru kritičara: ‘Pretvara se u autokrata! Kamo idu sve te milijarde koje nam daju?‘

Čini se da vlada pokušava držati gradonačelnike po strani i zadržati kontrolu nad pomoći za oporavkom te tako oslabiti političke suparnike

Vladislav Atrošenko i Volodimir Zelenski

 Viktor Koshmal/Ukrinform/Profimedia

Došlo je do neslužbenog dogovora između ukrajinskih političara otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju te su, čini se, zaključili da će ostaviti po strani stare razlike i formirati jedinstveni front protiv Moskve.

Dobar je to pomak u zemlji koja je izmučena političkim sukobima, korupcijom i ruskim utjecajem otkako je 1991. proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza. Međutim, sada dok rat traje i pristižu milijarde dolara međunarodne pomoći, počinju se javljati pukotine i predratne napetosti između središnje vlade i lokalnih vođa.

Nedavne trzavice između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ukrajinskih gradonačelnika, koji pokušavaju obraniti ili obnoviti svoje razorene gradove, naglašavaju rastuće unutarnje izazove Ukrajine nakon gotovo šest mjeseci rata.

Gradonačelnici i analitičari komentirali su za The Washington Post kako se čini da vlast Volodimira Zelenskog pokušava držati gradonačelnike po strani i zadržati kontrolu nad pomoći za oporavkom te na taj način oslabiti sve buduće političke suparnike. U širem smislu, nekoliko je gradonačelnika reklo da raste zabrinutost usred rata da predsjednikova administracija odustaje od obećanja i planova o uklanjanju dugotrajnih ostataka sovjetske ere decentralizacijom vlasti i davanjem više ovlasti regionalnim i lokalnim vlastima.

image

Volodimir Zelenski

Handout/afp/Handout/afp

Gradonačelnici kritiziraju Zelenskog

"Autokratske tendencije počinju se razvijati u Ukrajini tijekom rata", rekao je Boris Filatov, gradonačelnik Dnjepra u jugoistočnoj Ukrajini, grada koji je postao ključni kanal za dopremu oružja i pomoći istočnom frontu zemlje u sukobima. "Oni pokušavaju dominirati političkim poljem... Međutim, mi im nismo protivnici."

Filatov je rekao da su gradonačelnici bili na prvoj liniji obrane gradova i da žele više kontrole nad time na koje se načine njihove zajednice obnavljaju.

Kao i mnogi drugi, kritizirao je vlast Zelenskog, iznijevši jedno veliko upozorenje: bez obzira na unutarnje podjele, najveći neprijatelj je Rusija, a Zapad mora nastaviti podupirati obranu ukrajinskog suvereniteta.

Ovo nije prvi put da se ne slaže s aktualnim ukrajinskim predsjednikom. Filatov, koji je ponovno izabran 2020. velikom većinom glasova, u prošlosti se već sukobljavao sa Zelenskim. Nedavno je administracija Volodimira Zelenskog navodno zaprijetila oduzimanjem ukrajinskog državljanstva jednom oligarhu koji je blizak Filatovu zbog njegova dvojnog državljanstva, što Ukrajina zabranjuje. Još jedan oligarh, koji također ima dvojno državljanstvo, rekao je da mu je prošlog mjeseca zabranjen povratak u zemlju nakon što se vratio s putovanja.

"To je opasno. Da bi Ukrajina pobijedila u ovome ratu, mora se uvažiti stav da gradonačelnici nisu konkurencija, već ih je potrebno gledati kao dio tima... Postoji središnje zapovjedništvo u vrijeme rata, ali u isto vrijeme lokalne vlade mogu se pozabaviti problemima koje smatraju prikladnima", rekla je Orisja Lucevič, istraživačica u programu za Rusiju i Euroaziju londonskog think tanka Chatham House.

Do ovih razdora s lokalnim političarima došlo je nakon što je Zelenski napravio kontroverzne promjene unutar vlastita kabineta, piše The Washington Post, nakon što je prošlog mjeseca suspendirao čelnika ukrajinskih sigurnosnih službi i glavnu državnu odvjetnicu te je također najavio opsežnu istragu o "izdaji i kolaboracionističkim aktivnostima".

Ukrajinski gradonačelnici tradicionalno su se svrstavali uz vladajuću nacionalnu stranku kako bi dobili pristup, rekla je Lucevič. Mnogi gradonačelnici podržali su i bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, saveznika Moskve koji je svrgnut u ukrajinskoj revoluciji 2013.-2014., kao i njegova reformistički nastrojenog nasljednika Petra Porošenka. Posljednjih su godina neki gradonačelnici osnovati vlastite političke stranke i saveze.

No, dok je stranka na nacionalnoj vlasti uglavnom dominirala i lokalno, stranka Volodimira Zelenskog Sluga naroda loše je prošla na lokalnim izborima 2020. Nakon što je osvojila većinu zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima prethodne godine, stranka nije uspjela osvojiti mjesto gradonačelnika ni u jednom većem gradu: aktualni su pobijedili kandidate Sluge naroda na 10 ključnih izbora za gradonačelnika. Osobni poraz Zelenskog dogodio se kad je kandidat njegove stranke za gradonačelnika u njegovu rodnom gradu Krivi Rih izgubio u drugome krugu čak i nakon što je glavni protukandidat ispao iz utrke.

image

Volodimir Zelenski

Rat ojačao Zelenskog

Rat je ipak ojačao status Zelenskog, koji sada ima široku podršku javnosti. Predsjednikova noćna obraćanja iz prijestolnice zaslužna su za jačanje morala u Ukrajini, unatoč ratu koji je uništio čitave gradove i mjesta diljem zemlje te oduzeo tisuće života.

I dok svijet žuri pomoći Ukrajini, središnja je vlada glavni kanal za desetke milijardi dolara pomoći koje su zemlje i agencije obećale za obnovu ukrajinskih uništenih gradova. Također su stvorene regionalne vojne uprave čija moć često nadilazi onu civilnih lokalnih vlasti i koje financira izravno Kijev.

To je dovelo do frustracije među gradonačelnicima, koji tvrde da su regionalni čelnici u boljem položaju od dužnosnika središnje vlade te brže primaju i usmjeravaju sredstva te znaju što je njihovim građanima potrebno. Usred ruševina, gradonačelnici pokušavaju uspostaviti vlastita međunarodna partnerstva sa zemljama ili gradovima koji su voljni financirati određene programe obnove.

Lucevič je rekla da ratovi obično donose ‘nove heroje‘, a u slučaju Ukrajine vrlo je vjerojatno da će neki od njih postati gradonačelnici.

Gradonačelnik Černihiva među najvećim kritičarima

Među najkritičnijima prema Zelenskom bio je pak Vladislav Atrošenko, gradonačelnik Černihiva, koji graniči s Bjelorusijom i jedan je od gradova u blizini Kijeva koje su najviše oštetile ruske snage.

Atrošenko (55) tako je prve tjedne rata proveo sa svojim sugrađanima pod stalnim bombardiranjem dok je prikupljao globalnu podršku Ukrajini. Međutim, u srpnju je izravno kritizirao Zelenskog, optužujući predsjednikove ‘suradnike‘ da ga pokušavaju ukloniti s vlasti.

"Danas, umjesto da se odupire napadima neprijatelja, grad je prisiljen trpjeti napade vaših podređenih. Središnje i lokalne vlasti trebaju raditi zajedno protiv neprijatelja, a ne jedni protiv drugih", rekao je Atrošenko u videu objavljenom 8. srpnja na njegovoj Facebook stranici.

No, šest dana prije objave njegova videa, zaposlenik na ukrajinskoj granici spriječio ga je da napusti zemlju kako bi prisustvovao konferenciji u Švicarskoj na temu oporavka Ukrajine. Atrošenko je tada rekao da je to drugi put u posljednjih nekoliko tjedana da su mu agenti središnje vlade zabranili putovanje na događaj vezan uz pomoć Ukrajini.

Ukrajina je, naime, svim vojno sposobnim muškarcima zabranila napuštanje zemlje otkako je započela ruska invazija 24. veljače. Atrošenko je rekao da mora otputovati kako bi prikupio novac za Černihiv, gdje je, kako je rekao, potrebno popraviti teško oštećeni sustav grijanja prije zime.

Nakon objave Atrošenkova videa, Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, oglasio se na Telegramu: "Podsjećam one koji su zaboravili da se u Ukrajini vodi rat! To se posebno odnosi na pogranična područja i ona koja su tek nedavno bila okupirana. Opasnost nije prošla!"

Ako "signal nije jasan", rekao je Timošenko, "podsjećam gradonačelnike da se njihovim zajednicama može pomoći ‘bez njih‘."

Iako ima različitu izbornu jedinicu, ali i brige od svog kolege, gradonačelnik Rivnea Oleksandr Tretjak (35) suosjeća s frustracijama svog kolege.

Tretjak je izabran 2020., što ga čini jednim od najmlađih ukrajinskih gradonačelnika i najnovijih osoba u politici te zemlje. On upravlja zapadnim ukrajinskim gradom Rivneom, koji je pošteđen raketnih napada, ali je prihvatio tisuće raseljenih Ukrajinaca.

Atrošenko "pokušava dati sve od sebe da privuče investitore, pozove poslovne subjekte, kao i druge zemlje da pomognu i da se riješi problem", rekao je Tretjak.

"To je normalna stvar. Pokušavam učiniti isto... Ne mogu samo sjediti ovdje u svome gradu i čekati kada će mi središnja vlada pružiti pomoć", zaključuje Tretjak, prenosi The Washington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:20