NOVA VOJNA POMOĆ

Zelenski je u Belgiji potpisao važan ugovor, ali ključno oružje još nije dobio: ‘Treba nam 7 baterija, hitno!‘

Ukrajina trenutačno upravlja s najmanje tri sustava Patriot, koje su joj osigurali SAD, Nizozemska i Njemačka. Kažu da im treba barem 10

Volodimir Zelenski, Alexander De Croo i Ludivine Dedonder 

 Kenzo Tribouillard/Afp

Belgija će Ukrajini isporučiti 30 borbenih zrakoplova F-16 do 2028., a prvi avioni bi trebali biti dopremljeni već do kraja godine. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je u Bruxellesu s belgijskim premijerom Alexanderom De Croom potpisao 10-godišnji bilateralni sigurnosni sporazum, koji bi trebao pomoći njegovoj državi da se obrani od ruske agresije. Belgija tako postaje 11. zemlja koja je potpisala takav ugovor s Ukrajinom, nakon što su isto učinile Španjolska, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Danska, Italija, Kanada, Nizozemska, Finska i Latvija. Prema sporazumu, Belgija će Ukrajini do kraja godine izdvojiti najmanje 977 milijuna eura vojne pomoći, uključujući moderna oklopna vozila, opremu za potrebe ukrajinskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, pomorsku opremu, vojnu obuku i strojeve za razminiranje. Belgija je bila među prvim zemljama koje su se pridružile koaliciji uspostavljenoj u ljeto 2023. za jačanje ukrajinskih zračnih snaga. Inicijativu su predvodili SAD, Danska i Nizozemska.

image

Volodimir Zelenski i Alexander De Croo

Kenzo Tribouillard/Afp

Loši izgledi Ukrajine

Ukrajinski predsjednik ovih dana je na europskoj turneji, gdje s europskim čelnicima potpisuje bilateralne sigurnosne sporazume koji su dogovoreni nakon summita NATO-a u Vilniusu 2023., kao alternativna opcija nakon što se Ukrajina nije uspjela pridružiti Sjevernoatlantskom savezu. Više od 30 država pristalo je s Ukrajinom potpisati sporazume koji bi joj trebali osigurati dugoročnu potporu dok brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet te obnavlja svoje gospodarstvo.

Situacija za Ukrajinu u trećoj godini rata izgleda prilično poražavajuće. Rusija proizvodi topničko streljivo tri puta brže od zapadnih saveznika Kijeva, a uz to neprestano uvozi i iranske dronove, sjevernokorejske projektile i kinesku mikroelektroniku. Ruska ratna mašinerija stvara sve veće probleme za Kijev. Rusija svakog mjeseca lansira na Ukrajinu 3000 kliznih bombi. To jeftino, ali razorno oružje može nositi više od 200 kilograma eksploziva i sposobno je uništiti cijele gradove.

Nužan PZO

Ukrajinci imaju ograničen kapacitet protuzračne obrane, pa presretanje bombi u letu nije održivo rješenje zbog ogromnog broja bombi koje Rusi imaju na raspolaganju. Trenutačno je najteža situacija u Harkivskoj oblasti, u koju je rusko pješaštvo potpomognuto oklopnim vozilima ušlo 10. svibnja te od tada svakodnevno napreduje. Ruska ofenziva proširuje liniju bojišnice i prisiljava Ukrajinu da u Harkiv pošalje dodatne snage, što ostavlja praznine drugdje na frontu, koje bi Rusija mogla pokušati iskoristiti za nove napade.

image

Volodimir Zelenski i Alexander De Croo

Kenzo Tribouillard/Afp

Kijev mora donijeti teške odluke o tome kako će rasporediti i koristiti svoju protuzračnu obranu. Zato Zelenski hitno traži još sedam baterija američkih protuzračnih obrambenih sustava Patriot da bi zaustavio Rusiju da kliznim bombama gađa vojne ciljeve, ali i elektroenergetsku mrežu i civilna područja. Ukrajina trenutačno upravlja s najmanje tri sustava Patriot, koje su joj osigurali SAD, Nizozemska i Njemačka. Nizozemska vlada rekla je da pregovara s partnerima koji bi mogli isporučiti dodatne protuzračne obrambene sustave Patriot Ukrajini u kratkom roku, ne navodeći detalje o kojim je zemljama riječ. Samo nekoliko zemalja EU ima Patriote, uključujući Nizozemsku, Španjolsku, Grčku, Švedsku, Rumunjsku i Poljsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:22