DRAMATIČAN OBRAT

Zelenski je odlučio, sve karte baca na jednog čovjeka: ‘Možemo ostati bez svega. Ogroman rizik!‘

Ugledni Newsweek poziva se na anonimne izvore ukrajinskog medija...

Volodimir Zelenski

 Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia/Ukraine Presidency/ukraine Presi/zuma Press/profimedia

Ukrajinska delegacija u kojoj su predsjednik Ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak i zamjenica premijera Ukrajine Julija Sviridenko stigla je u Sjedinjene Američke Države kako bi produbila suradnju između Kijeva i Washingtona, piše Newsweek.

Unatoč tome što još uvijek nisu ostvarili pobjedu protiv ruskih snaga koje su okupirale njihov teritorij, Ukrajinci želi da im Amerikanci pruže veću pomoć. Newsweek navodi da bi ključnu ulogu u tim pregovorima mogao odigrati bivši predsjednik SAD-a Donald Trump.

Jermak je na komunikacijskoj platformi Telegram napisao da će ukrajinska delegacija u Washingtonu s američkim dužnosnicima razgovarati o mirovnom planu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, jačanju ukrajinske obrane i sveobuhvatnom produbljivanju suradnje između Ukrajine i SAD-a te brojnim drugim važnim temama.

Ukrajinci se nadaju da će na spomenutim sastancima zastupnike u Kongresu SAD-a iz redova Republikanske stranke koji su stopirali najnoviju pošiljku pomoći uspjeti uvjeriti u njezinu isplativost.

Među pripadnicima Republikanske stranke ima onih koji nisu spremni popustiti Ukrajincima. Kandidati koji se bore za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke žele smanjiti pomoć koju SAD šalje Ukrajini te napasti predsjednika SAD-a Joea Bidena zbog potpore koju njegova administracija pruža Ukrajini. Manji broj republikanskih zastupnika u Kongresu slijedi njihov primjer.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski već neko vrijeme pokušava pronaći rješenje za problem zvani Donald Trump. Bivši predsjednik SAD-a, glavni favorit za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, rekao je da bi Ukrajina trebala dio svog teritorija i/ili autonomije dati Rusiji u zamjenu za momentalni prekid vatre.

image

Pomoćnik jednog zastupnika u Kongresu rekao je da hipotetski pokušaj Jermaka i ukrajinske delegacije da stupi u kontakt s Trumpom "djeluje uvjerljivo i mudro"

Joseph Prezioso/AFP

Ukrajinski medij Strana.UA piše da joj je anonimni izvor u Uredu predsjednika Volodimira Zelenskog rekao da ukrajinska delegacija koja je stigla u Washington pokušava organizirati razgovor između Zelenskog i Trumpa. Strana je više puta optužena za objavljivanje ruskih dezinformacija, a njezin urednik Ihor Hušva u egzilu živi od 2018. godine. Tada je Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu sankcioniralo i njega i njegove tvrtke.

"Sumnjam da Strana ima te izvore. Moguće da se radi o ruskim lažima kojima se želi destabilizirati odnos ukrajinskog i američkog predsjednika", rekao je Olaksandr Merežko, ukrajinski parlamentarac iz stranke Volodimira Zelenskog. "Što se tiče kontakta s Trumpom, po meni, to je riskantno", rekao je ukrajinski parlamentarac. "Mogli bismo ostati bez bezrezervne potpore koju nam pruža Demokratska stranka. S druge strane, nema ništa loše u razgovoru s Trumpovim pristašama u Kongresu. Bilo bi u redu pokušati s njima uspostaviti dijalog", dodao je Merežko.

Kijev bi ostvario veliku pobjedu kada bi pridobio Trumpovu potporu. Velika bi stvar bila i kad bivši predsjednik SAD-a ublažio svoju izolacionističku retoriku po pitanju Ukrajine. Pomoćnik jednog zastupnika u Kongresu rekao je da hipotetski pokušaj Jermaka i ukrajinske delegacije da stupi u kontakt s Trumpom "djeluje uvjerljivo i mudro".

Zelenski i Trump već neko vrijeme nisu u najboljim odnosima. Trump ga je 25. lipnja 2019. pokušao natjerati da istraži tvrtku za kibersigurnost CrowdStrike i predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Joea Bidena te njegovog sina Huntera. Zastupnički dom SAD-a zbog toga je opozvao Trumpa, međutim Senat ga je oslobodio krivnje za zloupotrebu moći i ometanje Kongresa pa nije napustio Bijelu kuću.

Nadalje, Trump je prošlog tjedna odbio poziv da dođe u Kijev. "Poštujem predsjednika Zelenskog, ali mislim da sada nije vrijeme da idem u Ukrajinu. Bidenova se administracija trenutno s njime surađuje i ne bih htio stvoriti sukob interesa", rekao je Trump.

Newsweek piše da im je istraživač javnog mnijenja Neil Newhouse koji surađuje s Republikancima rekao da trenutno nema mnogo pitanja oko kojih bi se Republikanci htjeli posvađati s Trumpom. "On do određene mjere kontrolira Republikansku stranku", rekao je Newhouse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:43