ČISTKA U KIJEVU

Zelenski bez milosti, ‘pomeo je pod‘ i s najboljim prijateljem: Razlog je Herson?

Zelenski je napomenuo da je više od 60 zaposlenika državnog tužiteljstva te obavještajaca ostalo na okupiranim područjima te se stavilo u službu Rusiji

Volodimir Zelenski

 Sergei Supinsky/Afp

Dok se očekuje nova ruska ofenziva na području Donbasa te kontraofenziva Ukrajinaca na južnom pravcu kod Hersona, Putinov ministar obrane Sergej Šojgu obilazi trupe, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je šefa obavještajne službe Ivana Bakanova i državnu tužiteljicu Irinu Venediktovu.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika, kako prenosi kijevski list Ukrajinska pravda, zabilježeno je čak 651 kazneno djelo izdaje i kolaboracije djelatnika tužiteljstva, istrage i drugih pravosudnih organa. Zelenski je napomenuo da je više od 60 zaposlenika državnog tužiteljstva te obavještajaca ostalo na okupiranim područjima te se stavilo u službu Rusiji. Najavio je nastavak čistke u tim "delikatnim službama".

image

Ivan Bakanov

Sergei Supinsky/Afp

Iako većina medija, pa i u Ukrajini, govori o smjeni, Ukrajinska pravda piše o "udaljavanju Bakanova i Venediktova s dužnosti". No, za vršitelja dužnosti šefa Službe imenovan je Vasil Maljuk, a za glavnog tužitelja postavljen je Oleksij Simonenko, dosadašnji zamjenik Venediktove. Što se tiče Bakanova, on je na dužnosti šefa obavještajne službe od 2019. godine, a zanimljivo je da su on i Zelenski "prijatelji od djetinjstva" te se smatra da je upravo to bio jedan od razloga njegova imenovanja. Sada ga sumnjiče da je svojim djelovanjem doveo u opasnost nacionalnu sigurnost te da je zbog toga "bilo i ljudskih žrtava". Zasad se ne spominje je li Bakanov uhićen s obzirom na težinu optužbe. No, o Bakanovljevoj se smjeni spekuliralo već neko vrijeme jer mu se na teret stavlja "rani gubitak Hersona", grada koji je pao već prvih dana rata zbog unutarnje opstrukcije. Sada Ukrajinci pokreću veliku ofenzivu, uz sudjelovanje navodno i do milijun vojnika, kako bi vratili taj strateški važan grad i onemogućili Ruse da napreduju na južnom dijelu bojišta.

image

Ivan Bakanov

Sergei Supinsky/Afp

Iako su Ukrajinci uspjeli povratiti neka područja oko Hersona, Rusi nesmiljeno gađaju Mikolajiv, nastojeći zauzeti taj grad, čime bi im, pretpostavlja se, bio otvoren put prema Zaporižju te jednom od glavnih ciljeva ruske agresije - Odesi. Ministar obrane Šojgu u posjetu vojnim grupama Istok, Jug i Centar naredio je da prioritet ruskih snaga bude uništenje ukrajinskog raketnog i artiljerijskog naoružanja dugog dometa koje cilja Donbas.

Ramzan Kadirov izjavio je za Ria novosti da su u Čečeniji osnovane četiri postrojbe specijalnih snaga Ahmat, sastavljene od boraca koji imaju "iskustvo ratovanja u Siriji i Ukrajini". Kadirov je rekao da su njegovi borci "spremni ići naprijed te s lakoćom osvojiti Kijev i zemlje NATO-a".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:25