NJEMAČKA

Zeleni odobrili koalicijski ugovor i ulazak stranke u socijaldemokratsko-zeleno-liberalnu vladu

Za ulazak u koaliciju ja glasalo 86 posto članova stranke Zeleni. U glasanju je sudjelovalo 71.150 članova

'Ovaj rezultat je vjetar u leđa za početak semafor-koalicije. Sada se treba prihvatiti posla kako bi ostvarili ciljeve koje smo si zacrtali', rekla je Annalena Baerbock (na fotografiji lijevo)

 Markus Schreiber/AP/AFP

Kao posljednja od tri stranke buduće koalicijske vlade, stranka Zeleni je u ponedjeljak, nakon glasanja stranačke baze, odobrila koalicijski ugovor i ulazak stranke u socijaldemokratsko-zeleno-liberalnu vladu.

Za ulazak u koaliciju ja glasalo 86 posto članova stranke Zeleni. U glasanju je sudjelovalo 71.150 članova. Istodobno članovi su odobrili i imenovanje članova buduće vlade iz stranke Zeleni.

"Ovaj rezultat je vjetar u leđa za početak semafor-koalicije. Sada se treba prihvatiti posla kako bi ostvarili ciljeve koje smo si zacrtali", rekla je dopredsjednica stranke i buduća ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock prilikom objavljivanja rezultata glasanja stranačke baze u Berlinu.

Preko vikenda su i ostale dvije stranke buduće koalicije, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i Liberalno-demokratska stranka (FDP) na izvanrednim kongresima odobrili koalicijski ugovor i ulazak u koalicijsku vladu.

U utorak bi trebao biti potpisan koalicijski ugovor, a u srijedu bi novi saziv Bundestaga trebao socijaldemokrata Olafa Scholza izabrati za kancelara, a nakon toga bi trebala prisegnuti i nova vlada.

Stranka Zeleni u novoj vladi preuzima ministarstvo vanjskih poslova (ministrica Annalena Baerbock), novonastalo ministarstvo gospodarstva i zaštite klime (Robert Habeck), poljoprivrede i zaštite potrošača (Cem Oezdemir), obitelji (Anne Spiegel) te zaštite okoliša Steffi Lemke).

Zeleni su u vanjskoj politici najavili oštriji kurs prema Kini i Rusiji, a novonastalo ministarstvo gospodarstva i zaštite klime bi trebalo bolje uskladiti potrebe gospodarstva s klimatskim ciljevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 06:37