MARŠ NJEMAČKIH MONARHISTA

Žele vratiti cara, oteti ministre, gomilaju oružje, a zvali su i Putina: ‘Ne znamo je li primio poruku!‘

Izrađuju putovnice iz razdoblja prije 1914. koje predaju aristokratima kako bi zaradili državljanstvo "imperijalne domovine"

Prizori s različitih rubnih prosvjeda u Njemačkoj

 /profimedia/ U. J. Alexander/alamy/alamy/profimedia/

Ekstremnu desnicu u Njemačkoj ne prave samo ljutiti mladci obrijanih glava, opremljeni crnim čizmama i bejzbol palicama. Postoje i oni ugledni, čak i s intelektualnim zaleđem. Primjerice, Reichsbürger pokret uključuje akademike svih fela, računovođe i učitelje, a mnogi njihovi članovi su srednje životne dobi. Riječ je o fragmentiranoj mreži izrazito heterogenih političkih stavova, koji su ujedinjeni u uvjerenju da trenutna njemačka vlada nema nikakav legitimitet.

Reichsbürgeri, naime, tvrde da u suton Prvog svjetskog rata njemačko carstvo nije legalno-pravno ukinuto te da stoga nastavlja postojati. Prema tome je i "novembarska revolucija", koja je u suton Prvog svjetskog rata dovela do abdikacije Kaisera Wilhelma II., državni udar bez pravne osnove, a sve vlade koje su izvukle legitimitet iz nastalog političkog džumbusa, od Weimerske republike naovamo, nemaju prava na postojanje.

Stoga se današnji Bundestag može svrgnuti bez imalo zadrške, čak i nasiljem ako treba. Ovakav rezidualni monarhizam prepoznaje se u političkim stavovima svakog desetog Nijemca. Čak 20 posto Nijemaca mlađih od 34 godine podržava obnovu kraljevske obitelji, prema izvorima konzervativnog britanskog magazina The Spectator.

Prošli je mjesec njemačka policija uhitila Elisabeth R., navodno jednu od onih ekstremističkih Reichsbürgerica. Izgledom ne pripada tipičnoj terorističkoj tropi; ima 75 godina, sijedu kosu do ramena i umirovljena je učiteljica. Optužena je za kovanje urote koja je za cilj imala svrgavanje vlade kancelara Scholza u cilju restauracije njemačke monarhije. Tužitelji navode da je 75-godišnjakinja šefica terorističke ćelije Reichsbürgera pod nazivom Ujedinjeni domoljubi. Pokušala je nabaviti oružje i eksploziv te zajedno s ostatkom ekstremističkog agregata izvesti napade na sustav elektroenergetskih objekata diljem Njemačke.

Jedan od njezinih navodnih suzavjerenika, 54-godišnji Sven B., uhićen je u travnju kada je policija u njegovom podrumu pronašla friško popeglanu uniformu SS-a i kalašnjikov. Prilikom ispitivanja je priznao da je planirao otmicu ministra zdravstva Karla Lauterbacha, arhitekta njemačke politike karantina za vrijeme covid pandemije. U grandioznom planu, prvo je trebalo smaknuti pripadnike Lauterbachova osiguranja. Grupa bi onda proglasila vraćanje njemačkog ustava iz 1871. godine, kada je zemlja prvi put ujedinjena pod Kaiserom Wilhelmom I. Napali bi nacionalnu električnu mrežu zbog čega bi se zemlja našla u kaosu i mraku. Ideja je odsjeći građane od medija kako bi nova njemačka aristokracija mogla nesmetano započeti s radom. Trebalo je još samo naći zamjenu za kancelara koji bi privremeno dao legitimitet revolucionarnoj obnovi. Sven B. je pretpostavio da će dijelovi policije i vojske podržati plan. Želio je na svoju stranu privući i Vladimira Putina, kojeg je čak i pokušao kontaktirati, ali po vlastitom priznanju - "nije bio siguran je li poruka prošla".

Plan je bizaran, ali skupine unutar njemačkog društva koje eruptiraju u političkoj ezoteriji sve su frekventnije. Prije nekoliko godina grupa njemačkih komadosa raspuštena je kada je njihovom naredniku otkrivena bilježnica puna SS-ovskih budnica, zajedno s tisućama komada bojnog streljiva zakopanih u vrtu iza garaže. Ekscitacije monarhističkih skupina koje lobiraju za obnovu dinastije Hohenzollern više nisu ni vijest vrijedna kronike. Primjerice, jedna od njih, Ewiger Bund, izrađuje vlastite putovnice u stilu prije 1914. koje onda predaju na ovjerenje u starijih aristokratskih obitelji kako bi zaradili državljanstvo izgubljene imperijalne Njemačke. Mnogi od njih vide Georga Friedricha, pruskog princa i pra-praunuka Wilhelma II., kao jedinog legitimnog vladara.

Prema istraživanju iz 2020., više od polovice glasača krajnje desne stranke Alternative für Deutschland parazitira na teorijama zavjere koje su rubne čak i za entuzijaste takvih fenomena. Recimo, neki vjeruju da je sudbina Donalda Trumpa osloboditi Njemačku od strane okupacije i omogućiti Nijemcima da ukinu parlamentarnu demokraciju.

Inače, AfD sada vodi u svim anketama u istočnim dijelovima zemlje i četvrti su na nacionalnoj razini, s 15 posto glasova ukupnog biračkog tijela. Naravno, ne propagiraju svi njeni birači ovakve hermetičke stavove, ali su oni koji propagiraju najčešće zaklonjeni pod ideološki kišobran upravo AfD-a.

Prema njemačkom ustavu, ratificiranom 1949. godine, zabranjen je svaki pokušaj promjene političkog okvira zemlje.

Takozvana "klauzula o vječnosti" dovela je AfD pod strogi nadzor zbog sumnji u protuustavno djelovanje. Kvaka 22 je u tome da se policijskom represijom potvrđuju strahovi onih koji su skloni ezoteriji i konspirativnom razmišljanju. Strogi policijski nadzor inaugurira one s ruba političke egzistencije u aktivni element koji najednom participira kao relevantan faktor u njemačkom društvu.

Država postaje i najveći neprijatelj i najveći sponzor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:05