TRUMP NA KONJU

Žele ga zaustaviti, a osigurali su mu reklamu kakvu nije mogao ni sanjati: ‘Sve za pokvarenog Bidena!‘

Zabrinjavajuće je koliki pravni kaos nastaje sličnim odlukama koje bi Vrhovni sud trebao što prije dokinuti

Donald Trump

 Michael M. Santiago/Getty Images/Profimedia/Michael M. Santiago/getty Images/profimedia

"Državna tajnica Mainea bivša je odvjetnica ACLU (American Civil Liberties Union, Američka unija za građanske slobode), pogubna ljevičarka i hiperstranačka demokratkinja koja podržava Bidena i odlučila se umiješati u predsjedničke izbore u ime pokvarenog Joea Bidena. Svjedoci smo, u stvarnom vremenu, pokušaju krađe izbora i obespravljivanja američkog birača. Demokrati u plavim državama bezobzirno i protuustavno suspendiraju građanska prava američkih birača pokušavajući po kratkom postupku ukloniti ime predsjednika Trumpa s biračkog listića. Nemojte se zavaravati, ovi stranački pokušaji uplitanja u izbore neprijateljski su napad na američku demokraciju. Biden i demokrati jednostavno ne vjeruju američkim glasačima na slobodnim i poštenim izborima i sada se oslanjaju na snagu vladinih institucija kako bi zaštitili svoju moć.”

image

Bivši američki predsjednik Donald Trump najavljuje osvetu nakon što pobijedi na izborima u studenom iduće godine

Joseph Prezioso/Afp

Tako počinje priopćenje kampanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon što je Shenna Bellows, državna tajnica savezne države Maine, zabranila Trumpu sudjelovanje na republikanskim predizborima. Ova odluka čini Maine drugom državom koja je diskvalificirala Trumpa, nakon što je Colorado donio presudu kojom ga je uklonio s biračkog listića ranije ovog mjeseca na temelju trećeg stavka 14. amandmana na Ustav SAD-a koji zabranjuje ljudima obnašanje dužnosti ako su sudjelovali u "pobuni" nakon što su prethodno položili prisegu Sjedinjenim Državama. “Pobuna” se odnosi na napad na Kapitol 6. siječnja 2021. godine.

Nevjerojatni, lažni izazovi

Trumpova kampanja upozorava da su “sudovi u Michiganu i Minnesoti odbacili te nevjerojatne, lažne izazove … kao što su to učinili savezni sudovi u New Hampshireu, Arizoni, Floridi, Rhode Islandu, Zapadnoj Virginiji, s deset drugih saveznih jurisdikcija”. Kalifornija, najjače uporište Demokratske stranke, istog je dana objavila da će Trump ostati na biračkom listiću. Američka senatorica Susan Collins iz Mainea, republikanka koja je često podržavala demokrate, nakon odluke je poručila da bi birači trebali “odlučiti tko pobjeđuje na izborima, ne državna tajnica koju je izabralo zakonodavno tijelo”.

Pravno gledano, tumači AP, Trump ostaje na listićima u obje savezne države dok se ne završi pravosudni proces. Republikanska stranka se žalila Vrhovnom sudu na odluku Colorada. Pravorijek će donijeti najviša sudska instanca u zemlji u kojoj većinu čine konzervativni suci, a troje od njih je postavio Trump.

AP upozorava da do odluke Vrhovnog suda “svaka država može usvojiti vlastiti standard o tome može li Trump, ili bilo tko drugi, biti na biračkom listiću. To je vrsta pravnog kaosa koji sud treba spriječiti”. U 14 saveznih država još traju rasprave o odobravanju Trumpovog imena na biračkom listiću.

Politički gledano, svaki od ovih postupaka ide u prilog Trumpu koji tako homogenizira biračko tijelo.

Senatorica Collins je u pravu, odluku mora donijeti američko biračko tijelo na predizborima i izborima. Sve drugo je politizacija izbora. Američki Vrhovni sud će, nakon 2000. godine kad je presudio da je George W. Bush izborni pobjednik, još jednom donijeti odluku koja će utjecati na izborni proces. Neovisno o ideološkim opredjeljenjima, izgledno je da će Sud ići u prilog biračkom tijelu uzevši u obzir da su odluke država koje su predložile uklanjanje bivšeg predsjednika s biračkog listića snažno stranački obojene te imajući na umu koliko je država odbilo takav prijedlog među kojima i Kalifornija pa odbaciti odluku Colorada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:45