STIHIJA PRIJETI

Zbog vjetra i visoke temperature opet se aktivirao požar u Hercegovini: ‘Stanje nije nimalo dobro‘

Gasitelji su na izmaku snaga, pa je upućen poziv za angažiranjem novih dragovoljaca koji bi se uključili u gašenje požara

ilustrativna fotografija kanadera

 Niksa Stipanicev/CROPIX

Hrvatski kanader i helikopteri iz BiH uspjeli su u petak privremeno zaustaviti širenje požara dok su djelovali na području planine Čvrsnice u parku prirode Blidinje, no vatra se ponovno aktivirala zbog vjetra i visokih temperatura pa gasitelji mogu nastaviti nemoćno pratiti njegovo širenje.

Oko podneva Kanader CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u deset je navrata nadlijetao izbacujući vodu na planini Čvrsnici gdje je dosad opožareno oko 160 hektara guste borove šume. Vodu je uzimao s obližnjeg Buškog jezera.

Zajedno s kanaderom angažiran je bio i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske koji je izveo 30 operacija.

Nisu, međutim, uspjeli ugasiti požar koji je zahvatio golemo područje koje je teško pristupačno i ne se može gasiti sa zemlje.

Šef Civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke Drago Martinović rekao je da su kanader i helikopter pružili golemu pomoć gasiteljima.

"Oni su zaustavili širenje vatre, ali je ponovno vjetar sve aktivirao i sad stanje nije nimalo dobro", izjavio je Martinović.

Tijekom dana očekuje se dolazak i helikoptera Oružanih snaga BiH.

Požar na planini Čvrsnici u okviru Parka prirode Blidinje aktivan je od nedjelje, a izbio je na nepristupačnom mjestu najvjerojatnije nakon udara groma.

Šef Civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke upozorava da su gasitelji na izmaku snaga, a tijekom dana upućen je poziv za angažiranjem novih dragovoljaca koji bi se uključili u gašenje požara.

Gasitelji su uglavnom angažirani kako bi spriječili širenje vatrene stihije prema vikend naseljima te Masnoj luci, gdje se nalazi i poznata franjevačka crkva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:20