POLITIČKA KRIZA

Zbog velikih prosvjeda stotine turista zaglavile u Peruu: ‘Pješače uz prugu u očajničkom pokušaju da se vrate‘

Tisuće turista također su zarobljene u jugoistočnom gradu Cuscu nakon što su prosvjednici prisilili lokalnu zračnu luku na zatvaranje

Pristaše opozvanog predsjednika Pedra Castilla blokiraju glavne ceste diljem Perua

 Diego Ramos/Afp

U Peruu su u tijeku pregovori visokih dužnosnika kako bi se pokušala riješiti sve dublja politička kriza izazvana svrgavanjem tamošnjeg bivšeg predsjednika. Državno vijeće, tijelo sastavljeno od predstavnika svih grana vlasti, i crkveni čelnici te zemlje sastali su se u glavnome gradu Limi nakon što su ranije dva ministra u vladi podnijela ostavku nakon višednevnih nasilnih prosvjeda zbog opoziva Pedra Castilla. Više od 20 ljudi je ubijeno, izvještava BBC.

Tisuće turista također su zarobljene u jugoistočnom gradu Cuscu nakon što su prosvjednici prisilili lokalnu zračnu luku na zatvaranje. U Peruu politička previranja traju već godinama, no čini se da je najnovija kriza došla do svog vrhunca kada je Castillo objavio da raspušta Kongres i uvodi izvanredno stanje. Međutim, plan mu se izjalovio pa je Kongres velikom većinom glasao za njegov opoziv. Castillo, koji je trenutno u pritvoru, pod istragom je zbog optužbi za pobunu i zavjeru. On sve optužbe poriče te inzistira na tome da je još uvijek legitimni predsjednik zemlje.

Prosvjednici pak traže zatvaranje Kongresa, ostavku novog predsjednika Dine Boluartea te traže prijevremene izbore. U petak je Kongres glasovao protiv prijedloga da se izbori pomaknu na iduću godinu.

U sukobima vojske i Castillovih pristaša u regiji Ayacucho poginulo je najmanje osmero ljudi, a snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama pokazuju kako prosvjednici blokiraju glavne ceste i zračne luke.

Samo nekoliko sati kasnije, ministrica obrazovanja Patricia Correa izjavila je da se povlači s dužnosti. Na Twitteru je poručila da ‘smrt sunarodnjaka nema opravdanja‘. Ministar kulture Jair Perez također je podnio ostavku.

Prosvjedi u Peruu također utječu na turizam te zemlje. Gradonačelnik Cusca rekao je za AFP da je oko 5000 turista blokirano u gradu nakon što je tamošnja zračna luka zatvorena zbog nasrtaja prosvjednika. Oko 800 turista također je zaglavilo u gradiću u blizini Macchu Picchua. Neki uglavnom američki i europski turisti navodno su napustili grad pješice, hodajući uz željezničke tračnice, u očajničkom pokušaju da se vrate u Cusco, prenosi BBC.

Darwin Baca, gradonačelnik Machu Picchua, rekao je da su Peruanci, Južnoamerikanci, Amerikanci i Europljani među blokiranim putnicima.

"Tražili smo od vlade da nam pomogne i uspostavi letove helikopterima kako bismo evakuirali turiste", rekao je Baca, prenosi CNN. Jedini način ulaska i izlaska iz grada je vlak, a te su usluge obustavljene do daljnjega, dodao je.

Vlakovi do i od Machu Picchua, glavnog načina pristupa UNESCO-voj svjetskoj baštini, zaustavljeni su u utorak, prema službenom priopćenju PeruRaila, peruanskog željezničkog operatera u južnim i jugoistočnim regijama te zemlje.

"PeruRail je rekao da još uvijek razmatra situaciju", objasnio je Baca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:27