PANIKA U KALIFORNIJI

Zbog velike suše ugrožena opskrba vodom za čak 27 milijuna ljudi: ‘Razina vode samo će padati!‘

Jezero, koje je ključno za područje koje pokriva gotovo 1200 kilometara, na kritično je niskim razinama

Jezero Oroville

 Josh Edelson/Afp

Jezero Oroville, najveći rezervoar u državnom sustavu koji opskrbljuje vodom 27 milijuna stanovnika Kalifornije, već je dosegao vrhunac u godini, jedva premašivši polovicu svog kapaciteta, tvrdi kalifornijski Odjel za vodne resurse.

Dužnosnici su upozorili da je jezero, koje je ključno za područje od gotovo 1200 kilometara, iz kojeg se pumpa i prevozi voda diljem države za poljoprivrednu, poslovnu i stambenu upotrebu bilo na "kritično niskim" razinama 8. svibnja.

image

Jezero Oroville

Josh Edelson/Afp

Čak i takve razine, kako pokazuju podaci Odjela za vodne resurse, bile su najviše u akumulaciji vode za ovu godinu.

Inače, akumulacija jezera može zadržati gotovo dvostruko više vode od sadašnje razine.

Državni dužnosnici za vodu rekli su da je jezero trenutno na 51 posto kapaciteta i 66 posto svog povijesnog prosjeka za ovo doba u godini.

image

Jezero Oroville

Josh Edelson/Afp

Iako znatno ispod povijesnih razina, akumulacija se ipak poboljšala u odnosu na prošlu godinu, kada je suša prisilila da se zatvori hidroelektrana koja se oslanja na vodoopskrbu iz jezera Oroville.

Ministarstvo vodnih resursa predviđa da će razina vode u jezeru Oroville nastaviti padati do kraja godine, no ne očekuje se da će se hidroelektrana morati zatvoriti.

Unatoč ispodprosječnoj količini oborina u Kaliforniji ove godine, jezero Oroville ipak je imalo koristi od prošlogodišnjeg listopadskog pojasa pacifičke kiše.

Sniježne padaline u prosincu također su pomogle u povećanju akumulacije, ali najsušniji siječanj, veljača i ožujak ovog stoljeća ostavio je Oroville s ispod prosječnom razinom vode za ovo doba godine.

image

Jezero Oroville

Josh Edelson/Afp

Iako iz Odjela za vodne resurse zasad umiruju javnost, čini se kako bi se stanovnici već trebali početi pripremati za mogućnost još ozbiljnije suše već sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:07