PREMALO VATROGASACA

Zbog šumskih požara u Boliviji proglašeno izvanredno stanje, izgorjelo tri milijuna hektara zemljišta

Autohtoni stanovnici nastojali su zaštititi svoju zemlju koju koriste za uzgoj usjeva i stoke, ali neki su se morali evakuirati

Dim od šumskih požara nad La Pazom

 Mateo Romay Salinas/Anadolu Via AFP

Bolivijski ministar obrane Edmundo Novillo u nedjelju je rekao da je zbog šumskih požara u zemlji proglašeno izvanredno stanje, što će, kako je pojasnio, omogućiti Boliviji da brzo koordinira međunarodnu pomoć.

"To će nam omogućiti da dobijemo agilniju i učinkovitiju potporu od prijateljskih zemalja i kroz međunarodnu suradnju", izjavio je Novillo.

Bolivija se suočava s najvećim brojem šumskih požara od 2010. Ove godine izgorjelo je najmanje tri milijuna hektara zemljišta, objavila je Inpe, brazilska svemirska agencija koja prati šumske požare.

image

Satelitska slika prikazuje oblak dima iznad zapadnog područja Brazila, na granici s Bolivijom

Handout/AFP

Južna Amerika u raljama je požarne sezone koja je na vrhuncu i koja je uobičajena tijekom kolovoza i rujna, no ove godine krenula je ranije, u srpnju nakon suše.

Kako se broj bolivijskih vatrogasaca pokazao nedostatnim, vlada je zatražila međunarodnu pomoć.

Autohtoni stanovnici nastojali su zaštititi svoju zemlju koju koriste za uzgoj usjeva i stoke u blizini šume Chiquitano, sjeverno od Concepciona, koja se proteže prema Brazilu i Paragvaju, ali neki su se morali evakuirati.

Požari su izbili i u brazilskim šumama te Amazoni koja se nakon rekordne suše suočava s najgorim požarima unazad dva desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 23:41