UKRAJINA

Zbog obračuna s prosvjednicima smijenjeni visoki dužnosnici

Istraga je pokazala da su Sivkovič i Popov natjerali šefa kijevske policije da upotrijebi silu, a oni su za to vrijeme sjedili u svojim uredima, rekao je glavni državni tužitelj Viktor Pšonka
Protesters and riot police clash in front of the Cabinet of Ministers of Ukraine during a rally in Kiev on November 24, 2013. Thousands of pro-Europe protesters in Ukraine attempted to storm the government building in the capital of Kiev Sunday, clashing with police who fired tear gas to keep them back. Protesters tried to break through police ranks surrounding the building, with some throwing stones and hitting officers with the signs they were carrying, as police fought back with batons, an AFP correspondent reported. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV / GENYA SAVILOV

KIJEV - Kijevski gradonačelnik i zamjenik tajnika ukrajinskog Nacionalnog vijeća za sigurnost smijenjeni su s dužnosti jer su naredili nasilno rastjerivanje prosvjednika 30. studenoga s trga u glavnome ukrajinskom gradu, izvijestilo je u subotu ukrajinsko predsjedništvo.

"Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič smijenio je zamjenika tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Volodimira Sivkoviča i kijevskog gradonačelnika Oleksandera Popova", stoji u priopćenju predsjedništva.

Odluka je donesena na zahtjev ukrajinskog državnog odvjetništva koje smatra da su spomenute osobe prekršile prava građana koji su se 30. studenoga okupili na kijevskom Trgu neovisnosti.

"Istraga je pokazala da su Sivkovič i Popov natjerali šefa kijevske policije da upotrijebi silu, a oni su za to vrijeme sjedili u svojim uredima", rekao je glavni državni tužitelj Viktor Pšonka. U noći s 29. na 30. studenoga policija je nasilno rastjerala prosvjednike sa središnjega kijevskog trga pri čemu ih je više desetaka ozlijeđeno, a među njima su bili brojni učenici i studenti.

U subotu se u središtu glavnoga grada na Trgu Europe, prema procjeni policije okupilo oko 60.000 demonstranata, koji su, kako izvješćuju mediji, željeli iskazati potporu predsjedniku Janukoviču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:45