REDAJU SE LOŠE VIJESTI

Zbog nezapamćene suše upaljen alarm u Europi: ‘Prestanite se razbacivati vodom!‘

Gotovo sve francuske regije uvele su ograničenja vode, a poljoprivrednici muku muče s navodnjavanjem usjeva

Rijeka Rajna u Duesseldorfu

 Ina Fassbender/Afp

Nakon vijesti o presušivanju europskih vodenih žila kucavica, rijeka Po i Rajne, sa Starog kontinenta stižu same loše vijesti o zalihama pitke vode i posljedično poljoprivredi.

Budući da su visoke temperature i dugotrajna razdoblja bez kiše ozbiljno zaprijetili poljoprivredi, reagirala je i Europska komisija apelirajući na zemlje članice da koriste pročišćenu kanalizacijsku vodu za navodnjavanje usjeva. "Zalihe pitke vode su niske i pod sve većim pritiskom. Dok traju toplinski temperaturni vrhunci, trebamo se prestati razbacivati vodom te efikasnije koristiti taj vrijedni resurs. Nužno je prilagoditi se klimatskim promjenama i osigurati sigurnost i održivost poljoprivrede", poručio je u priopćenju europski povjerenik za okoliš Virginijus Sinkevičius.

Stručnjaci i Komisija u srpnju su upozorili da je 46 posto Europe u opasnosti od suše. Francuska i Ujedinjena Kraljevina prošli su mjesec potvrdile da su zabilježile najsuši srpanj otkako mjere te da će uslijediti negativan učinak na poljoprivrednu proizvodnju i nestašice vode u urbanim centrima.

image

Jugozapad Francuske

Gaizka Iroz/Afp
image

Rijeka Rajna u Koelnu

Ina Fassbender/Afp

Međutim, britanske kompanije opskrbljivači vodom, privatne od kraja osamdesetih, zasad se odupiru vladinim pozivima da uvedu ograničenja. Kako komentira Guardian, te tvrtke odlučile su čekati do posljednjeg trenutka kako bi uvele privremene zabrane na pretjeranu upotrebu vode jer ne žele ljutiti potrošače. "Usprkos zabrinutosti da bi rijeke mogle presušiti, kompanije zasad ne vide rizik za zalihe od elementarnog značaja", rekao je vladin glasnogovornik Guardianu.

S druge strane Kanala situacija nije ništa bolja. Meteo France objavio je da je zemlja zabilježila samo 9,7 milimetara kiše u srpnju, a riječ je o tek 12 posto potrebne količine oborina, prema riječima ministra okoliša Christophea Béchua.

Gotovo sve francuske regije uvele su ograničenja vode, a poljoprivrednici muku muče s navodnjavanjem usjeva poput suncokreta. Golema polja lavande suše se zbog manjka vode.

image

Rijeka Po

Marco Sabadin/Afp

U Španjolskoj je suša natjerala zemljoradnike da smanje plantaže avokada i proizvodnju maslina. Zbog suše se očekuje smanjena količina maslinova ulja na tržištu, a u problemima je i drugi veliki proizvođač - Italija. Kako nema dovoljno vode za suncokrete, očekuje se dodatni skok cijena jestivih ulja.

Mnoge španjolske regije ograničile su potrošnju vode. Među mjerama su i prekidi u noćnoj opskrbi vodom, zatvaranje tuševa na plažama te zabrane punjenja bazena i rada praonica automobila. Krajem lipnja razine vodnih rezervi u Španjolskoj su bile na 40 posto kapaciteta, što je najniža razina u posljednjih deset godina.

image

Rijeka Po

Marco Sabadin/Afp

Niski vodostaj Rajne stvara probleme u Švicarskoj i Njemačkoj. Osim usjeva, u problemu su i transportne rute. Ni Hrvatska nije u boljem položaju od europskih susjeda, a zbog suše su problemi stigli i u Portugal i Rumunjsku. Vlada u Nizozemskoj, poljoprivrednoj sili unutar EU, u srijedu je proglasila nestašicu vode te najavila dodatne mjere ako se suša nastavi. "Molim sve da dva puta razmisle prije nego što operu svoj automobil ili do vrha napune dječje bazene", poručio je ministar infrastrukture Mark Harbers.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:45