INAUGURACIJA

Zbog koronavirusa su Bidenu preporučivali da se još ne useljava u rezidenciju predsjednika

Uoči inauguracije potrošeno je više od 200.000 američkih dolara za sve potrebne poslove u Bijeloj kući
-
 Chris Kleponis/pool/cnp/startrakphoto.com/INSTAR Images/Profimedia

Dan inauguracije bio je i dan seljenja u Bijeloj kući. Taj kompliciran posao radi se po strogom rasporedu.

Tradicionalno, rezidencija sa 132 sobe transformira se tijekom razdoblja od pet do šest sati kada su odlazeći i dolazeći predsjednici zauzeti na svečanosti inauguracije na Capitolu. U to se vrijeme odvija "vrlo dobro organizirana baletna koreografija" koja uključuje sve rezidencijalno osoblje od oko 90 ljudi, prema riječima bivšeg poslužitelja Bijele kuće Garyja Waltersa. Tipično, frenetični radni dan počinje oko 10.30 sati nakon što odlazeći predsjednik i prva dama odlaze na Capitol kako bi sudjelovali u inauguracijskim događanjima. Trumpu, koji je tranziciju proveo osporavajući izborne rezultate, priprema za napuštanje Bijele kuće nije bila glavna briga.

Osoblje rezidencije je Trumpove stvari iznijelo već do srijede u podne i pripremilo za put do njegova novog doma u Palm Beachu. "Bez obzira na to koliko smo pripremljeni, to je uvijek kaotično", rekla je za New York Times Anita McBride, šefica osoblja prve dame Laure Bush koja je radila na predaji Bijele kuće obitelji Obama. Kamioni s Bidenovim stvarima ne smiju se iskrcati sve dok novi predsjednik ne položi prisegu. Nakon prisege rezidencija mora biti pretvorena u njihov novi dom.

Kućni poslovi

Novi stanovnici Bijele kuće do kraja dana moraju ući u dubinski očišćene prostorije. Ove godine ljudi koji su sudjelovali u procesu rekli su da je procedura čišćenja uključivala dodatne sigurnosne mjere zbog koronavirusa. Bidenovi savjetnici bili su toliko zabrinuti zbog dubinskog čišćenja kako bi zaštitili svoje nove stanovnike od koronavirusa da su neki čak odabranom predsjedniku savjetovali da se ne useljava 20. siječnja i da ostane u Blair Houseu, obližnjem pansionu u kojem su on i njegova obitelj prenoćili u utorak navečer.

image
Roberto Schmidt/AFP

Judd Deere, glasnogovornik Bijele kuće, nije iznio puno detalja oko toga te je samo rekao da se "svi prvi obiteljski prostori čiste i saniraju u svako doba, uključujući 20. siječnja". Prema vladinim ugovorima koje je pregledao ABC News, potrošeno je više od 200.000 američkih dolara za kućne poslove u Bijeloj kući, uključujući 127.249 američkih dolara za "inauguralno čišćenje 2021." i još 44.038 američkih dolara za "inauguralno čišćenje tepiha". Za "inauguralno čišćenje zavjesa" potrošeno je 29.523 dolara.

Osim za čišćenje, u povodu ove inauguracije potrošeno je više resursa i na sigurnost. Nakon pobune 6. siječnja, tijekom koje su Trumpovi pristaše zauzeli Bijelu kuću, američki dužnosnici obrane bili su zabrinuti zbog potencijalnog napada iznutra ili druge prijetnje pripadnika službe.

Ekstremne skupine

Dvanaest pripadnika Nacionalne garde uklonjeno je iz sigurnosne misije za predsjedničku inauguraciju nakon što se utvrdilo da su imali veze s desničarskim i ekstremnim skupinama, naveo je Pentagon u utorak.

Više od 25.000 pripadnika Nacionalne garde naoružano je kružilo gradom i bilo je smješteno oko zone Capitola, mjesta prisege Joea Bidena i Kamale Harris. Samo srce Washingtona bilo je zaključano. Ulice su bile blokirane, a oko Capitola su bile postavljene visoke žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitili spomenici. Dužnosnici su ove godine malo toga prepustili slučaju. Zatvoreni su mostovi između Virginije i centra Washingtona te stanice metroa. Obustavljene su neke linije javnog prijevoza.

image
Roberto Schmidt/AFP

Zelena zona

Središnje sigurnosno područje neki su stanovnici usporedili sa Zelenom zonom u centru Bagdada u Iraku, područjem na kojem su smještene državne institucije i američka ambasada. Američka policija opetovano je upozoravala da su prijetnje novih oružanih napada skupina krajnje desnice stvarne. Bili su na velikom oprezu tijekom cijelog dana.

National Mall, golema poljana koja vodi od Lincolnova spomenika do Capitola gdje su se tradicionalno okupljali Amerikanci kako bi pozdravili novog predsjednika, bio je zatvoren za javnost. Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje su predstavljale građane koji ove godine nisu mogli doći.

U brojkama: George Washington imao je govor od samo 135 riječi

- 3 bivša predsjednika na inauguraciji:
Barack Obama, Bill Clinton i George Bush

- 4 lidera Kongresa, republikanci i demokrati, prate Bidena na misi u katoličkoj katedrali u Washingtonu uoči ceremonije inauguracije

- 1. put u američkoj povijesti nakon 1869. neki predsjednik, Donald Trump, neće sudjelovati na inauguraciji svog nasljednika

- 160 milijuna dolara prema procjeni Forbesa, vrijedi Mar-a-Lago, golf-klub na Floridi gdje je Trump odlučio provesti vrijeme inauguracije

- 25.000 pripadnika Nacionalne garde u osiguranju
-12 pripadnika Nacionalne garde uklonjeno je nakon dodatnih sigurnosnih provjera zbog veze s ekstremistima

- 72 dana prošla su od izbora

- 30.534 laži izrekao je Trump u svom mandatu, prema Washington Postu

- 20 minuta uobičajeno traje predsjednikov govor; najkraći je održao George Washington - od samo 135 riječi
- 15 minuta govorio je Trump prije 4 godine, a 18 minuta Obama 2009.

-90 minuta specijalnog prijenosa preko CNN-a vodio je Tom Hanks

- 15 odluka Biden je već isplanirao za svoj prvi radni dan: među ostalim, ukinut će Trumpovu zabranu ulaska iz većinom muslimanskih zemalja

- 400.000 Amerikanca dosad je umrlo od covida-19; uoči inauguracije Biden i potpredsjednica Kamala Harris odali su im počast

- 200.000 zastava bit će postavljeno umjesto uobičajenih posjetitelja kojima dolazak sad nije dopušten zbog pandemije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:36