ŽUSTRA DEBATA

Zbog Bidenove podrške pobačaju konferencija biskupa traži da mu svećenici ubuduće odbiju pričest

Dio američkog klera strahuje da bi uskrata sakramenta političarima poput Bidena mogla izazvati otpor kod dijela vjernika
Joe Biden
 Olivier DOULIERY/AFP

Američka konferencija katoličkih biskupa nakon žustre rasprave složila se da je potrebno napraviti dokument kojim bi političarima koji podržavaju pravo na pobačaj bila zabranjena pričest. U isto vrijeme, dio biskupa smatra da bi odluka mogla dovesti do podjele među američkim katolicima i udaljiti ih od Katoličke crkve. Raspravu je potaknulo imenovanje Joea Bidena za predsjednika SAD-a. Biden je poznat kao katolik koji podržava pravo na pobačaj, što je stajalište u suprotnosti s crkvenim učenjima.

Biskupi su tijekom debate nekoliko puta poimence spomenuli Bidena, uključujući biskupa Liama Caryja iz biskupije Baker u Oregonu, koji je rekao da su u "situaciji bez presedana". Nadbiskup Joseph Naumann iz Kansas Cityja Bidena je opisao kao "katoličkog predsjednika koji radi najagresivniju stvar koju su ikad vidjeli". Većina biskupa, njih 168, glasala je za početak izrade dokumenta koji bi trebao javnim dužnosnicima uskratiti svetu pričest. Međutim, 55 biskupa koji su bili protiv glasno su upozorili na šire posljedice ta odluke za društvo. Takav dokument politizirao bi sakrament svete pričesti.

Vatikan je prošli tjedan upozorio biskupe da ne uskraćuju pričest političarima, uključujući Bidena, zbog njihove podrške prava na pobačaj, a papa Franjo opomenuo je da ne koriste euharistiju kao političko oružje. Nedavno je Papa govorio o pričesti kao o "kruhu grešnika", a ne o "nagradi svetaca". Uskrata pričesti također bi mogla riskirati produbljivanje podjela među američkim katolicima, u vrijeme kad se mnogi zbog pandemije tek počinju vraćati odlasku na mise. Građani bi uskratu mogli interpretirati kao sredstvo kažnjavanja, što bi ih moglo udaljiti od Crkve.

Vjernici protiv

Istraživanje Pew Research Centra objavljeno u ožujku pokazalo je da dvije trećine američkih katolika vjeruje da bi se Bidenu trebalo omogućiti pričest. Ali kad je riječ o određenim političkim pitanjima, katolici su više usklađeni sa svojom političkom strankom, nego s crkvenim učenjem. Više od polovice katolika, koji se također identificiraju kao republikanci, izjavilo je da Biden ne bi smio dobiti sakrament zbog svojih stajališta o pobačaju. Općenito, 77 posto katolika demokrata smatra da bi pobačaj trebao biti legalan, a 63 posto republikanaca katolika tome se protivi.

image
Patrick T. Fallon/AFP

Joe Biden drugi je izabrani katolički predsjednik u povijesti SAD-a, nakon predsjednika JFK-a, odnosno bio je tek četvrti katolički kandidat za tu poziciju. Rasprava o tome tko može primiti sakrament pričesti ima dugu povijest. Pitanje je podijelilo američke katoličke biskupe tijekom izborne godine 2004. kad je među kandidatima za predsjednika bio katolik John Kerry. Polemika je išla do Vatikana, a Konferencija američkih katoličkih biskupa na kraju je odlučila da se ta odluka prepušta lokalnim biskupima.

Bidenu je uskraćena pričest 2008. u Pennsylvaniji i ponovno 2019. u Južnoj Karolini, ali mnogi drugi crkveni poglavari dodijelili su mu pričest, uključujući nadbiskupa Washington D.C-a Wiltona Gregoryja.

Pravo na pobačaj

Debata o tome ponovno se pokrenula otprilike u vrijeme kad se počelo pričati da bi Biden mogao pobijediti. Pojedini biskupi uočili su da trenutačna žurba oko donošenja dokumenta o uskrati pričesti korespondira sa skorašnjim izborima za Kongres 2022., odnosno s predsjedničkim izborima 2024.

Osim toga, dolaskom demokratskog predsjednika koji otvoreno podržava pravo na pobačaj otvara se i pitanje legaliziranja pobačaja. Vrhovni sud 1973. u slučaju Roe protiv Wadea omogućio je ženama u SAD-u pravo na pobačaj. Konzervativci godinama nastoje preokrenuti tu odluku.

Nakon što je liberalna sutkinja Ruth Ginsburg umrla, Donald Trump postavio je sutkinju Amy Coney Barrett. U Vrhovnom sudu konzervativci sad imaju većinu i prošli mjesec pristali su razmotriti ukidanje presude u slučaju Roe vs Wade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:13