PRISLUŠKIVALI TELEFONE SLAVNIH

Zbog afera se povukao direktor The Suna i The Timesa: Murdoch je na kraju morao dati ostavku

FILE - In this July 19, 2011 file photo, chief executive of News Corporation for Europe and Asia, James Murdoch, arrives at the News International headquarters in London. News International executive James Murdoch resigned as a director of the companies that publish The Sun and The Times of London newspapers, the company confirmed Wednesday, Nov. 23, 2011. (AP Photo/Sang Tan, file)
 AFP

James Murdoch, 38-godišnji sin medijskoga mogula Ruperta Murdocha , podnio je ostavku na mjesto direktora obiteljskih kompanija koje upravljaju novinskim naslovima The Times, The Sunday Times i The Sun.

Odlazak iz uprave tvrtke Times Newspapers , izdavača uglednih britanskih novina The Times i The Sunday Times, te iz uprave News Group Newspapers, izdavača najprodavanijeg britanskog naslova - tabloida The Sun i, donedavno, tabloida News of the World, ugašenog ljetos nakon 168 godina, dolazi usred naviranja novih svjedočenja koja pokazuju neočekivano veliku zastupljenost hakiranja telefona u kompaniji.

Odlazak u New York

James Murdoch, nasljednik medijskog carstva najuže uključen u poslovanje kompanije koju je njegov otac osnovao 50-ih godina prošlog stoljeća, ostaje na mjestu predsjednika uprave News Internationala, britanskog ogranka globalne medijske velesile News Corporation u kojoj je zamjenik direktora. Zbog ovotjednih promjena James Murdoch se iz Londona seli u New York. Istodobno dioničari televizijske mreže BSkyB, također u većinskom vlasništvu News Corporationa, zahtijevaju njegov odlazak iz tvrtke.

Uvjerljivi svjedoci

Murdochovi su ovih dana najčešće spominjana obitelj u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naime, u tijeku je Leveson Inquiry, nezavisna istraga o hakiranju telefona kojim se služio ugašeni tabloid News of the World, a možda i drugi britanski tabloidi. Istragu, nazvanu tako prema osobi postavljenoj na njeno čelo, lordu Justiceu Levesonu, zatražio je ljetos David Cameron usred pritiska medija i javnosti da se utvrdi obujam nezakonite prakse tabloida.

Među svjedocima, mogućim žrtvama hakiranja, gotovo je 50 osoba iz javnog života. Dosad je najviše pažnje privukao bračni par Dowler, roditelji ubijene djevojčice Milly čiju je govornu poštu hakirao Murdochov tabloid, što je izbezumljenim roditeljima davalo nadu da je Milly na životu. Upravo ta vijest presudila je ljetos tabloidu News of the World koji je Rupert Murdoch osobno ugasio ispričavši se Dowlerovima i javno priznavši sramotu kompanije. Jedan od najglasnijih u napadu na britanske tabloide je glumac Hugh Grant koji je među ključnim svjedocima u istrazi. Grant tvrdi da mu je telefon hakirao i tabloid Daily Mail koji je u vlasništvu kompanije Associated Newspapers.

U srijedu su na ispitivanju svjedočili Kate i Gerry McCann, roditelji Madeleine McCann, djevojčice nestale 2007. tijekom odmora u Portugalu. Agonija višegodišnje potrage za djevojčicom otežana je, kako je iznio bračni par McCann, okrutnošću tabloida koji su hakirali njihove telefone, izmišljali vijesti i ucjenjivali ih.

Prijetnja iz parlamenta

Radi se o najvećoj medijskoj istrazi u Britaniji, koja bi mogla utjecati na regulaciju britanskih tabloida. Medijski kritičari tvrde da je sloboda medija postala isprika za nekontrolirano ponašanje tabloida. Levesonova istraga mogla bi biti točka preokreta u regulaciji i samoregulaciji medija u Britaniji.

Ipak, izgledno je da bi slučaj mogao postati više od “britanske afere”. U Australiji policija istražuje sumnje da je News Corporation ondje ponudio jednom političaru “poseban tretman” ako glasuje protiv promjena u zakonu o medijima. U SAD-u se, pak, spominje moguće hakiranje telefona.

Iako je James Murdoch zasad siguran u očevoj kompaniji, tijekom sljedećih mjesec dana očekuje se dodatni val kritika, a možda i optužbi kada britanski parlament objavi izvještaj koji će pokazati je li on imao saznanja o hakiranju unutar svoje kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:16