HANS

Završio rat viskijem: Danci i Kanađani su desetljećima svojatali pusti arktički otočić, spor je eskalirao do apsurda

Hans ne sadrži nikakva nalazišta minerala ili druge vrijedne prirodne resurse. Koristan je samo pticama

Danski vojnici na otoku Hans 2005. godine

 Royal Danish Navy/SCANPIX/AFP

Danska i Kanada okončale su pseudosukob oko majušnog nenaseljenog arktičkog otoka Hans tako što su se napokon dogovorile oko toga koji dio otoka pripada kome, piše The Guardian. Prema sporazumu, otok će podijeliti na dvije jednake polovice.

Hans nalikuje na krafnu, nalazi se u sredini Naresovog tjesnaca, tjesnaca koji razdvaja otok Ellesmere i sjeverni Grenland te spaja Baffinov zaljev i Lincolnovo more i proteže se na 1,3 četvorna kilometra. Ne sadrži nikakva nalazišta minerala ili druge vrijedne prirodne resurse. Koristan je samo pticama.

Eskimi su ga stoljećima koristili kao lovište, a Danska i Kanada dugo oko njega sporili. Danci su tvrdili da geološki dokazi kažu da Hans pripada Grenlandu, međutim Kanađani su te tvrdnje odbacili.

Danska i Kanada dogovorile su se 1973. godine da će u Naresovom tjesnacu povući granicu te da će se ona nalaziti na pola puta između Grenlanda i Kanade. Nisu se, međutim, uspjele dogovoriti oko toga kome će pripasti Hans, koji se nalazi oko 1100 kilometara južno od Sjevernog pola.

U konačnici su se zemlje dogovorile da će pitanje vlasništva nad Hansom riješiti kasnije.

Obje su zemlje nakon toga počele nježno i humoristično sugerirati da Hans pripada njima. Kupovali su se oglasi na Googleu u kojima se otok svojatao, a na njega su postavljane i zastave.

Dobronamjerno nadmetanje Danaca i Kanada preraslo je u "rat" kada je danski ministar za grenlandske poslove Tom Høyem 1984. godine na otoku postavio dansku zastavu i u tlo kod jarbola zakopao bocu danskog šnapsa i cedulju na kojoj je pisalo: "Dobrodošli na danski otok".

Kanađani su nakon toga na otok postavili vlastiti jarbol, razvukli vlastitu zastavu i Dancima ostavili bocu kanadskog brendija. Danci su im uzvratili sličnom mjerom. Kanađani su potom uzvratili Dancima i tako je sve do utorka izgledala bitka za Hansa koja je kasnije prozvana "ratom viskija".

Nana Flensburg, članica danske vojne grupe koja je 2002. godine na otoku sudjelovala u akciji podizanja danske zastave, svojevremeno je u svoj dnevnik napisala da je među hrpama kamenja uočila boce, čaše i dokumente u kojima su se Danci i Kanađani međusobno obavještavali o svojim dolascima na Hans.

Kanadski ministar obrane Bill Graham otok je posjetio 2005. godine i tada je sukob Danske i Kanade oko Hansa doživio svoj vrhunac. Danci su Kanađanima priprijetili protestnim pismom, a obje su zemlje nakon toga zakupile oglasni prostor na internetskoj tražilici Google kako bi svijetu obznanile da je otok Hans njihov.

Graham je tada rekao da je Kanada oduvijek bila vlasnik otoka, na što je Danska uzvratila istom mjerom i retorikom. Neki su Kanađani tada ustvrdili da bi se trebalo bojkotirati danske slastice.

Nažalost, ovom je simpatičnom nadmetanju došao kraj, a očekuje se da će dvije zemlje kasnije u utorak potpisati sporazum u kojem će se najzad definirati vlasništvo nad otokom Hans.

"Šalje se jasan signal da je moguće riješiti graničke sporove, i to na pragmatičan i miroljubiv način, te tako da svi mogu reći da su pobijedili", rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod te dodao da je važno da se takva poruka pošalje u trenutku kada se diljem svijeta ratuje.

Sporazum oko Hansa stupit će na snagu kada svaka zemlja kompletira interne procedure. Primjerice, danski će parlament morati odobriti ratificiranje sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:21