KRIZA U SEKTORU

Zaustavljena gradnja nebodera od 64 kata u Hamburgu, investitor kasni s plaćanjem

‘Ugovor dopušta gradu da demontira izvedenu gradnju, proda projekt drugoj tvrtki koja će dovršiti zgradu ili sama završi radove‘

Elbtower u Hamburgu

 Markus Scholz/Dpa Picture-alliance Via AFP

Njemačka građevinska tvrtka Lupp obustavila je radove na gradnji nebodera u Hamburgu, objavio je direktor, istaknuvši probleme s plaćanjem austrijskog investitora koji produbljuju krizu u sektoru.

Signa, austrijski nekretninski div, vlasnik njujorške zgrade Chrysler, kasni s plaćanjem, izjavio je direktor Luppa kojem je povjeren posao gradnje 64-katnog nebodera Elbtower u četvrti HafenCity.

"Naši građevinski radovi na Elbtoweru privremeno su obustavljeni zbog nepodmirenih obaveza investitora", rekao je u e-poruci Reutersu Matthias Kaufmann, koji nadzire Luppove financije.

Signa nije odgovorio na upit da komentira obustavu. Grad Hamburg i manjinski investitor, podružnica za nekretnine njemačkog Commerzbanka, potvrdili su da su radovi stali.

Prekid otvara pitanja o budućnosti nebodera procijenjene vrijednosti 1,3 milijarde eura i naglašava probleme u sektoru nekretnina najvećeg europskog gospodarstva.

Sektor je godinama bio okosnica gospodarske aktivnosti, s otprilike petinom udjela u BDP-a i desetinom udjela u broju zaposlenih. Ulagači su u razdoblju niskih kamatnih stopa usmjeravali milijarde u imovinu koju su smatrali sigurnom.

Podizanje kamatnih stopa u eurozoni, za 4,5 postotnih bodova od sredine prošle godine, promijenilo je situaciju iz temelja, a dodatne nevolje izazvali su i viši troškovi gradnje. Graditelji tonu u insolventnost budući da je bankovno financiranje presušilo, poslovi zamiru, a cijene padaju.

Commerz Real, podružnica Commerzbanka, priopćila je da se razgovara sa Signom i Luppom kako bi se "pronašlo zajedničko rješenje" i da očekuje nastavak izgradnje.

Dužnosnica u gradskom odboru za urbanizam i stanovanje, Karen Pein, upozorila je austrijskog investitora da mora poštovati ugovore, podsjetivši na posljedice nepodmirivanja obveza.

"Ugovor dopušta gradu Hamburgu da demontira izvedenu gradnju, proda projekt drugoj tvrtki koja će dovršiti zgradu ili sama završi radove", upozorila je Pein u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:22