PUTINOVA OSVETA?

Zatvorska drama bivšeg gruzijskog predsjednika: Otrovan je teškim metalima, bori se za život

Prozapadni reformator zatvoren je u listopadu 2021., nekoliko dana nakon što se tajno vratio iz egzila u Ukrajini

Mihail Sakašvili

 Irakli Gedenidze/Afp

Utamničeni bivši predsjednik Gruzije, Mihail Sakašvili, otrovan je u pritvoru teškim metalima i prijeti mu smrt ne primi li odgovarajuće liječenje, navodi se u medicinskom izvješću koje je u ponedjeljak objavio njegov odvjetnički tim, piše Moscow Times.

54-godišnjak je prošle godine prebačen u bolnicu nakon 50-dnevnog štrajka glađu u znak prosvjeda protiv svog zatvaranja, za koje su grupe za ljudska prava rekle da je politički motivirano.

U izvješću koje je proslijedio Sakašvilijev pravni tim, američki toksikolog David Smith rekao je da je ‘testiranje otkrilo prisutnost teških metala‘ u Sakašvilijevom tijelu i da su patološki simptomi koje pokazuje ‘posljedica trovanja teškim metalima‘.

Smith je rekao i kako su prilično sigurni da je Sakašvili bio izložen otrovnim agensima, uključujući živu i arsen, tek nakon što je zatvoren.

Autori izvješća objavljenog 28. studenog također su rekli da su Sakašviliju davali štetne lijekove bez odgovarajućeg nadzora.

Bez odgovarajućeg liječenja, ‘povećani rizik od smrtnosti je neizbježan‘, a liječenje mu je, čini se, u Gruziji bilo ‘uskraćeno ili nedostupno‘, dodao je Smith.

No gruzijske vlasti inzistiraju da je Sakašviliju bila pružena odgovarajuća medicinska njega.

Druga neovisna liječnica, Mariam Jishkariani, koja je predvodila liječnički tim koji je pregledao Sakašvilija, rekla je u ponedjeljak za AFP da mu je ‘dijagnosticirano oštećenje mozga i neuro-intoksikacija‘.

‘On pati od niza ozbiljnih bolesti zbog kojih, prema gruzijskom zakonu, više ne bi smio biti u zatvoru‘, rekla je.

Tengiz Tsuladze, liječnik iz liječničkog vijeća koje je osnovao gruzijski pravobranitelj za ljudska prava, rekao je da je Sakašvili ‘izgubio više od 40 kilograma od svog pritvaranja.‘

‘Gruzijski medicinski sustav očito je iscrpio sva raspoloživa sredstva za Sakašvilijevo liječenje‘, rekao je u nedjelju za neovisnu TV postaju Formula.

Sakašvili, osnivač glavne oporbene snage u Gruziji i predsjednik te male kavkaske nacije od 2004. do 2013., osuđen je u odsutnosti zbog zlouporabe položaja i 2018. godine osuđen na šest godina zatvora.

Prozapadni reformator zatvoren je u listopadu 2021., nekoliko dana nakon što se tajno vratio iz egzila u Ukrajini.

Svoju je presudu nazvao politički motiviranom.

U listopadu je organizacija za zaštitu ljudskih prava Vijeća Europe pozvala na ‘oslobađanje političkih zatvorenika koji se protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Ruskoj Federaciji i drugim zemljama, uključujući Mihaila Sakašvilija‘.

Amnesty International je njegov tretman označio kao ‘očiglednu političku osvetu‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:47