SVE JE SNIMLJENO

Zatvorenici podmitili čuvara pa se dočepali ključeva ženskog krila: ‘To je bila noć terora, satima su ih silovali‘

Zatvorenici su pritom zaprijetili ženama da će biti još nasilniji ako pritisnu tipku za hitne pozive

Ilustracija

 David Crausby/Alamy/Alamy/Profimedia/David Crausby/Alamy/Alamy/Profimedia

Zatvorenice kaznionice u američkoj saveznoj državi Indiani podigle su tužbu zbog ‘noći terora‘ koja se dogodila 23. listopada prošle godine kada je nekolicina muških zatvorenika dobila pristup njihovim ćelijama.

Osam žena podnijelo je 22. srpnja tužbu protiv načelnika policije okruga Clark Jameyja Noela te aktualnih i bivših službenika kaznionice okruga Clark.

Riječ je o drugoj tužbi koju je u lipnju predalo 20 žena, a vezano za navodni incident iz listopada prošle godine, pokazuju sudski dokumenti.

Tvrde da je 23. listopada 2021. zatvorski službenik David Lowe dvojici muških zatvorenika dao ključeve unutrašnjosti zatvora u zamjenu za 1000 dolara. Iste noći, nekolicina zatvorenika otišli su u dio zatvora u kojemu su bile smještene žene, tvrde u tužbi.

Brojni zatvorenici su pomoću ključeva ušli u odjele 4(E) i 4(F), gdje su nekoliko sati silovali, napadali, maltretirali, prijetili i zastrašivali tužiteljice u ovoj parnici, kao i druge žene, pri čemu su one zadobile značajne fizičke i emocionalne ozljede, navodi se u tužbi podnesenoj Okružnom sudu Sjedinjenih Država.

Zatvorenici su pritom zaprijetili ženama da će biti još nasilniji ako pritisnu tipku za poziv u pomoć, navodi se u tužbi.

U tužbi se tvrdi da zatvorenicama nitko od djelatnika nije priskočio u pomoć tijekom cijele noći, unatoč tome što se sve moglo vidjeti na nadzornim kamerama.

Scottie Maples, glavni zamjenik načelnika policije okruga Clark rekao je da oni neće komentirati postupke koji su u tijeku.

Lowe je nakon nemilih događaja u zatvoru otpušten te su ga optužili za krijumčarenje, pomaganje u bijegu i nedolično ponašanje. Iz policije su rekli kako je priznao da je primio mito i omogućio nekim zatvorenicima pristup drugim dijelovima zatvora.

Sudit će mu se u rujnu.

Dvadeset žena podnijelo je u lipnju tužbu protiv Noela, Lowea i još nekolicine neimenovanih zatvorskih službenika.

- Razgovarao sam sa svakom od tih žena, više puta su se slomile, mogao sam razumjeti kroz što su prošle, rekao je Bart Betteau, odvjetnik jedne od tužiteljica.

U lipnju je u kaznionici provedena interna istraga o silovanju, no nitko nije optužen.

Nakon kobne noći 23. listopada, zatvorski službenici kaznili su žene jer su ostavile upaljena svjetla 72 sata. Pritom su im uskratili uobičajene privilegije: oduzeli su im jastuke, pokrivače i higijenske potrepštine.

U tužbi se navodi da se ne radi samo o kršenju ustavnih prava te da krivcem za incident ne smatraju samo Lowea, nego je riječ o grešci sustava koji je propustio zaposliti odgovarajuće osoblje, obučiti službenike i nadzirati ih kako bi se zajamčila sigurnost u zatvoru.

Žene u obje optužnice traže kompenzaciju za štetu i suđenje pred porotom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:53