IZBOR OD 18 TISUĆA KNJIGA

Zatočenicima Guantanama umjesto obećane pravde nudi se Rowling i Brown

Zabranjeni su bilo kakvi tekstovi koji bi mogli ‘biti kontroverzni ili podučiti metodama otpora’
A U.S. Navy personnel walks past the military commission courthouse on Sunday, Aug. 8, 2010, where Canadian citizen Omar Khadr is set to be tried for war crimes at Guantanamo Bay, Cuba. The first war-crimes trial of the Obama administration is slated to start this week as Omar Khadr fights a desperate battle to stave off a possible life behind bars. (AP Photo/The Canadian Press, Colin Perkel)
 AP

Američki predsjednik Barack Obama tijekom ljetovanja svratio je u knjižaru da bi se opskrbio knjigama za sebe i svoje kćerke Sashu i Maliju.

Odabrao je novi, hvaljeni roman Jonathana Franzena “Freedom”, dok su se u košari za djevojčice našli Harper Lee, Johna Steinbeck te bestseler Suzanne Collins u kojem su tinejdžeri prisiljeni boriti se u televizijskom natjecanju pod načelom “ubij ili budi ubijen”.

Parelelno, Time je objavio tekst kakvim tekstovima prekraćuju vrijeme zatvorenici u logoru Guantanamo čije je raspuštanje bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja. Tamo je i dalje zatočeno 176 ljudi kojima nitko ne smije doći u posjet, nema pomilovanja a nepoznat im je i termin “puštanje na slobodu”. Za mnoge od njih nije predviđeno ni suđenje na kojem bi mogli odgovoriti na optužbe.

“Postoji, doduše, Harry Potter koji možda neće doći i osloboditi svog miljenika iz Azkabana, ali se barem pojavljuje jednom tjedno i nudi bijeg iz stvarnost”, ne bez ironije piše Kayla Webley.

Zatočenicima je na izboru osamnaest tisuća knjiga, magazina i novina, a popis do njih pristiže jednom tjedno. Na njemu su tako Tolkienova trilogija “Gospodar prestena”, serijal “Sumrak” pa čak i self-help “Ne budi tužan”. Tu je i poezija, primjerice National Geographica (tvrde, iznimno traženog), rječnici i znanstveni tekstovi, a sve se može posuditi na mjesec dana.

“Knjige Dana Browna su jako popularne”, tvrdi upravitelj logora Robert Collett te dodaje kako su traženi i John Grisham, Agatha Christie i ilustrirani putopisi. Ono na što se jako pazi jest da zatočenici ne dobiju priliku pristupa “knjigama religioznih ili političkih ekstremista koje bi mogle uzrokovati kontroverzu ili podučiti ih metodama otpora”.

Zabranjene su knjige s eksplicitnim opisima nasilja, vojne tematike, određena vrsta oglasa (zbog bojazni od klasificiranih poruka) pa čak i mape zgrade i podzemnih željeznica koje bi mogle biti meta potencijalnih mapa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:39