KRIZA NA OTOKU

Zastupnici optužuju britansku vladu: ‘Ucjenom pokušavate održati Johnsona na vlasti‘

Johnson je obećao nastaviti boriti se i poručio da će on voditi konzervativnu stranku na iduće izbore...

Boris Johnson

 Jessica Taylor

Visoki konzervativni zastupnik optužio je u četvrtak britansku vladu za zastrašivanje i pokušaj "ucjenjivanja" zastupnika koji žele smijeniti premijera Borisa Johsnona.

Pošto je 2019. osvojio izbore najupečatljivijom pobjedom u više od 30 godina kako bi proveo brexit, Johnson je na rubu izglasavanja nepovjerenja nakon ljutitih reakcija njegovih konzervativaca zbog tvrdnji da su se u premijerovoj rezidenciji održavale zabave u vrijeme strogog zatvaranja za ostale građane.

Neki mlađi zastupnici Johnsonovih konzervativaca pokrenuli su postupke kako bi ga smijenili, ali pravu buru izazvao je jedan od zastupnika s najduljim stažem kada je u parlamentu poručio premijeru "za ime Boga, maknite se".

Da bi se pokrenulo izglasavanje nepovjerenja Johnsonu potrebna je potpora 54 zastupnika.

Johnson (57) je obećao nastaviti boriti se i poručio da će on voditi konzervativnu stranku na iduće izbore.

No William Wragg, predsjednik parlamentarnog Odbora za javnu upravu i ustavna pitanja koji nadzire ustavne norme, optužio je vladu za ucjenu.

image

William Wragg

-

"Zadnjih dana, mnogi su članovi parlamenta pod pritiskom, trpe zastrašivanja iz vlade jer su se izjasnili ili se pretpostavlja da žele napisati pisma nepovjerenja prema premijeru", rekao je Wragg.

"Osim toga, izvješća za koja sam doznao, zvuče kao ucjena. Prema tome moj savjet kolegama bio bi da to prijave predsjedniku donjeg doma i (londonskoj) policiji".

U odgovoru na takvu optužbu, Johnson je za elektroničke medije rekao "da on nije vidio nikakve dokaze, nije čuo nikakve dokaze koji bi potkrijepili takve navode".

image

Čistač ispred vladinog ureda u Downing Streetu.

Tolga Akmen

Christian Wakeford, zastupnik Johnsonove stranke koji je u srijedu prebjegao laburistima, rekao je da je vlada zaprijetila da će uskratit novac za novu školu u njegovoj izbornoj jedinici ako odbije glasati po stranačkoj liniji.

image

U sredini: Christian Wakeford

Jessica Taylor

"Prijetili su mi da neću dobiti školu za Radcliffe ako ne glasam" po naputku, rekao je Wakeford za BBC i objasnio "To mjesto nema srednju školu zadnjih 10 godina i kako bi se čovjek trebao osjećati kad mu kažu da neće biti obnove zbog jednog glasa, ne osjećaš se ugodno".

Bijes u stranci raste no još nije postignut prag potreban za izglasavanje nepovjerenja i nekoliko konzervativnih zastupnika želi pričekati da se završi istraga o kršenju mjera u lockdownu, koju vodi visoka dužnosnica Sue Gray.

Urednik poIitičke redakcije mreže ITV rekao je da je Gray pronašla mail visokog dužnosnika Johnsonova ureda kojim upozorava da se privatna zabava 20. svibnja 2020. ne bi trebala održati.

Johnson je priznao da je bio na zabavi toga dana nakratko, a na koju je osoblje došlo uz pozive da "donese svoju cugu".

Johnson se prošloga tjedna parlamentu ispričao jer je bio na zabavi u vrtu svoje rezidencije u Downing Streetu tog 20. svibnja, u vrijeme lockdowna i rekao da je mislio da je riječ o radnom događaju.

Wragg je u četvrtak spominjao rad vladinih discplinatora, a riječ je o ljudima koji se skrbe da konzervativni zastupnici podrže politiku vlade i ne odstupaju.

"Naravno da je dužnost vladinih disciplinatora osigurati vladinu politiku u donjem domu", rekao je. "Međutim, nije u njihovu kodeksu prijetnja da će povući ulaganja za koja se zauzimaju članovi parlamenta u izbornim jedinicama za projekte koji se financiraju javni novcem".

Disciplinator (onaj koji pucketa bičem) je izraz potekao iz lova na lisice iz 1742., a riječ je o praksi pribjegavanja prijetnji i ponekad ponudi napredovanja kako bi se zastupnike pridobilo da podrže stranačku liniju.

Međutim, i disciplinatori moraju postupati po nekim propisima i ne smiju prijeći granicu, primjerice "ne smiju opstruirati članove u obavljanju njihove zadaće ili zastrašivati ih u njihovu radu prijetnjama", objasnio je predsjednik parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2022 03:34