MASA NA ULICI

Zašto tisuće u Banjoj Luci prosvjeduju protiv Dodika: ‘Mile, lopove, odlazi! Ovo je ustanak!‘

Povod je najavljeno gašenje analognog signala 26 televizija te nabava tehničkog umjesto medicinskog kisika u bolnicama
Arhivska fotografija, prosvjed u Banjoj Luci
 Robert Fajt/Cropix

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u subotu u Banjaluci na prosvjedima protiv vlasti Milorada Dodika, kojeg optužuju za korupciju i nepotizam. "Mile, odlazi", "Mile, lopove", vikali su. Organizatori tvrde da se okupilo 20.000 ljudi, agencije prenose da ih je bilo više od 3000. Povod je najavljeno gašenje analognog signala 26 televizija, između ostalog i oporbene BN televizije iz Bijeljine, te nabava tehničkog, umjesto medicinskog kisika u bolnicama, zbog čega umiru oboljeli od korone. "Kad nepravda postane zakon, otpor postaje nužnost", poručio je predsjednik najjače oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Lanci i okovi

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istaknuo je da to nije prosvjed, nego ustanak. "Krećemo u borbu protiv porodične države i kriminalnih institucija. Ovo je ustanak protiv privatne države", istaknuo je. Okupili su se oporbeni lideri i iz drugih gradova te lideri oporbenih stranaka u RS-u: Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a. Predsjednik SDS-a Šarović je zatražio je da se odmah procesuiraju odgovorni za zloupotrebe u pandemiji, posebno oni koji su nabavili tehnički umjesto medicinskog kisika za bolnicu, smjenu direktora bolnice iz Dodikove stranke te ministra zdravstva Alena Šeranića. Najavio je prosvjede do ispunjenja zahtjeva.

"Sirotinja je danas potlačenija nego za vrijeme Osman-paše Latasa", poručio je Nebojša Vukanović, zastupnik iz Trebinja. "Danas je gore nego kod Turaka, svu su nam djecu otjerali po svijetu. Skinuli smo lance i okove i nema stajanja više dok ne uđemo u Palatu predsjednika RS-a i Vladu RS-a. Moramo tiranima stati za vrat", rekao je Vukanović, prenose Nezavisne. "Netko je maloprije vrijeđao lopove govoreći - Mile, lopove. Niti jedan lopov nije pokrao svoju kuću. Pakuj se i odlazi. Mile, odlazi", rekao je Vukanović, prenosi portal Buka. Idući parlamentarni izbori su u listopadu 2022., a ujedinjena opozicija bi mogla pobijediti Dodika. Na izborima 2018. oporbeni kandidat za predsjednika RS-a osvojio je 42 posto glasova, a Dodikova kandidatkinja Željka Cvijanović 47 posto. Dodik je izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH sa 53,88 posto, dok je Mladen Ivanić dobio 42,74 ispred Saveza za pobjedu. Za parlament RS-a stranke su išle odvojeno, pa je SNSD pobijedio s 32 posto glasova, a najjača oporbena SDS u savezu s dvije manje stranke 18 posto. SNSD i Milorad Dodik nikada nisu bili slabiji, ali ni opozicija nikada nije bila slabija, rekao je novinar Oslobođenja Goran Dakić. To je jedna vrsta paradoksa, što on objašnjava time što birači nisu sigurni ni da oporba ne bi bila korumpirana.

Uzimanje kisika

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, pozvao je u borbu protiv "režimskog obiteljskog zuluma". "Pa ni Turci nam nisu uzimali kisik, a ovi na vlasti nam i to uzimaju. Nikada nećemo zaboraviti da su nas prije nekoliko godina batinali i pendrecima tukli. Mojom pobjedom oslobodili smo Trg Krajine i možemo se okupljati protiv režima. Idemo sada da cijela RS bude slobodna. Dosta je više afera. RS je umorna zbog afera. Nećemo se smiriti dok odgovorni ne odu u zatvor", poručio je. Šef SDS-a Mirko Šarović pročitao je zahtjeve oporbe: traže od javne televizije RTRS da osigura digitalni signal za BN, procesuiranje afera s nabavama kisika, te smjenu ministra zdravstva i ravnatelja Kliničkog centra u Banjaluci Vlade Džajića, kao i svih direktora bolnica koji su postupali mimo zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:12