TEŠKA SUDBINA

Zarobljenim stranim borcima u Donjecku prijeti smrtna kazna, Johnson: ‘Radimo na razmjeni‘

U travnju je rusko Ministarstvo obrane izvijestilo o gotovo 7000 ‘plaćenika‘. Do lipnja im se broj smanjio na tri i pol tisuće

zarobljenici u Mariupolju, ilustracija

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Strancima koji su se borili na strani Ukrajine, a sad su zarobljeni u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck (NRD) na istoku Ukrajine, prijeti smrtna kazna.

Ured glavnog tužitelja NRD-a objavio je završetak istrage protiv četvorice stranaca koji su se borili na strani Ukrajine u ratu s Rusijom. Kako prenosi ruska nezavisna medijska kuća Mediazona, tereti ih se po člancima o nasilnom preuzimanju vlasti, iako su trojica potpisala ugovor s Oružanim snagama Ukrajine i prije početka rata. Najveća kazna u DPR-u prema članku o preuzimanju vlasti je smrtna kazna.

Prema različitim izvorima, nekoliko tisuća stranih državljana bori se na strani Ukrajine. Volodimir Zelenski je na početku rata govorio o 16.000 dobrovoljaca; u travnju je rusko Ministarstvo obrane izvijestilo o gotovo 7000 "plaćenika". Do lipnja, prema podacima odjela, njihov se broj smanjio na tri i pol tisuće.

U svibnju je glavni tužitelj DPR-a Andrej Spivak rekao da je šestero stranaca zarobljeno tijekom rata. Mediazona je iz otvorenih izvora uspjela pronaći informacije o njih četvero. Među njima je 28-godišnji Britanac Aiden Eslin. On se 2015. borio u Siriji na strani kurdskih boraca. Po povratku u zemlju bio je pod istragom zbog sumnje na terorizam, no optužbe su kasnije odbačene. U Ukrajini je upoznao svoju buduću suprugu te odlučio ostati. Eslin se 2018. pridružio ukrajinskoj vojsci i raspoređen je u brigadu koja je nakon početka rata branila Mariupolj.

Eslin je zarobljen s prijateljem, 48-godišnjim Seanom Pinnerom koji se također preselio u Ukrajinu 2018., oženio i pridružio ukrajinskim oružanim snagama. Rođaci Pinnera tvrde da se njemu jako sviđala Ukrajina koju je nazivao ''posvojenom'' zemljom. Malo se zna o britanskom zatvoreniku Andrewu Hillu iz Plymoutha. Smatra se da je došao u Poljsku gdje je pomogao izbjeglicama, a potom je otišao boriti se na strani Ukrajine. Jedini je od zarobljenika koji nije potpisao ugovor s Oružanim snagama Ukrajine prije početka rata.

Četvrti stranac kojemu će se suditi u DNR-u je 21-godišnji Brahim Saadoun, državljanin Maroka. Njegov odvjetnik Dmitrij Jershov rekao je novinarima kako se Saadoun odlučio za preseljenje u Ukrajinu 2019. nakon što u svojoj rodnoj zemlji nije mogao pronaći posao. Prema riječima odvjetnika, Saadoun je godinu dana studirao ruski, nakon čega je upisao kijevski Fakultet svemirskih tehnologija. U 2021. odustao je od diplome i potpisao ugovor s Oružanim snagama Ukrajine.

Stranci zarobljeni u Ukrajini često su predmet izvješća ruskih propagandnih medija. Na jednoj od snimaka prikazanih na TV kanalu Rossiya 1 Aiden Eslin kaže da je britanskih premijer Boris Johnson trebao izvršiti pritisak na Volodimira Zelenskog kako bi zarobljenici bili razmijenjeni za Viktora Medvedčuka, ''Putinova kuma'' zatočenog u Ukrajini. Johnson je izjavio kako je odluka na ukrajinskoj strani.

''Vrlo blisko radimo na tome''.

Također je napomenuo da zatvorenike ne treba prisiljavati na snimanje videa jer se time krše prava zajamčena Ženevskom konvencijom. Zakonodavstvo Narodnog vijeća (Parlament) DPR-a kaže da su stranci "ovdje djelovali kao teroristi, kao nacisti, tako da ne može biti govora o bilo kakvoj razmjeni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:35