PRIZEMLJENE LETJELICE

ZAROBLJENI U UKRAJINI Hrvatski su MiG-ovi u Odesi, a dijelovi za helikoptere na Krimu

U Sevastopolju već 45 dana stoje kamioni s dijelovima za remont hrvatskih letjelica
Pro-Russian activists attack policemen guarding the burned trade union building in the southern Ukrainian city of Odessa on May 3, 2014. More than 30 people were killed in a "criminal" blaze in Ukraine's southern city of Odessa, as violence spread across the country during the bloodiest day since Kiev's Western-backed government took power. Ukraine's interior ministry said at least 31 people had died in the fire Friday, with local media reporting that pro-Russian militants were believed to have been in the burning building at the time. AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV
 AFP/CROPIX

Dok se oružani sukobi u Ukrajini zahuktavaju, u remontnom zavodu u Odesi na remontu i modernizaciji još je uvijek sedam borbenih aviona MIG 21 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Iz grada u kojem je u petak navečer u sukobima proruskih i proukrajinskih prosvjednika poginulo najmanje 46 osoba, a 120 ih je ranjeno, jučer je prema Hrvatskoj krenuo peti remontirani avion, popularna “kockica”.

Kako neslužbeno doznajemo, u Odesi više nema pripadnika oružanih snaga RH koji su nadzirali tijek remonta. Oni su iz Odese otišli prije dva tjedna.

Eskalacija sukoba

Kako će se eskalacija sukoba su Odesi odraziti na nastavak remonta hrvatskih borbenih aviona teško je predvidjeti. U petak je nadležnima u MORH-u iz Odese potvrđeno da remont ide svojim tijekom, no nakon posljednjih sukoba i desetina mrtvih u tom gradu upitno je koliko će radovi ići zacrtanim planom. Stoga se više nitko ne usudi ni predvidjeti kada bi preostalih sedam aviona moglo biti završeno.

U MORH-u ne brinu samo oko remonta aviona u Odesi. Sukobi u Ukrajini donijeli su velike probleme i u remontu vojnih transportnih helikoptera. Završni dio remonta obavlja se u Zrakoplovno tehničkom centru. Dosada su uspješno remontirana četiri helikoptera, no remont dva je potpuno stao zbog nedostatka dijelova koje je trebao isporučiti remontni zavod iz ukrajinskog Sevastopolja. Dijelovi su još prije mjesec i pol dana ukrcani na dva kamiona no nemaju dozvolu za izlazak iz kruga tvornice u Sevastopolju.

Zbog neizvjesne situacije oko isporuke dijelova, u Ministarstvu obrane intenzivno pokušavaju pronaći neki zavod u Ukrajini, Rusiji, Češkoj... u kojem bi se dijelovi mogli nabaviti kako bi se remont na dva helikoptera konačno mogao završiti.

A situacija u Ukrajini sve je dramatičnija. Dok šokirana Odesa zbraja mrtve, Kijev i Moskva se neukusno međusobno optužuju za tragediju. U petak je došlo do putem društvenih mreža dogovorenog sukoba lojalista i separatista u centru Odese.

Ne zna se tko je prvi napao, ali lojalističke su snage potisnule proruske. Uspjele su razoriti prosvjednički kamp separatista na Trgu Kulikovo polje, a u sukobu je planuo obližnji Dom sindikata - obje strane se međusobno optužuju za podmetanje požara - gdje su izgorjeli proruski prosvjednici koji su se sklonili u zgradu.

Kijev je odmah izjavio kako su krivci za požar ruski FSB i ubačeni plaćenici iz obližnjeg Pridnjestrovja, ali i ljudi iz Janukovičevih tajnih službi te tvrde da je među poginulima na “desetke ruskih državljana”. Kremlj, pak te optužbe naziva “gnjusnim lažima i cinizmom” optužujući da su za pogrome proruskih demonstranata krivi ukrajinski ekstremisti, a sukobe u Odesi nazivaju kaznenim ekspedicijama kijevske hunte.

Ulje na vatru

Vitalij Ćurkin, ruski veleposlanik u UN-u, kazao kako su “bojovnici Desnog sektora zapalili zgradu”. Ruski mediji stalno govore o nenaoružanim prosvjednicima bez obzira na snimke koji to zorno demantiraju. Kijevska parlamentrana zastupnica Irina Farion samo dolijeva ulje na vatru jer je na Facebook stranici povodom zbivanja u Odesi napisala “neka vragovi gore u plamenu”. I u Donjeckoj oblasti nastavljaju se sukobi - u Kramatorsku deset mrtvih na strani pobunjenika. U Slavjansku su proruske snage oslobodile 12 nedavno zarobljenih promatrača OESS-a. Iz Luganska vijest da se ukrajinska vojska priprema za napad na taj grad u kojem su separatisti preuzeli vlast. Rusija optužuje i Zapad da podstiče kijevske vlasti te traži od SAD-a da ih obuzda jer stvari izmiču kontroli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 02:31