PROGRAM TRIDENT

Zapovjednik nuklearne podmornice mejlom slao tajne ljubavnici: ‘Podao joj je i sebe i kamen temeljac naše sigurnosti‘

Afera je izložila opasnosti nacionalnu sigurnost jer je par dijelio povjerljive podatke koje su mogle presresti neprijateljske snage

Nuklearna podmornica HMS Ambush/Arhivska fotografija

 Rocklights/Alamy/Alamy/Profimedia/Rocklights/Alamy/Alamy/Profimedia

Afera zapovjednika podmornice Velike Britanije ugrozila je nacionalnu sigurnost jer su on i njegova ljubavnica dijelili tajne informacije o Tridentu u e-mailu Yahooa. Trident, poznat također kao Trident nuklearni program ili Trident nuklearno odvraćanje, pokriva razvoj, nabavu i operativnost nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji, kao i način njegova lansiranja.

Stariji poručnik Nicholas Stone i poručnica Sophie Brook, služili su na britanskim nuklearnim podmornicama u Kraljevskoj mornarici. Taj 37-godišnjak i 30-godišnjakinja ugrozili su tajnost britanskog programa nuklearnog odvraćanja Trident, dijeleći podatke o tajnim manevrima podmornica koje je neprijatelj mogao presresti, moglo se čuti pred vojnim sudom, prenosi britanski The Telegraph.

Njihove poruke sadržavale su vrijeme polaska, kao i smjer, brzinu i dubinu putovanja podmornice klase Vanguard HMS Victorious - sve to bi "bilo korisno neprijatelju" i riskiralo slabljenje "kamena temeljca" nacionalnog nuklearnog odvraćanja.

Te poruke na njegovom Yahoo profilu, poslane su kao dio "tajne seksualne veze" između njih dvoje, unatoč tome što je stariji poručnik Stone oženjen i ima dvoje djece.

Sud je zaključio da su oboje bili vrlo cijenjeni časnici. Poručnica Brook smatrana je "pionirkom" Kraljevske mornarice kao prva žena ratna časnica na nuklearnoj podmornici, a čak je bila i prva žena kapetanica podmornice.

Otkaz i zatvorske kazne

Poručnik Stone, koji je služio u Kraljevskoj mornarici od 2003. godine, otpušten je iz vojske i osuđen na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na 12 mjeseci, nakon što je priznao krivnju po jednoj optužbi za odavanje informacija korisnih neprijatelju i jednoj optužbi zbog zanemarivanja dužnosti.

Poručnica Brook pridružila se mornarici 2011., ali je dala ostavku u siječnju ove godine. Ona je također službeno otpuštena i osuđena na zatvorsku kaznu od pet mjeseci, uvjetno na 12 mjeseci, nakon što je priznala krivnju po jednoj optužbi za odavanje informacija korisnih neprijatelju i devet točaka vezanih uz prijevaru. Također joj je naloženo da plati odštetu u visini od 2.286 funti.

Sudac je osudio njihovo ponašanje, rekavši da su "ugrozili sigurnost kontinuiranog odvraćanja na moru". "Oboje bi, kao iskusni podmorničari, to trebali znali", dodao je.

"Održavanje (programa) nuklearnog odvraćanja postignuto je isključivo kontinuiranim odvraćanjem na moru od travnja 1969. godine", rekao je pred vojnim sudom tužitelj, stariji poručnik Peter Barker. "Učinkovitost ovog sredstva odvraćanja ovisi o tajnosti lokacija naših podmornica".

On je rekao pred Vojnim sudom Bulford u Wiltshireu, da je poručnica Brook bila voditeljica straže na HMS Victoriousu u to vrijeme, dok je stariji poručnik Stone bio sigurnosni časnik na plovilu HMS Ambush.

'Neograničeno sredstvo komunikacije'

Obje su podmornice bile bazirane u HMS Clydeu u Faslaneu, oko 25 milja od Glasgowa. "U tom trenutku su bili u tajnoj seksualnoj vezi, iako je stariji poručnik Stone oženjen i ima malo dijete", dodao je Barker.

"U srpnju 2020. godine, HMS Victorious trebao je isploviti u operativnu patrolu. Poručnica Brook je ostala u kontaktu sa starijim poručnikom Stoneom putem e-maila, koristeći svoj MODNet račun na svom Yahoo profilu", rekao je.

"Kako ovo nije bio njegov MODNet račun, radilo se o neograničenom sredstvu komunikacije. Na dan isplovljavanja, poručnica Brook poslala je niz mailova starijem poručniku Stoneu", navodi se dalje.

"Ovaj niz e-poruka... sadržavao je lokaciju podmornice u idućih nekoliko dana, smjer putovanja, brzinu, dubinu zarona i potvrdu vremena plovidbe... Ostatak e-poruka sadrži detalje veze između njih dvoje".

Sud je također mogao čuti Stonea da je odgovorio na ove e-poruke, ali nije postavio pitanje zašto je ona poslala te informacije na neograničeni e-mail račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:18