ŽIVOT U GETU

Zapanjujuće brojke u jednoj od najbogatijih država - zaraženo 4.000 domaćih i 152.000 migranata!

Nema razloga da se Singapur prema migrantskim radnicima ponaša kao prema zatvorenicima, poručuju iz udruga
Migrantsko naselje u Singapuru
 Roslan Rahman

Skupine za ljudska prava priopćile su da je gotovo polovica migranata u Singapuru bilo zaraženo koronavirusom u posljednjih devet mjeseci, javlja BBC.

Najnoviji podaci pokazuju da ih je bilo zaraženo 47%, čak 152.000 stranih radnika. Za usporedbu, od domaće populacije, bilo je ukupno zaraženo 4.000 ljudi.

Ti radnici većinom stanuju u zajedničkim spavaonicama u kojima ih nekoliko dijeli istu tijesnu sobu, a otkako je broj zaraženih među njima eksplodirao u travnju, oni su stalno u karanteni.

Tijekom proteklih mjeseci se zaraza u migrantskim domovima, ali i u ostaloj populaciji Singapura smanjila, a valsti su najavile popuštanje restriktivnih mjera.

No strani radnici u Singpuru, obično migranti iz južne Azije, s najnižim plaćama, koji rade u građevinskom i proizvodnom sektoru, još se uvijek suočavaju s ograničenjima slobode kretanja koja će se tek postupno ukidati iduće godine.

- Nema razloga da se Singapur prema migrantskim radnicima ponaša kao prema zatvorenicima. Zatvoreni su gotovo osam mjeseci, rekao je Alex Au iz dobrotvorne organizacije TWC2.

image
Roslan Rahman/AFP

Brojke zaraženih migrantskih radnika su rezulatat kombinacija PCR testova i seroloških testova koji pokazuju je li netko u prošlosti prebolio koronavirus.

Oko 54.500 migrantskih radnika u Singapuru je bilo pozitivno na PCR testu, dok je njih 98.000 preboljelo koronavirus, pokazali su serološki testovi.

Singapursko Ministarstvo zdravlja je priopćilo da je do kolovoza cijela radnička populacija testirana najmanje jednom. Svi koji su bili pozitivni su izolirani, ali i oni za koje je otkriveno da su virus nosili u prošlosti. Vlasti kažu da je i migrantskim radnicima omogućena liječnička skrb.

- Ove nas brojke ne iznenađuju. Sredinom godine je pozitivnim radnicima rečeno da ostanu u svojim sobama, no to je značilo da su i dalje u kontaktu sa svojim cimetima. No nas brine to što se Singapur prema migrantskim radnicima odnosi kao prema zatvorenicima, iako iz ministarstva kažu da nakon listopada ni među njima nema puno slučajeva, rekao je Au i dodao da se radnici testiraju svaka dva tjedna pa nema razloga nametati im ovakve restrikcije.

image
Roslan Rahman/AFP

Vlasti kažu da će se te mjere popuštati tek tijekom 2021. godine pa će tako tijekom prva četiri mjeseca godine nekim radnicima biti dopušten pristup ostatku populacije jednom mjesečno, uz nošenje uređaja pomoću kojih ih je moguće pronaći, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:43