ZATEGNUTI ODNOSI

Zapad sve zabrinutiji zbog odnosa Turske i Rusije: SAD zaziva sankcije, Bruxelles zazire od tog poteza

Šest neimenovanih zapadnih dužnosnika koji su izrazili zabrinutost zato što Turska sve više postaje platforma za trgovinu s Rusijom

Tayyip Erdogan i Vladimir Putin

 Murat Kula/Afp

Zapadne zemlje sve su zabrinutije zbog produbljivanja gospodarske suradnje između Turske i Rusije, čime režim Vladimira Putina uspijeva zaobići zapadne sankcije. Upozoravaju da bi Turska kao članica NATO-a zbog toga mogla snositi posljedice, piše Financial Times.

U petak su se turski i ruski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i Vladimir Putin našli u Sočiju i nakon četverosatnog sastanka obećali proširenje suradnje u trgovini i energetici. Novinari FT-a razgovarali su sa šest neimenovanih zapadnih dužnosnika koji su izrazili zabrinutost zato što Turska sve više postaje platforma za trgovinu s Rusijom. Washington opetovano upozorava da će zemlje koje pomažu Rusiji da izbjegne sankcije biti također podvrgnute sankcijama, no u Bruxellesu su suzdržaniji. Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo sastao se s turskim dužnosnicima i istanbulskim bankarima u lipnju kako bi ih upozorio da je nedopustivo da postanu kanal za ilegalni ruski novac.

Neimenovani dužnosnik rekao je za FT da bi države koje su uvele sankcije Rusiji mogle pozvati zapadne tvrtke da se ili povuku iz Turske ili smanje poslove s Turskom, zbog širenja turskih odnosa s Rusijom. No članice EU to odbijaju, postavljajući pitanja kako bi to funkcioniralo u praktičnom i pravnom smislu. Turska je duboko integrirana u zapadni trgovinski i financijski sustav. Osim toga, podjela unutar EU teško da bi dozvolila usvajanje jedinstvenog stava o Turskoj. No FT piše da bi pojedinačne države članice mogle poduzeti mjere protiv Turske, kao što je ograničenje financiranja. Trojica europskih dužnosnika rekla su da u Bruxellesu još nije bilo službenih razgovora o mogućim posljedicama za Tursku.

U petak su Putin i Erdoğan obećali povećati opseg trgovine i produbiti gospodarske i energetske veze. Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je novinarima da je Turska pristala plaćati ruski plin u rubljama. Putin i Erdoğan razgovarali su o daljnjem razvoju bankarskih veza i nagodbi u rubljama i lirama, dodao je. Erdoğan je rekao novinarima da je došlo do "vrlo ozbiljnog razvoja događaja" u korištenju ruskog sustava platnih kartica MIR, koji Rusima u Turskoj omogućuje plaćanje karticama i nakon što su Visa i Mastercard obustavili poslovanje s Rusijom.

Diplomatski odnosi Turske i Zapada već su zategnuti. Washington je Ankari uveo sankcije 2020. u znak odmazde za kupnju protuzračnog sustava S-400 od Moskve, ali su bile ograničene na vojnu industriju. Erdoğan, koji je u više navrata prijetio da će staviti veto na prijem Švedske i Finske u NATO, u mnogim zapadnim prijestolnicama doživljava se kao sve nepouzdaniji saveznik. Ipak, Turska je ključni partner Europe u borbi protiv terorizma i ilegalne imigracije, podsjeća FT. Turska je primila oko 3,7 milijuna Sirijaca u sklopu sporazuma sklopljenog s EU 2016. koji je pomogao zaustaviti priljev migranata u Europu.

Rat u Ukrajini naglasio je strateški važan položaj Turske. Erdoğan je također odigrao ključnu ulogu u osiguravanju sporazuma o žitu koji su prošlog mjeseca potpisale Rusija i Ukrajina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:12