TERORISTKINJA BR. 1

ZAPAD STRAHUJE OD NOVIH BOMBAŠKIH NAPADA Bijela Udovica želi osvetu za smrt svog mentora?

Makaburija su smatrali vođom terorističke organizacije al-Shabaab, a vjeruje se da je upravo on uveo Samanthu Lewthwaite u terorističku mrežu Afrike nakon njenog bijega iz Londona
 Getty

Samantha Lewthwaite (29), poznata pod nadimkom 'Bijela Udovica', planira novi val napada na zapadnjačke ciljeve diljem Afrike jer se želi osvetiti zbog ubojstva svog terorističkog učitelja šeika Abubakera Shariffa Ahmeda. Kako doznaju britanski mediji iz obavještajnih izvora, strahuje se da Lewthwaite okrivljuje kenijsku vladu za ubojstvo Ahmeda, čije je tijelo pronađeno u utorak prorešetano pored jarka u Mombasi.

Ahmed je poznat pod nadimkom Makaburi (groblje), te ga se smatralo vođom terorističke organizacije al-Shabaab, a obavještajci smatraju da ga je eliminirao odred ubojica koje su trenirali izraelski specijalci.

Makaburi je smatran glavnim organizatorom regrutiranja mladih terorista (foto: AFP)

Vladini dužnosnici u Nairobiju pak tvrde da ga je ubila sama Lewthwaite zbog borbe za prevlast u terorističkoj organizaciji, no to je malo vjerojatno jer su bili bliski. Zanimljivo je da je ubijeni 'Makaburi' prošle godine dao intervju britanskom Mirroru, u kojem je tvrdio da ga kenijska vlada želi ubiti i da su to već pokušali.

Tijelo ubijenog Makaburija (foto: AFP)

Makaburi je opravdavao prošlogodišnji teroristički masakr u šoping-centru u Nairobiju, a UN ga smatra vodećim organizatorom slanja mladih kenijskih muslimana u nasilne pohode u Somaliju.

Samantha Lewthwaite, majka četvero djece, osumnjičena je za bombaške napade širom istočne Afrike, pobjegla je iz Velike Britanije nakon smrti svog supruga Germainea Lindsayja, koji je bio bombaš samoubojica u Londonu. Vjeruje se da ju je Makaburi povezao s teroristima u Africi.

Samantha Lewthwaite

Obavještajne službe očekuju kako smrt šeika Ahmeda 'Makaburija', koji je bio nadležan za regrutiranje mladih terorista, nikako neće proći bez posljedica. Njegovu će smrt sljedbenici slaviti kako mučeničku, pa je moguće da će pokrenuti val osvetničkih napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:55