BEZ PRESEDANA

Zapad pozvao Iran da vrati akreditacije ključnim stručnjacima za inspekciju nuklearnog arsenala: ‘Odmah s tim prestanite!‘

Odluka Irana da povuče akreditaciju nekoliko iskusnih inspektora IAEA-e potkopala je rad agencije

Šef IAEA-e

 Ed Jones/Afp

Njemačka, Francuska, Britanija i SAD pozvale su Iran da "odmah poništi" svoju odluku o oduzimanju akreditacije ključnim stručnjacima Međunarodne inspekcije za atomsku energiju (IAEA-e) za inspekciju nuklearnog arsenala te zemlje.

"Iran mora odmah poništiti ova smjenjivanja inspektora i u potpunosti surađivati ​​s Agencijom kako bi im omogućio da provjere da je iranski nuklearni program isključivo miroljubiv", rekli su stalni predstavnici četiriju zemalja pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u zajedničkoj izjavi.

Odluka Irana da povuče akreditaciju nekoliko iskusnih inspektora IAEA-e potkopala je rad agencije, stoji u priopćenju.

Četiri zemlje će "nastaviti pružati snažnu potporu IAEA-i i međunarodnom režimu provjere zaštitnih mjera na kojem se oslanja svjetska sigurnost", dodaje se u zajedničkoj izjavi.

U subotu je šef IAEA-e Rafael Grossi oštro kritizirao potez Irana u službenom priopćenju za javnost, nazvavši ga "nesrazmjernim i bez presedana".

Također je pozvao zemlju da preispita svoju odluku.

Teheran je 2015. potpisao nuklearni sporazum kojim se drastično ograničava obogaćivanje urana i dopuštaju stroge provjere IAEA-e. Taj je potez bio usmjeren na smanjenje nuklearnog naoružanja u zemlji.

Nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, Teheran je počeo obogaćivati ​​uran i ograničavati inspekcije IAEA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:34