RUSKI VICEPREMIJER

‘Zapad neće rusku naftu i plin? Mi znamo kome ćemo ih preusmjeriti. Ali, cijena barela će skočiti iznad 300 dolara‘

Rusija je inače treći najveći proizvođač nafte na svijetu, ali i najveći izvoznik "crnog zlata"

Postrojenje Vankor i Aleksander Novak

 Ramil Sitdikov

Ako Zapad odluči bojkotirati rusku naftu, cijena barela mogla bi porasti i na 300 dolara po barelu, tvrdi zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak.

- Apsolutno je očigledno da bi odustajanje od ruske nafte dovelo do katastrofalnih posljedica po svjetsko tržište. Porast cijena bit će nepredvidiv - više od 300 dolara po barelu, ako ne i više. Pritom će biti nemoguće brzo zamijeniti količine ruske nafte na europskom tržištu, za to će biti potrebno više od godinu dana, a istovremeno će biti mnogo skuplje za europske potrošače. U takvom scenariju oni će postati glavne žrtve, objasnio je na ruskoj državnoj televiziji.

Novak je rekao i da, u vezi sa, kako ih on naziva, "neosnovanim optužbama zbog energetske krize u Europi i nametanjem zabrane oko plinovoda Sjeverni tok 2, Rusija ima puni pravo donijeti recipročne odluke i uvesti embargo na isporuku plina kroz Sjeverni tok 1 koji je trenutno u punom pogonu".

- No, mi za sada ne donosimo ovu odluku jer od nje nitko neće imati koristi, iako nas europski političari svojim izjavama i optužbama potiču na to. Rusija jamči da će na međunarodno tržište isporučivati najveću moguću razinu energetskih resursa, ostavljajući pritom energetiku izvan sfere politike. Ali, poduzimat ćemo sve zakonske mjere kako bismo zaštiti naše kompanije, partnere i potrošače radi osiguravanja stabilne i predvidljive opskrbe energije na dulji rok, kazao je Novak.

- Rusija zna gdje može preusmjeriti energente za slučaj da ih odbiju SAD i Europa, kazao je Novak i ustvrdio da Moskva "vidi pritisak na partnere, trgovce, transportne kompanije i banke da odbiju kupovinu ruske nafte i naftnih derivata".

- Rusija je i ranije i danas u potpunosti ispunjavala sve svoje obveze, svi zahtjevi se ispunjavaju, nafta i naftni derivati se isporučuju prema planu. Međutim, našu zabrinutost izazivaju razgovori i izjave o mogućnosti uvođenja embarga i odustajanja od ruske nafte i naftnih derivata. Također primjećujemo ogroman pritisak na naše partnere, trgovce, transportne kompanije, banke i financijske institucije, rekao je.

Podsjetimo, zapadne države, predvođene SAD-om, razmatraju opciju da zabrane uvoz ruske nafte kako bi izazvali dodatni ekonomski pritisak na Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu. Rusija je inače treći najveći proizvođač nafte na svijetu, ali i najveći izvoznik "crnog zlata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:28