SERGEJ RJABKOV

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova: ‘Moskva se neće samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a‘

Ulazak Finske i Švedske u NATO savez bio bi velika pogreška s dalekosežnim posljedicama, izjavio je

Sergej Rjabkov

 Sergey Otroshko/Photohost agency brics-russia202/Sputnik via AFP

Rusija je u ponedjeljak rekla da Zapad ne bi trebao imati iluzije da će se Moskva samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a na Švedsku i Finsku, upozorivši da bi u rezultatu pristupanja tih zemalja Savezu porasle vojne napetosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano navodi postsovjetsko proširenje NATO saveza na istok prema ruskim granicama kao razlog za invaziju na Ukrajinu.

Rat je, međutim, potaknuo jednu od najvećih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi: nekad nezamislive poteze Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu od 1300 km, da se pridruže vojnom savezu.

"Oni ne bi trebali imati iluzija da ćemo se jednostavno pomiriti s tim, kao ni Bruxelles, Washington i druge prijestolnice NATO-a", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela je državna novinska agencija RIA.

Ulazak Finske i Švedske u NATO savez bio bi "velika pogreška s dalekosežnim posljedicama", izjavio je on.

Vojne napetosti bi se povećale kao rezultat pristupanja tih zemalja NATO-u, upozorio je Rjabkov, kako javlja Interfax.

Rusija je dala malo naznaka o tome što će učiniti kao odgovor na nordijsko proširenje NATO-a, rekavši samo da će doći do "vojno-tehničkog odgovora".

Jedan od Putinovih najbližih saveznika izjavio je prošli mjesec da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u ruskoj eksklavi Kalinjingradu ako Finska i Švedska uđu u NATO.

Ulazak Finske i Švedske u NATO - osnovan 1949. godine kako bi se zajamčila europska sigurnost protiv Sovjetskog Saveza - bila bi jedna od najvećih strateških posljedica ruske invazije na Ukrajinu dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 06:48