JUTARNJI U NDOLI

Zambijski moćnik u hrvatskom gradu je pronašao raj: ‘Kakvi ljudi... Tamo sam poslao i kći!‘

Mi smo zemlja trećega svijeta, ali se stanje popravlja u zadnjih godinu i nešto dana otkako se promijenila vlada - priča na Mumba

Jason Mumba

 Marko Miščević/Cropix/

U Zambiji je nogomet kao religija. U školama ga igraju svi dječaci, a sve više i djevojčice. Nikad se još nismo uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo i najveći nam je uspjeh zlatna medalja na Afričkom kupu 2012., ali zato naša ženska reprezentacija ove godine igra na Svjetskom prvenstvu - otkriva nam potpredsjednik Nogometnog saveza afričke države James Mumba s kojim smo se susreli u Ndoli gdje živi.

U listopadu je, kaže, dva tjedna proveo na odmoru u Splitu gdje njegova 20-godišnja kći Victoria već dvije godine studira sportski menadžment i trenira atletiku. Bila je to i prilika da se vidi sa svojim dobrim prijateljem Aljošom Asanovićem koji je od siječnja do rujna prošle godine bio izbornik zambijske nogometne reprezentacije. Njegov afrički prijatelj nam otkriva kako mu je upravo Asanović sugerirao da kćer pošalje na studij u njegov grad. A Mumba je pak, kako sam tvrdi, doveo Asanovića na klupu nacionalne reprezentacije svoje države.

image

Jason Mumba

Marko Miscevic/Cropix
image

Jason Mumba

Marko Miscevic/Cropix

- Split je predivan grad, no najviše su me oduševili ljudi. Moja kći je u Splitu jako zadovoljna. Na svom je fakultetu dugo vremena bila jedina studentica crne boje kože, no nedavno je došla još jedna djevojka iz Afrike. Hoće li nakon studija ostati u Hrvatskoj, vratiti se u Zambiju ili otići živjeti negdje drugdje, o tome će ona odlučiti, no ja sam inzistirao da mi djeca studiraju u inozemstvu kako bi upoznala nove države i ljude i proširila vidike. Dosta mladih iz Zambije studira vani, pogotovo u Kini i drugim azijskim zemljama. Ima ovdje dosta roditelja koji to mogu priuštiti svojoj djeci, pogotovo u Lusaki koja je mnogo bogatiji grad od Ndole - govori Mumba čiji je sin početkom ove godine završio studij arhitekture u Kijevu te je na samom početku ruske invazije na Ukrajinu bio u organizaciji zambijske vlade evakuiran iz te zemlje zajedno s drugim državljanima Zambije kojih je zadnjih godina dosta doselilo u Ukrajinu.

I naš sugovornik je po struci arhitekt te se godinama bavio svojom strukom, no sada je se u potpunosti posvetio nogometu koji obožava iako ga nikada nije profesionalno igrao. Mumba ističe da nekoliko zambijskih nogometaša igra u Europi, uključujući i englesku Premier ligu, a dvojica su i u hrvatskim klubovima, ali ne zna točno kojima.

image

Prizori iz grada

Marko Miscevic/Cropix
image

Prizori iz grada

Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Pitamo ga kakva je ekonomska i socijalna situacija u Zambiji?

- Mi smo zemlja trećega svijeta, ali se stanje popravlja u zadnjih godinu i nešto dana otkako se promijenila vlada. Imamo mnogo rudnika bakra koji u zadnje vrijeme ne rade punim kapacitetom, a svi su u privatnom vlasništvu, uglavnom stranom. Iako se otvara sve više radnih mjesta u državnom sektoru, posebno u zdravstvu i školstvu, i dalje je mnogo nezaposlenih. Mnogi Zambijci odlaze raditi u inozemstvo, osobiti oni bolje obrazovani. Ima nas po cijelom svijetu. I ja sam mogao otići, ali želim pridonijeti budućnosti svoje zemlje, gledati kako je sve bolja u nogometu, ali i u drugim područjima. Potičemo djecu da treniraju nogomet jer će oni koji postanu profesionalni igrači od toga moći lijepo živjeti pa i ako budu igrali u zambijskim klubovima. U Ndoli nema puno industrije osim velike cementare. Uglavnom se ljudi bave trgovinom - naglašava Mumba i potvrđuje ono što smo i sami vidjeli da je u dućanima većina robe iz Južnoafričke Republike.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Domaći proizvođači svoje voće i povrće prodaju na ulicama pa središte Ndole izgleda kao jedna ogromna šarena tržnica na kojoj se nudi sve od igle do lokomotive, i novo i rabljeno, a cijene su znatno niže nego u dućanima, svakako primjerenije standardu većine stanovnika ove afričke zemlje od kojih mnogi životare sa stotinjak eura mjesečno, mnogi i s manje od toga pa im djeca uopće ne idu u školu jer im ne mogu kupiti knjige i školski pribor.

Mumba tvrdi kako država pomaže onima koji se ne mogu sami prehraniti te kako u Zambiji ne bi trebalo biti gladnih. Osnovna namirnica je kukuruz. Sve više ljudi, dodaje on, radi i u turizmu. Najviše turista posjećuje Nacionalni park Livingstone čija su glavna atrakcija Viktorijini slapovi. Tamo je i mnogo dobrih hotela. Malo koji turist zaluta u Ndolu u kojoj nema atraktivne arhitekture ni vrijedne spomeničke baštine. Grad je osnovan početkom 20. stoljeća kao središte trgovine bakrom iz obližnjih rudnika. U suradnji sa susjednim Kongom zambijska vlada, kaže visoki nogometni dužnosnik, uskoro otvara i tvornicu baterija za električne automobile koje osim bakra sadrže i kobalt koji se također vadi u te dvije zemlje na jugu afričkog kontinenta.

A stanovnici Ndole ponosni su na najmoderniji i najveći stadion u državi koji nosi ime Levy Mwanawasa po bivšem zambijskom predsjedniku koji je vladao od 2002. do svoje smrti 2008.. Može primiti 49.800 gledatelja i na njemu se igraju najvažnije utakmice. U državnom je vlasništvu, otvoren 2012., a projektirale su ga i sagradile kineske tvrtke. Izvana dosta podsjeća na splitski Poljud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 20:16