PRELAZAK GRANICE

Žalbeni sud zamrznuo novi teksaški kontroverzni imigracijski zakon

Odluka je donesena samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud odobrio stupanje zakona SB4 na snagu

Ilustrativna fotografija

 Herika Martinez/Afp

Savezni žalbeni sud je zamrznuo teksaški kontroverzni zakon o imigraciji, jedan od najstrožih zakona koji je u današnje vrijeme donijela neka američka država, javlja u srijedu BBC.

Odluka je donesena samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud odobrio stupanje zakona SB4 na snagu.

Zakon SB4, koji je administracija predsjednika Joea Bidena nazvala neustavnim. omogućio bi lokalnoj i državnoj policiji uhićenja i kazneni progon osumnjičenih za ilegalan prelazak meksičke granice.

Meksiko je priopćio da odbija prihvatiti migrante koje Teksas deportira prema novom zakonu.

Odluka tročlanog sudskog vijeća na Žalbenom sudu u New Orleansu za Peti okrug da zamrzne zakon posljednja je u nizu presuda o sudbini zakona SB4.

Ako bi zakon ponovo stupio na snagu, označio bi značajnu promjenu u upravljanju imigracijom jer su sudovi do nedavno uvijek presuđivali da samo savezna vlada može provoditi imigracijske zakone, a ne pojedine savezne države.

Ilegalan prelazak američke granice je već sada savezno kazneno djelo, ali su imigracijski sudovi ta kršenja uglavnom treirali kao građansku parnici, a ne kaznenu.

SB4 daje lokalnim i državnim policijskim dužnosnicima ovlast da zaustave i uhite osobe za koje se sumnja da su granicu prešle nezakonito, osim u školama, zdravstvenim ustanovama ili religijskim prostorima.

Predviđeni su prekršajni postupci ili kazneni postupci i moguće zatvorske kazne, ili novčane kazne do 2000 američkih dolara (oko 1840 eura).

Prema SB4, kazne za one koji nezakonito uđu u Teksas nakon što su bili deportirani bi mogle biti i do 20 godina zatvora, ovisno o imigracijskoj i kriminalnoj povijesti osobe.

SB4 je potpisan u prosincu, a prvotno je trebao stupiti na snagu 5. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:02