USREDOTOČENI NA EUROPSKU EKONOMIJU

Zaključci sa skupa G8: Svjetski čelnici žele zadržati Grčku u eurozoni, priznaju da prave mjere nisu iste za svakoga

 AP Photo/Philippe Wojazer

NOVO 22:15 >>>> Svjetski čelnici poduprli su u subotu zadržavanje Grčke u eurozoni i obećali da će poduzeti sve potrebne korake u borbi protiv financijske krize, istodobno potičući svoja gospodarstva koja su sve više izložena prijetnji europske dužničke krize.

U odlučnoj izjavi potpore Europi, čelnici skupine osam vodećih svjetskih gospodarstava na summitu u Camp Davidu u Marylandu, rekli su da globalni gospodarski oporavak pokazuje obećavajuće znakove, ali da "ostaju značajni suprotni vjetrovi".

"Obvezujemo se da ćemo poduzeti sve potrebne korake kako bi ojačali i oživjeli naša gospodarstva i borili se protiv financijskih stresova, priznajući da prave mjere nisu iste za svakoga od nas", navodi se u zaključnoj izjavi summita.

Čelnici su pozdravili rasprave u Europi oko ravnoteže smanjivanja duga i mjera za potporu rasta i dodali: "Ponovno potvrđujemo naš interes da Grčka ostane u eurozoni poštujući svoje obveze".

Neobično je za redovito blaga priopćenja G8, da se u njima izdvoji jedna mala zemlja. No, strahovi da bi politički zastoj u Grčkoj mogao nagnati tu zemlju da napusti europsku monetarnu uniju s nepoznatim troškovima za financijski sustav, uznemirili su globalna tržišta.

Američki predsjednik Barack Obama i čelnici iz drugih velikih gospodarskih sila sastali kako bi razmotrili stanje globalne ekonomije i potražili načine kako umiriti tržišta nakon brige oko bankarskih problema Španjolske, koji su također odigrali važnu ulogu u rušenju cijena dionica na svjetskim burzama na najnižu razinu u ovoj godini.

Američki predsjednik Barack Obama otvorio je subotnju sjednicu, obećavajući da će tražiti načine za vraćanje zdravog rasta i stvaranja radnih mjesta, i riješavanje pitanja Europe.

"Svi smo mi apsolutno predani osigurati da rast, stabilnost i fiskalna konsolidacija, budu dio cjelokupnog paketa kako bi za naše građane postigli prosperitet za kojim svi tragamo", rekao je Obama na sjednici.

Britanski premijer David Cameron rekao je kako postoji "rastući osjećaj hitnosti da treba poduzeti akcije" na rješavanju krize eurozone.

"Potrebni su krizni planovi i jačanje banaka, upravljanja, zaštite - sve se te stvari moraju odvijati vrlo brzo", rekao je novinarima.

"Učiniti ćemo sve što je potrebno kako bi jamčili financijsku stabilnost eurozone", rekao je predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy.

CAMP DAVID - Skup lidera zemalja skupine G8, počeo je večerom u rezidenciji Baracka Obame u Camp Davidu. Na neformalnom druženju, bez strogog protokola, uz predsjednike i premijere u odijelima bez kravata, glavna tema je bila Europa.

Amerika pritišće više nego ikada da se nađe formula koja će voditi oporavku europskog gospodarstva. Predsjedniku Obami važno je da se europska kriza ne prelije u SAD, jer su izbori pred vratima. Glavna mantra summita je “odgovorni pristup”. Prevedeno, njemačka kancelarka Angela Merkel mora popustiti, a Europljani to ne smiju shvatiti kao dozvolu za nekontroliranu potrošnju.

Odnos snaga drastično su izmijenili predsjednički izbori u Francuskoj: Merkel je izgubila vjernog saveznika Nicholasa Sarkozyja. Na drugoj strani, iz Bijele kuće dolaze znakovi zadovoljstva što Obama i Francoise Hollande “govore istim jezikom”.

Fokus na europskim problemima

Obama je otvorio jutarnje zasjedanje o globalnoj ekonomiji obećavši da će tražiti načine za ostvarivanje gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta te rješavanje problema koji muče Europu.

- Svi smo apsolutno predani tome da osiguramo da i rast i stabilnost, kao i fiskalna disciplina, postanu dijelovi sveobuhvatnog plana kojemu je cilj postići prosperitet za naše građane kakav svi priželjkujemo, istaknuo je Obama.

Nakon jutarnjeg susreta s Obamom, britanski premijer David Cameron rekao je da je osjetio "rastuću svijest o potrebi hitnih akcija" za rješavanje krize eurozone.

Cameron primjećuje napredak na summitu čelnika G8: Traži se osjećaj za hitnost i jasne akcije za jačanje banaka

Govoreći o krizi eurozone, Cameron je kazao da "ono što se sada traži jest osjećaj za hitnost i potom jasne akcije za jačanje banaka, snažni planovi za smanjenje deficita, snažno upravljanje i snažni planovi za nepredviđene situacije koje bi se mogle dogoditi".

Čelnici EU-a isticali su kako će biti čvrsti u zaštiti svojih banaka, nakon vijesti da bi loši zajmovi španjolskih banaka mogli baciti na koljena četvrto najjače gospodarstvo eurozone.

- Učinit ćemo sve što je potrebno da bi osigurali financijsku stabilnost eurozone, rekao je predsjednik EU-a Herman Van Rompuy.

Ranije je francuski predsjednik Francois Hollande predložio da se u španjolske banke "ubrizga" novac iz europskih fondova, čime bi se ubrzale stabilizacijske mjere EU-a.

Ravnoteža između gospodarskog rasta i smanjenja javnog duga kroz stezanje fiskalnog remena ključni je dio svih rasprava na summitu G8. Obama se priključio talijanskom premijeru Mariju Montiju i novome francuskom predsjedniku u stavljanju većeg naglaska na rast.

To pojačanom pritisku izlaže njemačku kancelarku Angelu Merkel koja se zalaže za fiskalnu štednju kao glavni instrument smanjenja javnoga duga koji opterećuje europska gospodarstva.

Jedinstveni o Iranu, ne o Siriji

- Jedinstveni smo u pristupu Iranu. Mislim da smo svi suglasni da Iran ima pravo na mirnodopski nuklearni program, ali njegova stalna kršenja međunarodnih pravila i njegova nesposobnost da sve dosad dokaže kako ga ne želi militarizirati, ozbiljan su razlog za zabrinutost svih nas, istaknuo je Obama u Camp Davidu.

- Svi smo odlučni nastaviti pristup sankcija i pritisaka, istodobno s diplomatskim pregovorima. Nadamo se da ćemo taj problem riješiti na miran način koji poštuje suverenitet Irana i njegova prava u međunarodnoj zajednici, ali i traži odgovornost, kazao je.

Obama je usto rekao kako članovi G8 žele da "politički proces što prije" počne u Siriji, gdje režim Bašara al-Asada u krvi guši narodnu pobunu.

-Svi mislimo da su mirno rješenje i politička tranzicija dobri za Siriju, svi smo veoma zabrinuti zbog nasilja koje se ondje događa, zbog izgubljenih života, rekao je.

Američki predsjednik je također rekao da on i njegovi partneri podupiru plan Kofija Annana, izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju, kojim bi se trebalo zaustaviti nasilje.

- Slažemo se, i očekujem da se to unese u završno priopćenje, da se Annanov plan mora provesti u cijelosti i da što prije mora početi politički proces radi rješavanja tog problema, dodao je Obama.

No visoki dužnosnik u ruskom izaslanstvu koje prati premijera Dmitrija Medvedeva na summitu G8 rekao je da nije postignuta suglasnost oko Sirije u završnom priopćenju koje se u subotu treba objaviti u Camp Davidu.

Stajalište Moskve nije se promijenilo, rekao je novinarima savjetnik u Kremlju, Mihail Margelov, ocijenivši da se "režimi ne mogu mijenjati silom". Rusija je dosad u UN-ovu Vijeću sigurnosti blokirala svaku osudu Sirije, svog saveznika.

Margelov je istaknuo da "Sirijci moraju moći sami rješavati svoje probleme" i zapitao se "tko će preuzeti vlast ako sadašnji režim ode".

- Za rješenje sirijske krize ne smijemo se koristiti sjekirom, već moramo uzeti pincetu, rekao je.

U isto vrijeme, trojica UN-ovih čelnika, među kojima i zamjenik međunarodnog izaslanika Kofija Annana, bili su u Damasku gdje su razgovarali o tijeku promatračke misije raspoređene u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 14:52