‘DRUGI VAM DIKTIRAJU‘

Zaharova Šveđanima: ‘Zašto ne održite referendum o ulasku u NATO? Reći ću vam, zato što nemate podršku javnosti!‘

Više od 200 godina neutralnosti, koja je jamčila sigurnost i prosperitet Kraljevstva, sada povijest, zaključila je Zaharova

Maria Zaharova

 /Sputnik Via Afp

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova upravo je objavila na Telegramu komentar o potezu Švedske da se pridruži NATO-u.

Zaharova tvrdi da postoji mala podrška javnosti za taj potez unutar Švedske te pita zašto nema referenduma o promjeni politike. Pritom optužuje Švedsku da je marioneta Velike Britanije:

'Kad smo već kod 'prijatelja', primjetno je da su američki senatori bili u posjetu Stockholmu na dan objave 'povijesne' odluke. Ne obični kongresmeni, već šef republikanaca u Senatu Mitch McConnell. Švedska još nije pristupila NATO-u, ali Amerikanci već diktiraju švedskim vlastima što će reći svom narodu. A ovo je samo demonstracija onoga što im se sprema', kazala je Zaharova pa zaključila kako je više od 200 godina neutralnosti, koja je jamčila sigurnost i prosperitet Kraljevstva, sada povijest.

'Pa zašto nije bilo referenduma? Samo zato što već duže vrijeme nitko ne konzultira mišljenje švedske javnosti o bilo čemu. Amerikanci odlučuju umjesto njih', zaključila je.

Inače, najnovije istraživanje pokazalo je da je sve više Šveđana za ulazak u NATO.

Anketa koju je proveo Demoskop, a koju je naručio list Aftonbladet pokazala je da je 57% Šveđana sada za članstvo u NATO-u, u odnosu na 51% u ožujku. Oni koji se protive pridruživanju pali su s 24% na 21%, dok su oni koji su bili neodlučni pali s 25% na 22%.

Anketa u ožujku bila je prva koja je pokazala da je većina Šveđana za ulazak u NATO.

Švedska nije bila u ratu od Napoleonovog vremena i svoju je sigurnosnu politiku gradila na 'nesudjelovanju u vojnim savezima'.

No, invazija na Ukrajinu prisilila ju je na radikalno preispitivanje, baš kao i Finsku. Obje zemlje sada će se vrlo vjerojatno pridružiti savezu od 30 nacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:25