RUSKI ANALITIČAR

‘Zaharova je teška antisemitkinja, a onaj Bogdanov ispičutura! Putin? Njega će zamijeniti neko malo g**no. Kao Medvedev‘

Vladimir Putin stari, nitko nije trajan, pa tako ni on. Na njegovo mjesto doći će neko malo, slabo go**o, rekao je Jevgenij Satanovski

Jevgenij Satanovski

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Jevgenij Satanovski, bivši analitičar ruske državne televizije, dobio je otkaz nakon što je okaljao dvojicu dužnosnika ministarstva vanjskih poslova i prognozirao da će "Kremlj u narednom desetljeću zapasti u velika i opasna previranja". Naime, on je glasnogovornicu ruskog ministarstva vanjskih poslova, Mariju Zaharovu, nazvao "teškom antisemitkinjom", a za zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova, Mihaila Bogdanova, rekao je kako je "beznadni pijanica".

U nedavno objavljenoj snimci vidi se kako Satanovski, predsjednik moskovskog Instituta za Bliski istok, kaže kako će "prilika za kolaps nastupiti negdje u 2030-ima iz jednog i očitog razloga - naime, ruski predsjednik Vladimir Putin stari, nitko nije trajan, pa tako ni on".

- Kao i uvijek, iza jakih vođa dolaze slabi, a Putin je vrlo jak u smislu držanja vlasti, iako je ono što ja mislim o njegovu vođenju zemlje posebna tema... Uglavnom, na njegovo mjesto doći će neko malo, slabo go**o. Primjer za to vam jer bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev - ovo je Satanovski rekao nakon što je otpušten s mjesta redovnog stručnjaka na državnom kanalu Rusija-1, gdje se obično pojavljivao uz Putinova trbuhozborca, Vladimira Solovjeva.

Podsjetimo, Medvedev je bio ruski predsjednik od 2008. do 2012., a na tu poziciju došao je samo zato jer je ruski ustav Putinu branio obnašanje te dužnosti u trećem mandatu. Putin je samo zamijenio mjesto s Medvedevim na mjestu premijera, a čim je mogao i smio, vratio se u predsjedničku fotelju. Godine 2020. čak je promijenio ustav kako bi mogao ostati na vlasti.

Iako potpora invaziji na Ukrajinu u Rusiji pada, predsjednik je u zemlji i dalje prilično popularna figura, možda dijelom zbog sveprisutne propagande koja ide njemu u korist, ali i vještog prebacivanja svih vojnih neuspjeha na svoje generale. Osim toga, Putin si već godinama gradi imidž snažnog vođe okruženog lojalnim dužnosnicima i oligarsima koji ne smiju ni progovoriti protiv njega.

No prva veća pukotina u Putinovom "političkom oklopu" pojavila se ranije ove godine, kad je oružanu pobunu protiv ruskog vrha podignuo pokojni čelnik Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, koji se s vremenom od bliskog predsjednikovog suradnika prometnuo u oštrog kritičara ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini.

I upravo je ta Prigožinova pobuna - koja je bila na pola puta do Moskve prije nego što je završila - u očima Rusa i mnogih u svijetu uništila percepciju Putinove nepobjedivosti. Osim toga, od početka ruske invazije na Ukrajinu uvelike se špekulira o Putinovom zdravlju - neki su čak tvrdili da ruski predsjednik pati od nekog oblika degenerativne bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:41