LUKSUZNA VILA

Zadnje pripreme uoči povijesnog susreta: U ovom velebnom zdanju održat će se prvi sastanak Bidena i Putina

Dvojica među najmoćnijih nekoliko državnika na svijetu susrest će se u iza zidina vile koja datira iz 18. stoljeća, na neutralnom švicarskom tlu
Luksuzna švicarska vila u kojoj će se susreti Biden i Putin

Američki predsjednik Joe Biden krenuo je na svoje prvo prekomorsko putovanje, otkako je u siječnju ove godine preuzeo dužnost. Prva mu je postaja samit G7 u britanskom Cornwallu, a zatim dugoočekivani susret s moćnim ruskim državnikom Vladimirom Putinom.

Želja je Bidenu, kako piše Guardian, na samitu pokazati Rusiji i Kini kako je veza između SAD-a i Europe jaka te da želi dodatno učvrstiti taj savez, misleći na G7, ali i na NATO savez.

No svijet je još više zainteresiran za ono što će se dogoditi i o čemu će se razgovarati u Ženevi, na sastanku Bidena s ruskim predsjednikom. Očekuje se kako će se među temama naći hakerski napadi, ransomware ucjene, situacija s Ukrajinom, ali i umiješanost Rusije u američke izbore.

Za zemlju susreta sastanka dvojice dužnosnika snažno je lobirala Švicarska, koja je preporučila sigurnost i privatnost vile La Grange na obali Ženevskog jezera u Alpama. Ondje teku posljednje pripreme za dolazak važnih figura, a to uključuje postavljanje ograda na sve potencijalne prolaze, pranje bedema i skulptura koji okružuju prostrano imanje te uređenje vrtova i livada. Prostor se dotjeruje i iznutra.

Švicarske sigurnosne službe ništa ne žele prepustiti slučaju, pa će vilu koju okružuju i dva parka čuvati brojni policajci.

Le Grange datira iz 18. stoljeća, a Švicarci su ponosni na to što će Ženeva ponovno biti poprište važnog sastanka, nakon što su ga ondje 1985. godine održali tadašnji predsjednici, Ronald Reagan i Mihail Gorbačov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:52