DNEVNIK UŽASA

ZADAVILA, IZBOLA i PREREZALA vrat CURICI iz susjedstva pa zapisala: Dragi dnevniče, ubila sam! Bilo je ugodno... A sad moram u crkvu

Alyssa Bustamante danas ima 18 godina i u zatvoru u američkoj saveznoj državi Missouri čeka da sud odluči o njezinoj sudbini
 AP Photo/Cole County Sheriff's Department

“Bilo je nevjerojatno!”, napisala je u svoj dnevnik Alyssa Bustamante i potom se, kao da se ništa nije dogodilo, uputila u crkvu. Nekoliko sati prije toga tada 15-godišnja djevojka zadavila je, izbola i prerezala grlo devetogodišnjoj susjedi. Na ubojstvo se odlučila kako bi doznala “kakav je to osjećaj”.

Danas ima 18 godina i u zatvoru u američkoj saveznoj državi Missouri čeka da sud odluči o njezinoj sudbini. Mogla bi dobiti između deset godina i doživotne kazne zatvora. Stranice iz njezina dnevnika čitale su se prekjučer u sudnici.

Dnevnik užasa

“Upravo sam nekoga ubila, je*ote! Zadavila, prerezala grkljan, izbola nožem... i sad je ta osoba mrtva. Ne znam kako da se sad osjećam”, napisala je, očito i sama zapanjena svojim postupkom.

“Bilo je nevjerojatno. Čim prevladaš osjećaj ‘o bože, ne mogu ja to’, poprilično je ugodno, zapravo. No, ipak sam sad pomalo nervozna i potresena. OK, moram sad ići u crkvu... lol (smijem se naglas)”, napisala je djevojčica.

Elizabeth Olten, žrtva, taj se dan došla igrati kod svoje susjede vršnjakinje, u malom gradu St. Martinsu. No, starija sestra Elizabethine prijateljice imala je drugačije planove za nju. Djevojčica je umrla od davljenja, grkljan joj je prerezan nožem, a osam je puta ubodena u prsa.

Alyssa Bustamante na sudu je priznala zločin. Optužba je tvrdila kako postoje naznake da je pažljivo planirala zločin. Naime, u listopadu 2009. godine Bustamante iskopala dvije jame u šumi. Devetogodišnju Elizabeth ubila je pet dana nakon toga. Zato su i tražili - te dobili - da joj se sudi kao odrasloj.

Alyssina baka svjedočila je kako je nakon ubojstva tinejdžerica otišla na druženje u crkvu. Nije primijetila da se ponaša drugačije. No, rekla je da je izgledala sretnije nego inače kad se vratila iz crkve.

Razorena obitelj

U obranu 18-godišnje Alysse svjedočio je njezin otac, i sam trenutačno u zatvoru. Rekao je da je djevojka odrasla u razbijenoj obitelji, okružena drogom i depresijom. Baka Karen Brooke svjedočila je kako je djevojčicu 2007. napustila majka. Alyssa se tada pokušala ubiti tabletama. Rezala se nožem i urezala riječ “mrzim” na ruku. Liječnik joj je propisao antidepresiv Prozac.

Dva tjedna prije ubojstva 2009. Alyssa je povećala dozu lijekova. Sudski psihijatar izjavio je kako je to moglo izazvati velike promjene u raspoloženju i nasilje.

Sud u Missouriju trenutačno odlučuje o visini kazne. Za zločin može dobiti deset godina zatvora, ali i doživotnu kaznu. No, Vrhovni sud raspravljat će o tome je li doživotna kazna bez mogućnosti pomilovanja, kakva se traži za nju, preokrutna u slučaju tinejdžera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:30