EKSPONENCIJALNI RAST

Zabrinjavajući porast broja novih slučajeva u Južnoj Africi: Omikron postaje dominantni soj

Gotovo tri četvrtine genoma koronavirusa sekvenciranih prošlog mjeseca bile su nove varijante, kažu južnoafrički zdravstveni dužnosnici

Testiranje na covid-19 u Južnoj Africi

 Emmanuel Croset/AFP

Omikron varijanta potaknula je "zabrinjavajući" porast broja slučajeva koronavirusa u Južnoj Africi i brzo postaje dominantna vrsta, rekli su lokalni zdravstveni dužnosnici, dok je sve više zemalja, uključujući SAD, otkrilo prve slučajeve novog soja.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Južna Koreja, koji se također već bore s pogoršanjem epidemije i bilježe svakodnevne infekcije, također su potvrdili slučajeve varijante omikron.

Michelle Groome iz Južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) izjavila je kako je došlo do "eksponencijalnog povećanja" infekcija u posljednja dva tjedna s tjednog prosjeka od oko 300 novih slučajeva dnevno na 1000 prošlog tjedna, a nedavno na 3.500.

Južna Afrika je u srijedu zabilježila 8.561 slučaj, a tjedan dana ranije dnevni je zbroj bio 1.275.

Stopa povećanja je zabrinjavajuća, rekla je Groome.

NICD je naveo da su 74 posto svih genoma virusa koje su sekvencirali prošlog mjeseca bile nove varijante, koja je prvi put pronađena u uzorku uzetom 8. studenog u Gautengu, najnaseljenijoj južnoafričkoj pokrajini.

Iako ostaju ključna pitanja o tome koliko je zarazna varijanta omikron, koja je do sada otkrivena u dvadesetak zemalja diljem svijeta, stručnjaci žure utvrditi razinu zaštite koju pružaju cjepiva.

Epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Maria van Kerkhove rekla je da bi podaci o tome koliko je zarazan omikron trebali biti dostupni "u roku od nekoliko dana".

Postojeća cjepiva trebala bi štititi

U NICD-u kažu kako rani epidemiološki podaci pokazuju da je omikron uspio izbjeći određeni imunitet, ali i da bi postojeća cjepiva i dalje trebala štititi od teškog oboljenja i smrti.

Izvršni direktor BioNTech-a, Ugur Sahin, rekao je da će cjepivo koje oni proizvode u partnerstvu s Pfizerom vjerojatno ponuditi snažnu zaštitu od težih oblika bolesti od novog soja.

Dok vlade čekaju da potpuniju sliku, mnoge od njih su nastavile pooštravati mjere na granicama u nadi da će zaustaviti širenje virusa.

Južna Koreja uvela je više ograničenja putovanja nakon što je zabilježila prvih pet slučajeva omikrona, a raste bojazan kako bi nova varijanta mogla utjecati na porast broja slučajeva.

Vlasti su na dva tjedna stopirale izuzeće od karantene za potpuno cijepljene putnike koji dolaze u zemlju i sada zahtijevaju 10-dnevnu karantenu.

Dnevne infekcije u Južnoj Koreji u četvrtak su dosegnule rekord s više od 5200 slučajeva, a zabrinutost raste zbog naglog porasta broja pacijenata s teškim simptomima.

Ranije ovog mjeseca ograničenja su ublažena u zemlji koja je u potpunosti cijepila gotovo 92 posto odraslih, no slučajevi zaraze od tada su u porastu, a prisutnost omikrona potaknula je nove brige o pritisku na već preopterećeni bolnički sustav.

U Europi je predsjednik izvršnog tijela Europske unije rekao da je u tijeku "trka s vremenom" kako bi se stalo na put novoj varijanti dok znanstvenici utvrđuju koliko je opasna.

'Toksična mješavina'

EU je odgodila početak uvođenja cjepiva za djecu od pet do 11 godina za tjedan dana, na 13. prosinca.

"Pripremimo se za najgore, nadajmo se najboljem", poručila je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Velika Britanija i SAD proširili su svoje programe dodatnog cijepljenja kao odgovor na novu varijantu, dok Australija revidira svoje postupke.

Američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci naglasio je da bi potpuno cijepljene odrasle osobe trebale primiti i treću, tzv. booster dozu cjepiva kako bi osigurale sebi najbolju moguću zaštitu.

image

Mnoge zemlje uvode sve više ograničenja putovanja

Mario Tama/AFP

Ipak, u WHO-u je mnogo puta naglasili da će koronavirus nastaviti stvarati nove varijante sve dok će moći slobodno cirkulirati u velikom dijelu necijepljene populacije.

"Globalno, imamo toksičnu mješavinu niske procijepljenosti i vrlo niske stope testiranja - recept za razvoj i jačanje novih varijanti", rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i podsjetio da je delta varijanta "uključena u gotovo sve slučajeve".

"Moramo upotrijebiti alate koje već imamo kako bismo spriječili prijenos i spasili živote od delta varijante. Ako to učinimo, spriječit ćemo širenje i spasiti živote i od omikrona", rekao je Ghebreyesus.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u kojim je državama dosad zabilježena nova varijanta koronavirusa.

Još bez slučajeva teškog oboljenja ili smrti

Do početka prosinca zabilježeno je ukupno 59 slučajeva omikrona u državama EU/EEA. Nova varijanta zabilježena u 11 država - Austrija (3), Belgija (2), Češka (1), Danska (4), Francuska (1), Njemačka ( 9), Italija (4), Nizozemska (16), Portugal (14), Španjolska (2) i Švedska (3).

Na poručuju Europe, omikron je još zabilježen i u Švicarskoj te Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi N1.

Većina potvrđenih slučajeva povezana je na neki način s putovanjima u rizične južnoafričke zemlje. Dosadašnji slučajevi su bili ili asimptomatski ili blagi, pokazuju podaci.

ECDC navodi da još nije zabilježen smrtni slučaj ili teško oboljenje uzrokovano omikronom.

Omikron je zabilježen i na drugim kontinentima, a prisutan je u Australiji, Bocvani, Brazilu, Kanadi, Hong Kongu, Izraelu, Japanu, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Južnoafričkoj Republici.

Zbog omikrona su promijenjena pravila i na hrvatskim granicama. Svi putnici koji dolaze iz rizičnih južnoafričkih zemalja moraju u obveznu 14-dnevnu karantenu s obvezom testiranja posljednji dan karantene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:12