MUTACIJA COVIDA

Zabrinjavajući brazilski soj potvrđen u Britaniji, brže se širi i lošije odgovara na cjepiva

Šest slučajeva varijante koja je prvi put potvrđena u Manausu identificirano je u Britaniji - tri u Engleskoj i tri u Škotskoj
 Oli SCARFF/AFP

Zdravstvene vlasti u Engleskoj upozorile su u nedjelju da je u zemlji potvrđen novi soj koronavirusa koji je prvi put identificiran u Brazilu te da postoji mogućnost da on ne odgovara dovoljno dobro na postojeća cjepiva.

Testiranja su identificirala prve britanske slučajeve varijante virusa koji je prvi put detektiran u Brazilu, novog soja koji se brže širi i mogao bi lošije odgovarati na postojeća cjepiva, objavila je engleska služba za javno zdravstvo (PHE).

PHE je pojasnio da je šest slučajeva varijante koja je prvi put potvrđena u brazilskom Manausu identificirano u Britaniji, tri u Engleskoj i tri u Škotskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obaviještena je o tim slučajevima koji se smatraju "zabrinjavajućim" jer dijele ključne mutacije s vrlo zaraznim sojem utvrđenim u Južnoafričkoj Republici.

Postoji zabrinutost da bi postojeća cjepiva mogla biti manje učinkovita u slučaju soja iz Manausa.

Prošli mjesec brazilski soj već je bio potvrđen u Britaniji, ali ta varijanta koronavirusa nije bila zabrinjavajuća, objavio je BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 10:04