OVOG BOŽIĆA

Zabranili inozemne donacije humanitarne organizacije majke Tereze jer odvlači Indiju kršćanstvu

Ovoj humanitarnoj organizaciji sada prijeti gašenje budući da su im inozemne donacije bile glavni izvor financiranja.

Majka Tereza.

 Eye Ubiquitous/Alamy/Profimedia

Indijska vlada zabranila je na Božić "inozemne donacije i financiranje" humanitarne organizacije majke Tereze koja vodi niz skloništa za siromašne i potrebite u Indiji. Organizacija Missionaries of Charity koju je redovnica, u međuvremenu proglašena katoličkom sveticom, osnovala u Indiji 1950. godine, dva tjedna prije Božića prijavljena je policiji zbog "vrijeđanja vjerskih osjećaja hinduista" i prisilnog preobraćanja na kršćanstvo.

Ovoj humanitarnoj organizaciji sada prijeti gašenje budući da su im inozemne donacije bile glavni izvor financiranja. Ova slučaj je jedan u nizu događaja koji otkrivaju rastuću netrpeljivost prema kršćanskoj manjini u Indiji, a koja je u porastu otkako je 2014. godine na vlast došla konzervativna nacionalistička stranka Bharatiyja Janata, na čelu s premijerom Narendrom Modijem. Najviše incidenata, za koje napadači kažu da su izazvani pokušajem kršćanskih skupina da preobrate mahom mlade Indijce, događa se upravo u božićno vrijeme. Tako su, na primjer, u Agri u saveznoj državi Uttar Pradesh, članovi desničarske organizacije odlučili spaliti likove Djeda Mraza ispred škola koje vode kršćanski misionari.

image

Redovnica s djecom.

Friedrich Stark/Alamy/Alamy/Profimedia

- Kako se približava prosinac, tako misionari postaju sve aktivniji u ime Božića, Djeda Mraza i Nove godine. Šalju Djeda Božićnjaka da djeci dijeli darove i odvlači ih prema kršćanstvu - objasnio je Bajrang Dal, jedan od vođa prosvjeda, razloge paljenja Djeda Mraza.

U saveznoj državi Assam dva prosvjednika su pred prezbiterijanskom crkvom na Božić prekidali slavlje te od hinduista tražili da napuste zgradu kojoj je bilo okupljanje. "Božić trebaju slaviti samo kršćani. Ne želimo da u tome sudjeluju hinduski dječaci i djevojčice... to nam smeta. Odjenu se za crkvu i pjevaju 'sretan Božić'. Kako bi naša religija trebala preživjeti?", komentirali su kasnije uhićeni prosvjednici u Assamu. U saveznoj državi Haryana skupina desničara na Badnjak je uletjela u jednu školu vičući slogane poput "Jai Shri Ram" (Pobjeda Gospodinu Ramu), što je tipični hinduski nacionalistički uzvik. Skupina muškaraca ustvrdila je da se "drama i govori koriste za ispiranje mozga djeci" te da se Božić iskorištava za konverzije. U istoj saveznoj državi dan nakon Božića napadnuta je i uništena crkva. U njoj je srušen kip Isusa. Napadači su, uništavajući unutrašnjost, vikali "smrt misionarima", izjavili su svjedoci. Otac Anand, lokalni svećenik, rekao je da je napad pokazatelj sve veće agresije prema kršćanima i "rastuće protukršćanske histerije" koja je, istaknuo je, u usponu diljem Indije. "Za kršćane je svaka nedjelja dan terora, pogotovo za one koji su članovi manjih crkava", tvrdi on.

Komentatori ističu da se dolaskom stranke Bharatiyja Janata na vlast povećala netolerancija ne samo prema kršćanima, koji čine dva posto stanovništva, nego i prema muslimanima koji čine 15-ak posto. Persecution Relief, organizacija koja prati nasilje s vjerskim predznakom, od 2016. do 2019. godine zabilježila je 60 posto više napada na kršćane u Indiji. Proteklih tjedana misionari su prijavljivali otimanja i paljenja Biblija, upade u škole i slične napade radikalnih desničara koji tvrde da misionari prisilno provode prekrštavanja, podmićujući konvertite novcem i darovima. U saveznoj državi Chhattisgarh vladajuća je stranka zbog navodnih prisilnih konverzija održala niz prosvjednih skupova. Zabilježen je porast nasilja prema pastorima zbog čega se obredi u mnogim crkvama održavaju u tajnosti. U nekim saveznim državama čak su doneseni zakoni o zabrani "protuzakonitog preobraćenja", primjerice u Karnataki prošlog mjeseca. U prvih devet mjeseci 2021. godine dokumentirano je 300-tinjak napada na indijske kršćane te je bilo najmanje 39 zločina iz mržnje prema toj vjerskoj skupini.

image

Redovnica s djecom.

Friedrich Stark/Alamy/Alamy/Profimedia

U slučaju udruge Majke Tereze ona je dva tjedna prije odluke o zabrani inozemnog financiranja optužena za prisilna preobraćenja "siromašnijih djevojaka", štićenica skloništa za djevojke u Vadodari, u saveznoj državi Gujarat. "Djevojčice tjeraju da nose križeve, da se mole i čitaju Bibliju. Ta institucija svojim djelovanjem grubo i namjerno vrijeđa hinduske vjerske osjećaje", piše u prijavi poslanoj policiji. Glasnogovornik udruge negira optužbe. "Nikoga nismo preobraćali niti smo ikoga tjerali da se oženi osobom kršćanske vjere", poručio je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:54